BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,4925 % -0,23
EUR/TRY 34,9273 % 0,21
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,4925
% -0,23
34,9273
% 0,21
1,0730
% 0,29
44,89
-0,46
2.331,81
% 0,68
89,24
% 1,39
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Google ve Facebook IŞİD'e karşı savaşabilir mi?

Sadece Suriye ve Irak'ta değil dünya genelinde tehdit oluşturan IŞİD'le online ortamdaki mücadele savaş alanları kadar kritik öneme sahip. Peki sosyal medyayı yönetenlerin bu mücadeledeki rolü ne?

Google ve Facebook IŞİD'e karşı savaşabilir mi?
BLOOMBERG NEWS 26 01 2016, 14:11

Sosyal medya artık insanları birbirine bağlayan mecraların ötesine geçerek hükümetlerin istihbarat kanallarına da dönüşebiliyor. Facebook ve Google gibi hesaplar radikal gruplara üye kişilerin takibinde "en güvenli" kaynak olabiliyor. Ancak bu hesapların sağlayıcısı firmalar, "bilgiye ulaşmak isteyenler" ile "'tehlike' arz ettiği gerekçesiyle bu hesapları sildirmek isteyenler" arasında kalabiliyor.

Geçen hafta İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'na katılan Facebook İşletme Müdürü Sheryl Sandberg de, küresel anlamda tehdit oluşturan IŞİD'le ilgili bir sayfa silinse bir başkasının hemen yerine geldiğini belirtti.

17 Ocak'ta Almanya'nın Münih kentinde katıldığı konferansta konuşan internet güvenliği uzmanı İngiliz Avukat Joanna Shields, 2015'te YouTube'un 14 milyon videoyu sildiğini, Twitter'ın ise IŞİD'le bağlantısı olan 10 bin hesabı bloke ettiğini açıkladı. Shields'ın açıkladığı rapora göre IŞİD, 20 farklı dilde propaganda içeriği üretiyor. 

Shields, dijital çağın yeni bir dinamik yarattığını söyleyerek “Irak ve Suriye'ye hava saldırıları sürerken IŞİD, yeni jenerasyonun kalplere ve zihinlere girme hedefiyle savaşın alanını genişletiyor” dedi.

Goole Ideas Direktörü Jared Cohen, IŞİD'in fiziksel ve dijital alanı işgal edebilen ilk örgüt olduğunu söyleyerek sahada gerçekeleşen savaşla, online savaşların aynı önemde değerlendirilmesi ve hükümetlerin firmalarla işbirliği içinde olması gerektiğinin altını çizdi.

“GERÇEK HAYATIN GÖLGESİ ÖNCE ELEKTRONİK DÜNYAYA DÜŞÜYOR”

Online mecraların hem propaganda hem istihbarat amaçlı kullanılması IŞİD'ın Haziran 2014'te Musul'a saldırıp Irak ve Suriye'deki işgal alanını genişletmesinden çok daha önce başlamıştı.

Radikal grupların online faaliyetlerinin takip edildiği, Suudi Arabistan hükümeti tarafından desteklenen Assakina adlı programın başındaki isim Abdulmunam Almushawah, 2013'ün başlarında Suudi Arabistan'ın bin 600 kilometre ötesinde “rahatsız edici” bir yapılanma tespit ettiklerini açıkladı.

Almushawah, teknik bir grubun radikal eğilimli kişilere şifreli mesaj gönderme konusunda yardım ettiğini saptadıklarını belirtti. Fransızca geçen konuşmalarda “Avrupa'da cihadın genişlemesi” için çağrılarda bulunuluyordu. Tam iki yıl sonra Fransa'nın başkenti Paris'te Charlie Hebdo saldırısı ve Kasım'daki 100'den fazla insanın öldüğü katliam gerçekleşti.

Almushawah, Suudi başkenti Riyad'da verdiği röportajda “Bugünün gerçeğini o zamandan inşa ettiklerini anlamıştık. Gerçek hayatta ne oluyorsa gölgesi elektronik dünyaya önceden düşüyor” diye konuştu.

Almushawah, Endonezya'nın başkenti Cakarta'daki IŞİD saldırıları öncesi de online diyaloglarda artış kaydettiklerini söyledi. Cakarta'daki bombalı ve silahlı saldırılarda sekiz kişi ölmüştü.

IŞİD'in yürüttüğü internet kampanyaları ile binlerce yabancı savaşçı örgüte katıldı. Twitter takibiyle Körfez bölgesinde 200 kadar IŞİD mensubu tespit eden Assakina'nın direktörü Almushawah, ulaştıkları radikal isimlerin sayısının sınırlı olduğunu söyleyerek “Önemli olan duruma küresel bir bakış açısı, sanal gerçeklik IŞİD'in ruhu gibi” değerlendirmesinde bulundu.

KARŞI ATAKLAR

Daha önce El Kaide ile savaşta hukuki yaptırımlar da dâhil birçok yolu deneyen ABD, bu yılın başında IŞİD gibi örgütlerle mücadele için “Aşırıcılıkla Mücadele Görev Gücü” ( Countering Violent Extremism Task Force) adlı timi kurdu.

ABD Başkanı Barack Obama liderliğindeki program için Apple, Facebook, Google, Yahoo, Linkedin temsilcileriyle Kaliforniya'da biraraya gelindi.

İngiltere'nin Londra Police Departmanı, her hafta en az bin radikal içeriğin silindiğini açıkladı. 25 Ocak'ta IŞİD'in yeni saldırı hazırlığında olduğunu duyuran Avrupa Polis Teşkilatı (Europol) geçtiğimiz yılın Haziran ayında IŞİD'in sosyal medyadaki varlığını takip edecek özel bir ekip kurmuştu. Bu ekibin görevlerinden biri IŞİD'le bağlantısı olduğu belirlenen bir hesabın iki saat içerisinde kapatılması.

ABD merkezli strateji danışmanlığı firması Stratfor'un Güvenlik Analisti Tristan Reed'e göre başarı IŞİD'in sosyal medyadaki varlığını yokederek değil, örgüt hakkında daha fazla istihbarat toplayarak elde edilebilir.

 

Yukarı

Business HT×