BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5505 % -0,01
EUR/TRY 34,8700 % 0,02
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5505
% -0,01
34,8671
% 0,01
1,0702
% 0,01
45,35
-0,09
2.322,53
% 0,02
88,42
% 1,63
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Turizmcilerden çalan tehlike alarmlarına karşı 6 tedbir önerisi

TÜRSAB, hükümete bir ektup yazarak turizmde artan risklere karşı acil önlem çağrısında bulundu

Turizmcilerden çalan tehlike alarmlarına karşı 6 tedbir önerisi
BUSINESSHT 13 02 2016, 17:48

Bölgesel gerginliklerin etkisiyle zor bir 2015 geçiren turizm sektörü 2016'ya daha da sıkıntılı başladı. Bir yandan Rusya'yla kopan ipler, bir yandan artan jeopolitik riskler sektör için art arda pek çok uyarı gelmesine sebep oldu.

Dünyanın en büyük tur operatörü TUI yaz için Türkiye rezervasyonlarında yüzde 40 düşüş olduğunu söylerken, dünyanın en büyük cruise şirketlerinden MSC Cruises bu yıl Türkiye'ye uğramama kararı aldı.

Türkiye’ye gelen turist sayısı 2015 yılında 2014 yılına göre yüzde 1,6 gerileyerek 36,2 milyon olurken, en çok turist gönderen ilk 10 ülkeden 4’ünde düşüş yaşandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, "Yurtdışına tatile gitmeyin, tatilinizi yurtiçinde yapın” diyerek sektöre destek verme gerekliliğini ortaya koymuştu.

TÜRSAB'DAN MEKTUP

Küresel terör tehdidi nedeniyle yolcu sayısının azalması ve bazı şirketlerin İstanbul'u rotalarından çıkarmalarının etkilerinin ne olacağına dair sorular devam ederken, TÜRSAB hükümet yetkililerine acil müdahale çağrısında bulunan bir rapor hazırladı.

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy imzası ile Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’a gönderilen ve sektörün taleplerini de içeren mektupta, “Gerek dünyada gerek ülkemizde yaşanan hassasiyetler iş dünyasını son derece olumsuz etkiliyor. Temel dayanağı barış ve istikrar olan turizm sektöründe bu durum daha da net ortaya çıkıyor” denildi. 

Konuyla ilgili araştırma önergesi veren CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin de ihracattan turizme, lojistikten tarıma kadar pek çok alanda komşu ülkelerle ilişkilerin durma noktasına gelmesinin olumsuz etkilerinin turizm sektöründe de olanca şiddetiyle hissedildiğini kaydetti.

Yaşanan olumsuz gelişmelerin turizm sektörüne olan yatırımı azalttığını söyleyen CHP'li vekil, "Sorunlar ötelenir ve önlemler zamanında alınmazsa, sadece 2016 yılı değil 2017 yılı da turizm sektörü için kayıp bir yıl olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

İşte TÜRSAB tarafından turizmde sert kayıplar yaşanmasını önlemek için alınması önerilen tedbirler:

1) DAHA ÇOK HARCAYAN ALTERNATİF PAZARLARA ODAKLANMAK

Özellikle Rusya'daki kayba karşı turizmcilerin önerisi ABD ve Latin Amerika ülkelerine yoğunlaşmak.

Bu ülkelerden gelen turistlerin First Class uçan turistler olduğunu ve gittikleri ülkede daha büyük harcamalar yaptığını kaydeden Ulusoy, “Türkiye’ye gelen turistlerin ortalama harcamasının 3-4 katı harcama potansiyeli olan turistler bunlar. Dolayısıyla bu sene turist sayısı kadar daha çok harcama yapacak turiste odaklanarak toplam turizm gelirini de dikkate alan bir strateji uygulayacağız” dedi. Hedef Latin Amerika’dan 500 bin, ABD’den 1 milyon turist çekmek .

2) TURİSTE DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ

Yabancı turist sayısı düşerken, yerli turistin önemi daha da arttı. Bu kapsamda TÜRSAB yerli turiste düşük faizli kredi verilmesi için hem Turizm Bakanlığı hem de banka yetkilileriyle çalışıyor.

Ulusoy, turizm harcamaları için piyasa faizinin yarısı kadar düşük faiz verilmesi için ön çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.

3) AGRESİF TANITIM 

TÜRSAB'a göre turizmde beklenen düşüşü engellemek için devlet-özel sektör iş birliğinde yurt dışı tanıtım kampanyaları gerçekleştirilmesi de kritik öneme sahip.

4) ERKEN REZERVASYON KAMPANYALARI

İç pazarı hareketlendirmek için erken rezervasyon kampanyasının etkili yapılması, 2016 yılı boyunca iç turizmi destekleyen çeşitli kampanyalar yapılması da öneriler arasında.

5) VERGİ KOLAYLIKLARI

TÜRSAB ayrıca tüm turizm hizmetlerinde KDV oranının yüzde 8’e düşürülmesi, SGK primlerinde 2016 yılına özel indirim sağlanmasını talep etti.

Muhtasar ve diğer vergi ödemelerinde 1 yıl erteleme sağlanması ve turizm taşımacısına ÖTV den muaf mazot kullanımının sağlanması da istendi.

6) KAMU ÇALIŞANINA TATİL PRİMİ

Kamu çalışanlarının yaz tatillerini otellerde geçirmeleri konusunda teşvik verilmesi de önerilerden biri. Tatil bedelinin bir bölümünün devlet tarafından tatil primi olarak karşılanması için ilgili bakanlıklar ve sektör temsilcilerinin ortak bir çalışma yapması teklif edildi.

Yukarı

Business HT×