BIST 100 9.454,43 % -0,74
USD/TRY 32,5919 % 0,19
EUR/TRY 34,8316 % 0,42
Piyasalar
9.455,20
% -0,73
32,5919
% 0,19
34,8316
% 0,42
1,0660
% 0,16
45,49
0,00
2.383,06
% 0,17
87,65
% 0,62
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Gündem Yunanistan

Almanya, Yunanistan görüşmeleri için zaman daralırken, kapıyı olası bir anlaşmaya açık bırakıyor. Brüksel'de Euro Bölgesi maliye bakanları bugün Yunanistan için toplanıyor

Euro Grup Yunanistan için toplanıyor
BLOOMBERG HT 20 02 2015, 09:41

Yunanistan'ın kurtarma programına ilişkin görüşmeler sürerken, Almanya anlaşma için kapıyı açık bırakıyor. Yetkililer bugün Brüksel'de Euro Bölgesi maliye bakanları arasındaki görüşmeye hazırlanıyor.

Alman hükümetinden bir yetkili, Yunanistan'ın Euro Bölgesiülkelerine daha önce sunduğu bir teklifi müzakereler için temel olarak gördüklerini ve yeni bir taslağa ihtiyaç duyulmadığını söyledi.

Yunanistan'ın 240 milyar euroluk kurtarma paketine en büyük yardımı yapan Almanya'nın bu tavrı, gün içinde Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'nin Atina'nın Euro Bölgesi yetkililerine yaptığı programı 6 ay uzatma teklifini reddetmesinden bir geri adım olarak algılanabilir. Bakanlığa göre Schaeuble yine de Cuma günkü toplantıya katılacak.

Avrupa Komisyonu Sözcüsü Margaritis Schinas, Başkan Jean-Claude Juncker'in Yunanistan'ın teklifini olumlu bir adım olarak değerlendirdiğini ve bu hamlenin uzlaşma yolunu açabileceğini belirttiğini aktardı.

Yunanistan'da, Euro Bölgesi'ne mali programın uzatılması için yapılan resmi başvurunun Almanya tarafından reddedilmesine rağmen, Euro Bölgesi toplantısından olumlu bir karar çıkacağı beklentisi hakim.

YUNAN HÜKÜMETİ MEKTUP SUNDU

Yunanistan Başbakanlık Bürosundan yapılan yazılı açıklamada, "Yunan hükümeti Euro Bölgesi kredi sözleşmesinin 6 ay uzatılmasını isteyen bir mektup sundu. Cuma günü yapılacak Euro Bölgesi zirvesinde iki seçeneği bulunuyor. Yunan talebini kabul edecek ya da reddedecek. Kimin çözüm istediği, kimin istemediği burada belli olacak" denildi.

Almanya Maliye Bakanlığı Sözcüsü Martin Jaeger'in kararını değerlendiren Yunan hükümetinin üst düzey bazı yetkilileri ise uzatılma talebinin Berlin'e değil, Euro Bölgesi'ne yapıldığına dikkati çekerek, her şeyin Cuma günkü toplantıda belli olacağı yönünde görüş belirtiyor.

Yunanistan'ın Euro Bölgesi'ne mali programın uzatılması için bugün yaptığı resmi başvuruya Almanya'dan olumsuz yanıt gelmişti. Almanya Maliye Bakanlığı sözcüsü Jaeger, Alman Haberi Ajansı'na (DPA) yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın başvuru mektubunun "somut çözüm önerileri" içermediğini savunarak, Atina hükümetinin kalkınma programının koşullarını yerine getirmeden finansal bir köprü kurmayı amaçladığını belirtmişti.

Yunanistan ile Avrupa Birliği (AB), Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) arasında imzalanan yardım anlaşmaları, krediler karşılığında Yunanistan'ın aşamalı olarak yerine getirmesi gereken bir dizi yükümlükler içeriyor. Avrupalı kreditörler, Yunanistan ile mali program konusunu yeniden müzakere etmek için, Atina'nın yardım anlaşmaları (Memorandumlar) kapsamında üstlendiği sorumluluklarını yerine getirmesi konusunda temel prensipleri kabul etmesini istiyor.

Alexis Tsipras başkanlığındaki yeni Yunan hükümeti ise sert kemer sıkma tedbirleri içeren yardım anlaşmalarını tümüyle kabul etmediğini belirterek, ortaklarıyla yeni bir anlaşma sağlanıncaya kadar, anlaşmalarda "Kredi Sözleşmesi" olarak adlandırdığı finansal bölümle ilgili maddelerin altı ay süreyle uzatılmasını talep ediyor.

Yukarı

Business HT×