BIST 100 9.705,45 % 0,63
USD/TRY 32,5654 % 0,03
EUR/TRY 34,8460 % -0,05
Piyasalar
9.701,39
% 0,58
32,5654
% 0,03
34,8460
% -0,05
1,0689
% -0,12
45,35
0,00
2.323,00
% 0,04
88,54
% 0,14
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Erdoğan bugün Kiev'de

Cumhurbaşkanı bugünkü Ukrayna ziyareti sırasında Rusya'yla ilişkileri bozmadan işbirliği yolları arayacak

Erdoğan'ın zorlu Kiev seyahati
BUSINESSHT 20 03 2015, 06:45

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin dördüncü toplantısına katılmak için bugün Kiev’e gidiyor.

Yatırım ve işbirliği fırsatlarının görüşülmesinin beklendiği toplantıda Erdoğan ve heyetini diplomatik dengeler açısından zorlu bir ziyaret bekliyor. Rusya’yla enerji ve ekonomi ilişkilerini çok önemseyen Ankara’nın, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü, özellikle Tatarların da yaşadığı Kırım’ın ilhakı konusundaki hassasiyeti de biliniyor.

Ziyaret sırasında Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroshenko ve Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk ile görüşeceği belirtilen Erdoğan'ın ziyaretine ilişkin Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Karşılıklı yatırımlarla iki ülke arasındaki ticaret hacminin büyümesine ve ikili ilişkilerin gelişmesine önemli katkı sağlayan Türk ve Ukraynalı iş adamlarıyla bir araya gelecek olan Sayın Cumhurbaşkanımızın, Kırım Tatarlarının Kiev’de bulunan temsilcilerini de kabul etmesi öngörülmektedir" denildi.

Kırım Tatarlarının haklarına vurgu yapan Türkiye her fırsatta Kırım’ın ilhakını tanımadığını belirtmişti. Ancak Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le olan yakın ilişkilerini de gözeterek Kiev seyahati sırasında çok sert politik açıklamalar yapması beklenmiyor.

Erdoğan’ın Kiev ziyaretinden iki gün önce Putin’le bir telefon görüşmesi yaptığı açıklanmıştı. İki taraftan gelen bilgilere göre, liderler ikili ilişkilerin yanı sıra, Ukrayna krizinin çözümü, çatışmaların sona erdirilmesi, Kırım Tatarlarıyla ilgili sorunlar ve 1915 olayları gibi pek çok konu hakkında fikir alışverişinde bulundu.

Özellikle, Rus doğalgazını Avrupa’ya taşıması beklenen Güney Akım projesinin iptal edilip yerine Türkiye’den geçecek bir boru hattı ve Türk Akımı projesinin önerilmesi iki ülke arasındaki işbirliğini daha da öncelikli hale getirdi.

Rusya, 40 milyar dolara mal olması ve Karadeniz altından Bulgaristan’a ve oradan da Avrupa’nın geri kalanına yılda 63 milyar metreküp doğalgaz tedarik etmesi beklenen Güney Akım projesini, Avrupa Birliği’nin itirazları üzerine iptal etmişti.

Putin bu sürpriz kararı Aralık ayında Ankara’ya gerçekleştirdiği ziyaret sırasında açıklarken, sonradan ‘Türk Akımı’ olarak adlandırılan başka bir projeyi de gündeme getirmişti. 

Erdoğan ve beraberindeki heyet, bu sabah Ukrayna'da olacak. Kiev Uluslararası Havalimanı'ndaki karşılama töreninin ardından Erdoğan, Meçhul Asker Anıtı'na çelenk koyacak. İki devlet başkanının başbaşa yapması beklenen bir görüşme ardından her iki ülkeden bakanların da katılımıyla Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı yapılacak. Toplantıda, güncel, ikili ve bölgesel konular, kapsamlı olarak ele alınacak. Anlaşmaların imzalanmasının ardından da ortak basın toplantısı düzenlenecek. 

Yukarı

Business HT×