BIST 100 9.888,73 % 1,77
USD/TRY 32,4424 % -0,29
EUR/TRY 34,8330 % -0,40
Piyasalar
9.890,45
% 1,79
32,4424
% -0,29
34,8330
% -0,40
1,0727
% -0,03
44,77
-0,12
2.349,42
% 0,73
89,66
% 0,73
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yunan trajedyasında baş roller

Yunanistan krizinde her gün bir çok açıklama geliyor, ama piyasalar kime kulak vermeli?

Yunanistan krizinde her gün bir çok açıklama geliyor, ama piyasalar kime kulak vermeli?
BLOOMBERG NEWS 22 05 2015, 07:44

Yunanistan'da hala önemli bir ilerleme kaydedilmemiş gözükse de yeni bir kritik eşik yaklaşıyor. Ve her kafadan bir ses çıkarken kimi dinleyeceğine karar vermek çok zor olabiliyor.

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis anlaşmanın yakın olduğunu söyleyerek Yunan tahvil faizlerini oynatıyor; ama sonra bir bakıyoruz Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble onun tam tersini söylüyor. Sonuç olarak da krizin nasıl sonuçlanacağına dair ipuçları arayan piyasalar bir o taraf bir tarafa gidiyor.

Peki kimi dinlemeli?

Ekonomistler, püf noktanın şu an Euro Bölgesi tahvil ve döviz piyasalarını gerçekten etkileme gücüne sahip kişilere kulak vermek olduğunu söylüyor: Yunanistan Başbakanı Alexi Tsipras, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi.

ING Diba baş ekonomisti Carsten Brzeski, “Yol göstericiniz bu üç kişi olmalı” diyor.

MERKEL

Brezenski'ye göre, şu anda daha yorumlarıyla geri planda duruyor gibi gözükse de Merkel süreçte kritik bir rol oynuyor.

10 yıldır Avrupa'nın en büyük ekonomik gücünü yöneten Merkel, Yunanistan krizinin başlangıcından bu yana sürecin içinde ve nasıl sonuçlanacağına dair da önemli bir rolü olacak.

Ancak, ülkesinde seçmenlerin Yunanistan'ı desteklemekten bıkmış ve Atina'nın eurodan kopuşunu destekliyor olması Alman lider için işleri karmaşıklaştırıyor

TSİPRAS

Karşı tarafta ise Yunanistan'ın “aşağılanmasına ve acı çekmesine” son vermeye kararlı olan Tsipras var. Özellikle piyasalar üzerinde Tsipras'ın büyük etkisi var.

Her ne kadar en çok ses Varoufakis'ten gelse de, karar veren kişi Tsipras. Ocak ayından Varoufakis Yunanistan'ın kurtarma programından vazgeçtiğini açıkladığında karışan piyasaları Tsipras'ın “iki taraf için faydalı olacak” anlaşma çağrısı sakinleştirmişti. Varoufakis'in bu tavrı geçen ay görüşmelerdeki rolünün azaltımasına yol açmıştı.

DRAGHİ

Tsipras siyaset sahnesine çıktığından bu yana, Draghi bir yandan yatırımcıları daha radikal sesleri duymazdan gelme konusunda teşvik ediyor, bir yandan da ülkenin bankacılık sistemini ayakta tutmak için gereken acil likidite yardımlarıyla Yunanistan üzerinde baskı kurmaya devam ediyor.

Her ne kadar parasal genişleme programı Euro Bölgesi'nde enflasyonu artırma amaçlı olsa da, Yunanistan'da çıkacak herhangi bir sıkıntıya karşı diğer tahvil piyaslarına da koruma sağlıyor.

Yukarı

Business HT×