BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5576 % 0,11
EUR/TRY 34,8846 % 0,70
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5574
% 0,11
34,8823
% 0,70
1,0703
% 0,46
45,35
-0,09
2.318,33
% -0,39
87,12
% 0,14
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yeni kurtarma anlaşması

Yunanistan'ı referandumdan sonra çok daha sert geçmesi beklenen bir müzakere süreci bekliyor

Yunanistan'ı referandumdan sonra çok daha sert geçmesi beklenen bir müzakere süreci bekliyor
FT 02 07 2015, 06:42

Hızla yeni bir kurtarma anlaşması sağlamaya çalışan Yunanistan, Brüksel'e yeni ekonomik planlarını sundu. Ancak Salı günü süresi olan 172 milyar euroluk programdan sonra, varılacak herhangi bir anlaşmanın hızlı olması hayal gibi gözüküyor. İşte önümüzdeki günlerde ülkeyi bekleyen zorlu müzakere sürecine dair bilmeniz gerekenler:

Yunanistan'ın yeni bir kurtarma alması için ne olması gerekiyor?

Var olan kurtarma programından bir miktar daha para verilmesi görece kolay. Euro Bölgesi liderlerinden tek bir onay yeterli. Ancak yeni bir paket iki farklı karar gerektiriyor. Bu da Almanya da dahil olmak üzere bazı üye ülkelerin iki kere meclis oylaması yapması demek.

Önce, Avrupa Komisyonu'nun kurtarma talebini değerlendirmesi gerekiyor. Yetkililer bu sürecin devam ettiğini söylüyor.

Komisyon'un incelemesi bittiğinde, Euro Bölgesi maliye bakanları müzakerelere başlayıp başlamamaya karar verecek. Almanya için bunun Bundestag'ta oylanması gerekiyor. Ayrıca Euro Bölgesi yetkilileri herhangi bir kararın ancak Pazar günkü referandumdan sonra alınacağını söyledi.

Bakanlar müzakerelere başlama kararı verdikten sonra da programın şartları üzerine tekrar onay gerekiyor. Bu noktada meclisler tekrar oylama yapıyor. 

Ancak son beş aydır zaten müzakere ediliyor. Bu süre sayılmaz mı?

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, geçen süreçte atılan adımların bu kapsama dahil edilebileceğini ve sürecin boşa gitmeyebileceğini söylüyor.

Ancak Dombrovskis Yunanistan'ın ekonomik olarak bir önceki haftaya göre farklı bir noktada olduğunu vurguladı: “Şu anda iki yıllık bir kurtarama paketi tartışmasını daha farklı ekonomik şartlar altında yapıyoruz. Yunanistan'daki durumun, özellikle mali durumun, geçen Cumartesi'ye kıyasla çok daha kötü olduğu aşikar.”

Atina'nın 29,1 milyar euroluk talebi Yunan bankalarının yeniden sermayelendirilmesini içermiyor. Ancak en az bir hafta kapalı olacak bankaların tekrar açılmadan önce yeni sermayeye ihtiyaç duyduğu neredeyse kesin.

Ayrıca kurtarma talebi hükümetin faiz dışı bütçe fazlası vermeye devam edeceğini varsayıyor ki bu artık doğru değil. Yani yunan hükümetine ekstra para gerekecek.

Peki o zaman Tsipras'ın kreditörlerin isteklerine boyun eğmesi ne anlama geliyor?

Yeni bir müzakere süreci başladığında bu durum farkların kapatılması konusunda faydalı olur, ancak kreditörlerin talepleri muhtemelen değişecek. KDV ve emeklilik sistemlerinin temel sorunlar olacağı kesin gibi. Ancak kreditörler, iş piyasasının serbestleştirilmesi veya düzenlemelerin gevşetilmesi gibi Yunan ekonomisi için önemli olduğunu düşündükleri pek çok noktadan vazgeçmişlerdi. Yeni program görüşülürken bu konular da tekrar gözden geçirilecek. Bu daha yine zorlu bir müzakere sürecinin bizi beklediğini gösteriyor.

Peki tüm bu süreçte referandum ne anlama geliyor?

Teknik olarak Yunan referandumu kreditörlerin önceki kurtarma programının uzatılması için talep ettiği reformlar üzerine. Yani Yunanlılar Pazar günü artık olmayan bir programı oylayacaklar.

Referandumun müzakerelerde önemli bir araç olduğunu söyleyen Tsipras halkına Hayır deme çağrısında bulunurken, AB yetkilileri sandıktan Hayır çıkmasının ülkenin eurodan çıkması anlamına geleceği konusunda uyarıda bulundu. 

Yukarı

Business HT×