BIST 100 8.986,39 % 2,04
USD/TRY 32,3294 % 0,12
EUR/TRY 35,0453 % -0,07
Piyasalar
8.986,39
% 2,04
32,3294
% 0,12
35,0453
% -0,07
1,0781
% -0,44
47,54
-0,39
2.195,74
% 0,04
86,41
% 0,37
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Sunumda bunları yapmayın

Bir sunum ya da konuşma boyunca kalabalığın dikkatini toplamak ne kadar zorsa, ilk dakikalarında dinleyicilerin ilgisini kaybetmek de o kadar kolay. İşte bir sunum sırasında yapmamanız gereken 10 şey

Siz bunları söylüyor musunuz?
BUSİNESS İNSİDER 11 05 2015, 15:37

Bir sunum ya da konuşma boyunca kalabalığın dikkatini toplamak ne kadar zorsa, ilk dakikalarında dinleyicilerin ilgisini kaybetmek de o kadar kolay.

Dinleyicileri kaybetmemek için deneyimli konuşmacı ve TwitterCounter ve The Next Web kurucusu Boris Veldhuijzen van Zanten, sunum esnasında asla söylenmemesi ve yapılmaması gereken şeyleri sıraladı.  

Başarılı bir sunum ve konuşma gerçekleştirmek istiyorsanız işte Zanten'e göre asla söylememeniz ve yapmamanız gereken 10 şey:

1. "Jet-lag oldum/yorgunum/dünden kalmayım"

Her 5 sunumdan 1'i "Bana sadece dün haber verdiler" ya da "Gezimden dolayı çok yorgunum" ya da buna benzer mazaretlerle başlıyor. 

Biz dinleyenler sadece sizin en iyi performansınızı sergilediğinizi görmek istiyoruz. Eğer gerçekten kötü hissediyorsanız keşke iptal etseydiniz. 

2. "Ses...Ses... Deneme 1,2,3.. Beni duyabiliyor musunuz?"

Bu birçok insanın konuşmasına başlama şekli. Mikrofona 3 kere vurup genelde "Deneme 1,2.. Beni duyabiliyor musunuz?" derler ve karşılığında kimseden cevap alamayınca özür dilercesine gülümserler.

Mikrofonu kontrol etmek size düşen birşey değil. Bunu yapan insanlar var. 

Ama eğer gerçekten mikrofona konuşup duyulmadığınız hissederseniz sadece sakin olun, üçe kadar sayın ve tekrar deneyin. Eğer hâlâ işe yaramadığını düşünüyorsanız o zaman sakince yardım isteyin.

Sonra seyircilere gülümseyin ve kendinize güvenin - ya da en azındna öyle görünün. 

3. "Işıklar vurduğu için sizi göremiyorum"

Evet,  sıcak ve parlak bir ışık sahnede sizi aydınlatırken seyircileri görmek kolay olmayacak. Ama onların bunu bilmelerine gerek yok.

Karanlığa bakın, sıkça gülün ve sanki evdeymişsiniz gibi rahat olun. 

Ayrıca insanları görebilmek için ellerinizle gözlerinizin üzerine gölge yapmayın, bunun yerine ışıkçılardan güzelce ışıkları kapatmalarını isteyin. Hatta en iyisi, ışıkçılarla sunum öncesinde konuşup ışıkları kapatmalarını istediğinizde kolayca anlamalarını sağlayın. 

4. "Bu konuya daha sonra değineceğim"

Eğer birisi bir sonraki slaytınızdaki bir konu ile ilgili bir soru sorarsa soruyu bekletmek yerine hemen bir sonraki slayta geçin. Bir dinleyicinin öğrenmeye ve dinlemeye hevesli olduğunu görmek kadar güzel birşey olamaz. Üstelik birisi elini kaldırıp soru soracak kadar cesursa, onlara iltifat edin ve diğer katılanları da soru sormaya teşvik edin.

5. "Bunu okuyabiliyor musunuz?"

Ana kural, slaytlarınızdaki yazı büyüklüğünü dinleyicilerin ortalama yaşının iki katı yapmak. Evet, bu demek oluyor ki katılanların ortalama yaşı 40 ise yazı boyutunun 80 olması gerekir.

Bu şekilde slaytlara pek fazla yazı koyamayacaksınız ki bu da aslında iyi birşey ve bizi sonraki noktamıza yönlendiriyor.

6. "Bunu sizin için yüksek sesli okumama izin verin"

Asla ama asla sunumunuzu bir sürü yazı ile doldurmayın ve insanların onları okumaya çalışarak vakit kaybetmelerini önleyin. Ve eğer yazı koyuyorsanız yüksek sesle okumadığınızdan emin olun. 

Dinleyicilerinizin dikkatini kaybetmenin en iyi yolu slaytlarınızı cümlelerle doldurmaktır. Eğer slaytınızda 4'den fazla kelime varsa olacak şey şudur: İnsanlar onu okumaya başlar. Böylece sizi dinlemeyi bırakırlar.

Slaytlarınıza sadece kısa başlıklar koyun ve dinleyicilerin okumasını istediğiniz bütün cümleleri aklınızda tutun. Eğer gerçekten bir-iki alıntı yazmak istiyorsanız, o zaman dinleyicilere sözleri okumalarını söyleyin ve okuyabilmeleri için 5-6 saniye sessiz kalın. 

7. "Telefonunuzu/leptopunuzu/tabletinizi kapatın"

Bir zamanlar insanlara böyle birşey söyleyebilirsiniz ama bu artık geçerli değil. Şimdi insanlar söylediklerinizi Twitter'da paylaşıyorlar ya da not almak için iPad'lerini kullanıyorlar. Ya da Facebook'a giriyorlar.

Tabiki telefonlarını sessize almalarını isteyebilirsiniz ama dikkatlerini üzerinize çekmek istiyorsanız ilham verici bir şekilde konuştuğunuzdan emin olmalısınız. 

Dikkat etmelerini istemek hiçbir zaman işe yaramaz. Bu yüzden dikkatlerini kazanın.

8. "Not almanıza ya da resim çekmenize gerek yok; sunum daha sonra internette mevcut olacak"

Sunumunuzu sonradan internete yükleyecek olmanız güzel birşey. Ama iyi bir sunumda çok fazla yazı yer almamalı. Bu yüzden de dinleyicilerin pek işine yaramaz.

Birçok insan için not almak duyduklarını hatırlamak için yararlı bir yöntem. Kısaca, bırakın insanlar sunumunuz esnasında ne istiyorlarsa onu yapsınlar.

9. "Bu soruyu cevaplamama izin verin"

Tabi ki bir soruyu hemen cevaplamanız müthiş birşey ama öncesinde diğer dinleyicileri konu hakkında aydınlatmanız gerekebilir. Konu sizin için anlamlı olabilir ama diğer dinleyiciler anlamamış olabilir. Bu yüzden soruyu duymayanlar için tekrarlayıp sonra cevaplamalısınız.

Ayrıca, soruları tekrarlamanız daha çarpıcı bir yanıt verebilmek için size zaman kazandırıyor. 

10. "Kısa sürecek"

Bu kimsenin tutamadığı bir söz, ama birçok sunum bu şekilde başlıyor!

Kısa olup olmadığı dinleyicilerin gerçekten umrunda değil. Zaten size zaman ayırmışlar, sadece öğrenmek ve ilham almak istiyorlar. Bu yüzden konuya "Bu sunum hayatınızı değişterecek" diye başlayabilirsiniz.

Yukarı

Business HT×