BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5863 % 0,06
EUR/TRY 35,0014 % 0,42
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5845
% 0,05
35,0057
% 0,44
1,0710
% 0,10
45,35
0,00
2.315,29
% -0,04
88,17
% 0,17
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Kariyer düşmanı 10 alışkanlık

Kariyenizi yavaş yavaş bitirme noktasına getirecek ve sonunda size pahalıya mal olabilecek 10 kötü alışkanlık

Kariyer düşmanı 10 alışkanlık
BUSINESS INSIDER 01 07 2015, 14:27

Kariyerinizi bir anda bitirebilecek ya da anında işinizden olacağınız büyük hatalar yapabilirsiniz.

Ama insanların kariyerini yok eden ya da işini kaybetmesine neden olan ana unsur genelde üst üste yaptıkları küçük hatalar ve davranışlardır.

Farketseniz de farketmeseniz de e-maillere verdiğiniz ters ya da kaba yanıtlar, kendinizi tüm gün meşgul gösteren tavrınız ve vurdumduymazlık gibi kötü alışkanlıklarınız itibarınızı ciddi şekilde zedeleyebilir.

İşte kariyenizi yavaş yavaş bitirme noktasına getirecek ve sonunda size pahalıya mal olabilecek 10 kötü alışkanlık:

1- Şirket kültürüne adapte olamamak:

 Her iş yeri kendi kurumsal kültürüne sahiptir. Bu kültüre adapte olmaya çalışmazsanız sizi olumsuz yönde 'onaylamayan' ve 'yargılayıcı' olarak gösterebilir. Bu tutum, sizi ortamdan yabancılaştırabilir ve pozitif ilişkiler kurmanıza engel olabilir. 

2- Bahaneler uydurmak:

Hata ya da başarısızlıklarınız için sorumluluk almak yerine mazeretler uydurmak size olumsuz şekilde yansıyacaktır. Bu alışkanlık, hem yönetici hem de çalışma arkadaşlarınız açısından çok da tercih edilebilir bir durum değildir. 

3- 'Minimum' çaba sarfetmek:

Eğer her zaman projenizi son bitiş tarihine bırakıp, iyi bir iş çıkarsanız dahi işinizde sadece yapmanız gerekeni yapıp, 'minimum' bir çaba sarfetmeniz sizi 'halinden memnun' gösterir. Tam tersine size görev verilmesi yerine sizin fırsat kollamanız ve yeni öneriler getirmeniz kariyeriniz açısından fırsatlar yaratabilir.

4- Kılık kıyafete önem vermemek:

İşe kabul edilene kadar kılık kıyafetinizde gösterdiğiniz özen ve çabayı sonrasında göstermezseniz bu sizin için bir kayıptır. Kıyafetinizdeki perişanlık sizi kredibilitenizi ve otoritenizi sekteye uğratabilir ve önemsenmeyen bir konuma getirebilir.

5- Karamsar olmak:

Ofis ortamında karamsar ve kötümser bir tavır ve tutum içindeyseniz bu sizin yöneticiniz açısından 'sıkınıtlı' bir durum olarak yansıyabilir ve takımın dışına itebilir. Sürekli sızlanmak ve şikayet etmek çevrenizde pek hoş karşılanmayabilir. Böyle bir tavırda ısrar ederseniz patronunun sizi çevresinde fazla tutmak istemeyecektir.  

6- Konuşmuş olmak için konuşmak:

Toplantılarda sırf orada bulunduğunuzu hissettirmek adına konuşmuş olmak için konuşmak ya da yorumda bulunmak ne size ne şirketinize ne de yöneticinize verimlilik açısından hiçbir şey katmaz. Onun yerine toplantı ya da proje çalışmalarına hazırlık yaparak zamanında katılın ve görüşlerinizi belirtirken nicelikten çok niteliğin önemli olduğunu unutmayın.

7- Sürekli geç kalmak:

Sürekli geç kalmak ve yetişememek iş arkadaşlarınıza değer vermediğinizin ve önemsemediğinizin işareti olarak algılanır. Böylece insanların size karşı güveni kaybolabilir ve saygısı azalabilir. Ne olursa olsun her zaman dakik olmayı ve olmanız gereken yerde zamanında bulunmayı alışkanlık haline getirin. 

8- Kaba ve kibirli olmak:

Eğer kimse sizinle birlikte çalışmak istemiyorsa, işinizde çok başarılı olmanızın ya da çok iyi işler çıkarmanızın bir önemi yok. Kaba ve kibirli tavrınız sizi sadece çalışma arkadaşlarınızdan soğutmaz aynı zamanda yöneticilerinizin de tepkisini çeker. Unutmayın, kibar olmak insanların kalbini kazanmada anahtar rolde.

9- Uzun vadeli hedeflere odaklanmamak:

Gündelik işlerinize yoğunlaşmanız kadar uzun vadeli kariyer planlarınıza odaklanmanız da kritik önemde. Anlık fırsatlar yerine maddi ve manevi anlamda uzun vadede daha fazla getirisi olabilecek fırsatlar kollayın. 

10- Network fırsatlarını görmezden gelmek:

Sektördeki diğer insanlarla iletişim kurmamak ya da network ağınızı geliştirmemek kariyeriniz açısından en büyük dezavantajların başında gelir. Uzun yıllardır sektörün içinde bulunuyor olsanız dahi aynı kariyer çizgisinde olanlarla iletişim kurmalısınız ki yarın oyun dışında kalırsanız networkten yardım gelebilir. 

Yukarı

Business HT×