BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5924 % 0,19
EUR/TRY 34,7162 % 0,09
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5924
% 0,19
34,7162
% 0,09
1,0631
% -0,11
45,49
0,00
2.382,18
% 0,13
89,01
% 2,18
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yapılan beş finansal hata

30'lu yaşlara doğru yapılan hataları bırakıp para yönetimi konusunda daha ciddi olunmalı

Yapılan beş finansal hata
TIME 04 08 2015, 22:10

20'li yaşların başında para yönetimi başarması zor bir konu. Öğrenim kredileri, düşük seviyelerde ödemelerle finansal olarak bu yaşlarda çok iyi durumda olabilirsiniz. Genç bir yetişkin olarak finansal hatalar yapabilirsiniz ama 30'lu yaşlarınızda para konusunda ciddi olmanız gerekir. Para yönetiminde yapılan bazı hatalar artık kabul edilemez.

İşte para yönetiminde yapılan beş finansal hata.

1. Planlama konusunda yeteri derece ciddi olmamak

20'li yaşlarınızda ailenizle ya da bir ev arkadaşıyla yaşıyor olabilirsiniz. Bu yüzden paranızı rahatlıkla harcıyorsunuzdur. Hatta karşılaştığınız finansal problemlerle rahatlıkla baş edebilmeniz size bir bütçe oluşturmanın gereksiz olduğunu düşündürtebilir. Fakat burda küçük bir problem var; Eninde sonunda tek başınıza kalacaksınız. 

30'unuza gelmeden kötü alışkanlıklar geride bırakmalı ve para yönetimi konusunda ciddi olmaya başlamalısınız. Finansallarını kontrol etmenin en iyi yolu bütçe yapmaktır. Paranızın nereye gittiğini değerlendirebilirsiniz ve farklı harcama kategorileri oluşturarak fazla harcama yapma riskini de azaltmış olursunuz. 

2. Emeklilik birikimini gözardı etmek

20'li yaşlarda emeklilik günlerini düşünerek biriktirmek düşünülecek en son şey. 30'larınızda gelecek için yatırım yapmayı erteleyemeyeceksiniz. Emeklilik için birikiminizi ertelediğiniz her yıl size çalışmanız gereken ektra yıl olarak geri dönecek. Bu kim ister ki? 

3. Kredi kartı kullanmak 

20'li yaşlarda kredi kartı başvurusunda bulunmak akıllıca. Kredi kartı kredi geçmişinizi oluşturarak acil durumda fonlara ulaşım sağlar. 20'lerde problem kredi kartlarına fazla güvenmek ve fazla borç biriktirmek. 30'unuza girdiğinizde, kredi kartlarından vazgeçiğ tamamen nakit kullanmaya balayabilirsiniz. 

İhtiyaçlarınızı karşılamak için kredi kartı kullanmanın sonu iyi bitmiyor. Ne kadar borcunuz varsa, ilerde o derecede birikim yapmak zorlaşıyor. Yüksek asgari ödemekler fatura gibi basit harcamalar yapmanızı zorlaştırıyor. 30'lu yaşlarda kredi kartı bir istisnai kullanılmalı. 

4. Finansal destek için aileye güvenmek

20'li yaşlarda tek başınıza yaşamak zor olabilir. İşe giriş ücretleri harcamaları karşılamaz. Bu yüzden aileden finansal desteğe ihtiyaç duyulur. Yardım almakta utanılacak birşey yok ama 30'lu yaşlarda ayaklarınız üzerinde durmanız gerekir. 

Bu, finansal destek almayacağınız anlamına gelmez ama her zaman ailenize koşmak yerine, problemleri tek başınıza çözün. Aileniz destek veremeyecek olsaydı ne yapardınız? Muhtemelen, ihtiyacınızın olmadığı herşeyi satardınız, daha fazla mesaiye kalmak isterdiniz ve yaşam standartlarınızı ona göre belirlerdiniz. 

5. Sağlık sigortasını es geçmek 

Bugün sağlıklı olmanız yarın da olacağınız anlamına gelmiyor. Yaşlandıkça artacak sağlık sorunları ve hastane masrafları, acile gittiğiniz gibi tüm birikiminizi yok edebilir. En iyi sağlık sigortasını yaptırmasanız bile hiç olmamasından iyidir. Hırsızlık, yangın gibi diğer sigortaları yaptırmanız gerektiğinin de dikkate alınması gerekir.

Yukarı

Business HT×