BIST 100 9.571,30 % -1,12
USD/TRY 32,4644 % 0,10
EUR/TRY 34,5206 % 0,16
Piyasalar
9.571,30
% -1,12
32,4644
% 0,10
34,5206
% 0,16
1,0620
% -0,04
44,97
0,35
2.371,01
% -0,52
89,87
% -0,26
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Avrupa'da turizm alarmı

Avrupa bu yaz rekor sayıda turist akımını ağırlamaya hazırlanırken pek çok müze ve turistik yer çeşitli önlemler almaya başladı

Avrupa bu yaz rekor sayıda turist akımını ağırlamaya hazırlanırken pek çok müze ve turistik yer çeşitli önlemler almaya başladı
WSJ 29 05 2015, 14:48

Avrupa bu yaz rekor sayıda turist akımını ağırlamaya hazırlanıyor! Müzeler ve turistik alanlar şimdiden kalabalık kontrol uzmanları işe alıp ve ziyaret saatlerini uzatmaya başladı bile. 

Geçtiğimiz haftasonu, beklenen büyük kalabalıklarla başa çıkabilmek için Versailles Sarayı internet sitesinde alışılmadık bir istek yayınladı: Turistlerden erken gelmelerini veya önceden bilet almalarını istemek yerine Versailles yetkilileri turistlere mümkünse gelmemelerini söyledi. Yetkililer "Eğer mümkünse Versaille ziyaretinizi ertelemenizi tavsiye ediyoruz," şeklinde istekte bulundular.

Geçtiğimiz yıllara kıyasla, euroya göre yüzde 25 daha güçlü olan doların da etkisiyle büyük sayılarda Amerikan turist gruplarının Avrupa'nın en meşhur şehir ve turistik alanlarında toplanması bekleniyor. Mayıs ayından Ekim sonuna kadar devam eden ve İtalya'nın Milano kentine gerçekleşen Milan Expo fuarının da 20 milyondan fazla ziyaretçi çekeceği tahmin ediliyor.

Amerikan turistlere ek olarak, Asyalı turistler de gittikçe daha çok Avrupa'yı ziyaret ediyor. Hatta istatistiklere göre, son yıllarda Versaille Sarayı ve Louvre Müzesine giden Çin'li turist sayısı İngiliz ve İtalyan sayısından daha fazla.

Bütün bunların üstüne bir de havayolu ve otel kampanyalarıyla beraber her biri yaklaşık 4000 kişi alan cruise gemileri eklendiğinde, müze gibi kültürel mekanlara girmek gittikçe zor hale gelecek.

Cruise gemilerindeki yolculular için geziler planlayan Private Shore Trips şirketinin ortaklarından Ken Diaz bu durum için "Avrupa satışa çıktı," diyor. Private Shore Trips şimdiden Avrupa müzelerine geçen sene sattığından yaklaşık yüzde 50 daha fazla bilet satmış durumda.

Yazın gelmesi beklenen kalabalıklarla başa çıkmak için, yetkililer popüler mekanların ziyaret saatlerini uzatıyor, kalabalık kontrol uzmanları işe alıyor ve hatta turistlerin ilgisini başka turistik etkinliklere çekmeye çalışıyor. Turistlerin dikkatini büyük müzelerden çekmek için müze görevlileri farklı stratejiler uyguluyor. Örneğin, Milano seyahat yetkilileri, Leonardo da Vinci'nin "Son Akşam Yemeği"ni görmek için sırada beklemek yerine turistlere ünlü tablonun eski bir kilisenin bodrum katında bulunan kopyasını görmelerini tavsiye ediyor.

Başka yetkililer ise selfie çubuklarını yasaklıyor ve dünyanın en ünlü sanat eserlerine bakmak için zaman sınırlamaları koyuyor. İtalya'da bulunan Sistina Şapeli Nisan sonundan beri Cuma günleri gece yarısına kadar ziyaretçi kabul etmeye devam ediyor. Londra Kalesi ise çoktan ziyaretçileri eşit bir tempoda kuleyi gezdiren bir taşıyıcı bant koymuş durumda.

Yukarı

Business HT×