BIST 100 9.070,06 % -0,11
USD/TRY 32,3731 % 0,09
EUR/TRY 34,9680 % -0,14
Piyasalar
9.070,06
% -0,11
32,3731
% 0,09
34,9680
% -0,14
1,0775
% -0,12
47,77
0,12
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

"Erken seçim ihtimali yüksek"

AK Parti ve CHP liderleri koalisyon görüşmelerinden olumlu sonuç çıkmadı

Koalisyon görüşmesi
BUSINESSHT 13 08 2015, 14:25

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu koalisyon için ortak zemin bulunamadığını ve erken seçimin tek ihtimal haline geldiğini söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'yla hükümet kurma süreci kapsamında son kez biraraya geldikten sonra açıklama yapan Davutoğlu, "Uzun süreli koalisyon hükümeti kurulmasının zor olduğuna karar vererek seçime kadar süreli reform hükümeti teklifinde bulunduk" dedi. 

CHP'nin kısa vadeli hükümet konusunda kaygı ilettiğini söyleyen Davutoğlu, tabanların da farklılıklarını göz önünde bulundurarak koalisyon için zemin olmadığına karar verdiklerini söyledi.

Davutoğlu, CHP'nin seçim hükümetinin içinde yer almayacağını aktardığını da belirtti.

GÖRÜŞMELER DEVAM EDECEK

Davutoğlu, "Görünen o ki, bütün bu değerlendirmeler, Bahçeli’nin erken seçim yönündeki açıklamaları göz önüne alındığında, ülkemizin bu yöntemler denendikten sonra, tekrar milli iradeye başvurma ihtimali yükselmiştir, hatta tek ihtimal haline gelmiştir de diyebiliriz.  Erken seçim güçlü bir ihtimaldir. Hatta tek ihtimal de diyebiliriz" dedi.

Başbakan, yeni hükümet yapısı çıkana kadar görevlerini sürdüreceklerini söyledi. Davutoğlu, "Bahçeli ile görüşmek gerekirse bunu yapmamız gerektiğini düşünüyorum" diye de konuştu.

Açıklama sonrası soruları yanıtlayan Davutoğlu, "Cumhurbaşkanı insiyatif kullanmadan partiler olarak erken seçime gidilebilmeli" dedi.

Davutoğlu, "Cumhurbaşkanı devreye girmeden çözüm bulabilmeliyiz. Önümüze konan kurallar çerçevesinde gereğini yaparız. Sayın Cumhurbaşkanımız yetkiyi verdikten sonra erken seçimden fayda olunacak parti Ak Parti’dir. Diğer partilerin tek parti şansı yok" dedi.

"Bu yola çıktığımda zihnimde 9 seçenek vardı" diyen Davutoğlu, "Cumhurbaşkanımızın 'koalisyon olmasa iyi olur' şeklinde bir telkini olmadı" dedi.

Ayrıca toplumda ve özellikle AK Parti tabanında erken seçim beklentisi olduğunu söyledi.

SEÇİM NE ZAMAN?

Davutoğlu erken seçim tarihi konusunda şöyle dedi: "Seçim aşı olmak gibidir, aşı olduğunuzda bazen küçük sızı hissedebilirsiniz aşıdan korkmamak lazım aşı olacaksanız zaman yaymamak lazım. MHP ile yapacağımız temaslar sonrasında erken seçim tablosu çıkarsa mümkün olan en kısa zamanda yapılmasını ön görürüm. Gereğini yaparız en kısa zamanda erken seçimin yoluna bakarız"

CHP'YE TEŞEKKÜR

Davutoğlu, CHP lideri Kılıçdaroğlu ile koalisyon kurulması için ortak zemin olup olmadığını göremek için istikşafi görüşmelere başladıklarını, takdire şayan bir üslup içerisnde tüm devlet meselelerinin görüşüldüğünü söyledi. Davutoğlu, "Türk demokrasi tarihinde iki partinin yaptığı en verimli, derin ve açık görüşmelerden biri oldu" diyerek iki partiye de teşekkür etti.

İki partinin derin görüş ayrılıkları olduğunun aşikar olduğunu vurgulayan Başbakan bunun doğal olduğunu söyledi.

Davutoğlu'nun konuşması sürüyor. Kılıçdaroğlu'nun ise 17:30'da açıklama yapacağı açıklandı.

Reuters ve Habertürk'e konuşan CHP'li kaynaklar görüşmenin olumsuz sona erdiğini ifade etmişti. Habertürk'e konuşan AK Parti ve CHP kaynakları 3 ay içinde seçime gidileceğini söylemişti.

Toplam 1 saat 35 dakika süren zirve sonrası iki lider partilerinin MYK üyelerini acil toplantıya çağırdı.

Görüşmenin sona ermesinin ardından dolar/TL 2,82'nin üzerine çıkarak tarihi rekorunu kırdı. BIST 100 endeksinde ise kayıplar yüzde 3'e yaklaştı. 

Ankara Palas Devlet Konukevi'nde saat 14.00'te başlayan görüşmeye, Kılıçdaroğlu ve Davutoğlu'nun yanı sıra AK Parti'den Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç da katıldı.

AK Parti ve CHP heyetleri arasında, 5 ayrı oturumda, yaklaşık 35 saat süren "istikşafi" görüşmeler, 3 Ağustos'ta sona ermişti.

Görüşmelerin ardından heyetler, Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu'na sunum yaparak raporlarını sunmuştu.

Heyetler arası görüşmelerin ardından, 10 Ağustos tarihinde de Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bir araya gelmişti. Bu görüşmede, Çelik ile Koç da hazır bulunmuştu. 

Yukarı

Business HT×