BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türkiye-İran ilişkileri yorumları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İran'a yaptığı ziyaret dünya basınında da büyük yer gördü

Erdoğan'ın İran ziyareti dünya basınında
BUSINESSHT 08 04 2015, 10:33

Yemen krizi ve nükleer anlaşma tartışmaları devam ederken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İran'a yaptığı ziyaret ve İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'yle ortak açıklamaları dünya basınında da büyük yer gördü.

İki ülke ticaretinde doların kaldırılması, doğalgaz anlaşması ve Yemen'de müzakereyle gerilime son verme gibi pek çok önemli konunun görüşüldüğü ziyaret hakkında yapılan yorumlardan bazıları şöyle:

WALL STREET JOURNAL 

Erdoğan'ın ziyaretini, Türkiye'nin yaptırımların kaldırılması halinde oluşacak ticaret fırsatlarından yararlanma çabası olarak nitelendiren gazete, iki lider arasındaki görüşmenin İran'ın yıllardır süren izolasyonunun bitmesinin bölgedeki dengeleri şimdiden nasıl değiştirmeye başladığının kanıtı olduğunu söyledi.

Ayrıca, soru alınmayan basın toplantısı boyunca, iki liderin dış politika farklılıklarını bir kenara bırakmaya çalıştığının altını çizdi. Terörle mücadele etme ve ikili ticareti arttırma sözü veren liderler, sağlıktan çevreye pek çok konuda işbirliğini geliştiren anlaşmalara imza atmışlardı.

WSJ'ye göre iki ülkenin barış konusunda ortak tutum sözleri 2011'de başlayan Suriye savaşından beri hiç bir zaman hayata geçirilemese de Türkiye'nin yıllarca İran'la sıcak devam eden ekonomik ilişkilerden, tam da anlaşmaya bu kadar yaklaşılmışken, vazgeçmeye niyeti yok.

GUARDIAN

Guardian da haberinde, Sünni-Şii gerginliğinin iki ülkeyi bölgede karşı karşıya getirmesi ve özellikle Suriye ve Yemen konularındaki farklılıkların ilişkilerde soğukluğa yol açmasına rağmen, Ruhani'nin Erdoğan'ı Tahran İran protokol kuralları dışında ağırladığına dikkat çekti.

Guardian'ın görüştüğü analistler de iki ülkenin bölgesel politikada ayrı düştükleri noktalar olduğunu ve beş yıl önceki samimiyetin azaldığını ancak Ankara ve Tahran'ın ikili ekonomik ilişkileri iyi tutmayı hep başardığını belirtiyor.

NEW YORK TIMES

New York Times, Erdoğan ve Ruhani'nin en azından bir günlüğüne farklılıklarına değil ekonomik fırsatlara odakladığını vurguluyor. Gazeteye göre ziyaret, Erdoğan'ın İran'a karşı geçtiğimiz haftalarda sertleşen tavrını yumuşatmaya ve ekonomik ilişkileri derinleştirmeye hazır olduğunun göstergesi. Aynı zamanda her ne kadar İran'ın bölgedeki etkisi konusunda Suudi Arabistan liderliğindeki Sünni blokun endişelerini taşıyor olsa da, Türkiye'nin İran'ı kontrol altına çabalarının bir parçası olmayacağının mesajı.

Yukarı

Business HT×