BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,4831 % -0,26
EUR/TRY 34,9147 % 0,18
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,4831
% -0,26
34,9147
% 0,18
1,0728
% 0,27
44,89
-0,46
2.333,10
% 0,73
89,00
% 1,11
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Ankara gündemi

Bugün Ankara gündeminin en önemli iki olayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ukrayna ziyareti ve kulislerdeki çözüm süreci tartışmaları

Ankara gündemi
AYCAN ULUSAN 20 03 2015, 08:45

Bugün Ankara gündeminin en önemli iki olayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ukrayan ziyareti ve kulislerdeki çözüm süreci tartışmaları.

ERDOĞAN KİEV'DE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz gün Rus lider Putin'le telefonda yaptığı görüşmenin ardından bu kez Ukrayna'da.  Erdoğan bugün Kiev'de, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko tarafından resmi törenle karşılanacak; ardından iki lider başbaşa bir görüşme gerçekleştirecek. Poroşenko'nun onuruna vereceği öğle yemeğine katılacak Erdoğan, ​Parlamento Başkanı Volodymyr Groisman ile de biraraya gelecek.

Son gelişmelere bakıldığında Ukrayna'da Almanya ve Fransa'nın arabuluculuğu ile çatışmaların azaldığını söylemek mümkün. Ancak gelişmeler bu durumun her an bozulabileceğine dönük sinyaller de veriyor. İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti tam da böyle bir ortamda gerçekleşecek. Görüşmelerde Rusya'nın işgal ettiği Kırım'da ki tatarların durumu en önemli başlık olacak.

Ziyaretin ekonomi ayağında ise karşılıklı yatırımlar ele alınacak. Bu kapsamda ise, iki ülke arasındaki ticaret hacminin genişletilmesi için atılacak adımlar konuşulacak. Erdoğan, Türk ve Ukraynalı iş adamları ile biraraya gelerek,Türkiye'ye yatırım çağrısı yapacak.

KULİSLERDE ÇÖZÜM SÜRECİ HAREKETLİLİĞİ

Çözüm sürecinde nevruz öncesi kritik bir aşama daha kaydedildi. HDP heyeti tarafından imralı adasına yapılan ziyaret, süreçteki bazı belirsizlikleri netleştirdi. En çok tartışılan konulardan biri nevruzda Öcalan'dan gelecek ve Diyarbakır Nevruz Meydanında halka duyrulacak mesajın görüntülü mü yoksa yazılı mı olacağıydı.

Başkent kulislerine göre, beklenen mesaj iki sayfalık bir metin ile okunacak. O metinde ise silahsızlanma kongresi için net bir tarih verilip, çağrı yapılması beklenmiyor. Beklenti ise, Öcalan'ın Dolmabahçe'de açıklanan yol haritasına atıfta bulunması.

İşte tüm bu gelişmelerin ardndan yarın 21 Mart, yani Nevruz. Dolayısıyla gözler Öcalan tarafından kaleme alınan iki sayfalık mektup ve içerdiği mesajlarda olacak.

Ancak bir yandan da bugün başkent siyasi gündemine çözüm sürecine ilişkin gelişmelerin de yansıması bekleniyor; zira çözüm süreci kapsamında izleme heyetindeki isimler de netleşmeye başladı. Konuya ilişkin resmi açıklamanın önümüzdeki hafta Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yapılması bekleniyor.

Yukarı

Business HT×