BIST 100 8.718,11 % -1,25
USD/TRY 32,3376 % 0,08
EUR/TRY 35,2015 % 0,11
Piyasalar
8.718,11
% -1,25
32,3376
% 0,08
35,2015
% 0,11
1,0872
% 0,00
48,91
0,00
2.161,19
% 0,04
86,79
% -0,12
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Dünya zenginler atlası

Kişisel serveti en az 1 milyar dolardan başlayan, ülkelerinde en zengin olan kişiler ve servetlerinin kaynakları

İnfografik: Dünya zenginler atlası
BUSINESSHT 01 12 2017, 13:01

Tahtını kimselere bırakmayan Microsoft’un kurucusu Bill Gates’in en’lerde yer almadığı bir listeyle karşı karşıyayız. Çünkü Jeff Bezos yakın zamanlarda aldığı ticari kararlarla birlikte artık Gates’in 18 yıldır kimselere kaptırmadığı en zengin ünvanını elinden aldı.

Kuzey Amerika kıtasında Jeff Bezos’dan sonra en zengin kişi olarak ise Telmex ve América Móvil firmalarının sahibi Meksikalı işadamı Carlos Slim Helu geliyor.

Belki adını çok sık duymadığımız ama ülkesinin en zenginleri arasındaki birçok isimi ise şöyle;

Rotamızı Avrupa’ya döndüğümüzde ise çok çeşitli endüstrilerde çok çeşitli milyarder bizi karşılıyor. Kıtanın en zengini aynı zamanda İspanya’nın da en zengine olan Amancio Ortega 75 milyar dolarlık servetiyle öne çıkıyor. Hemen arkasından  Louis Vuitton’un sahibi Bernardo Arnault 63 milyar dolar ile takip ediyor. Dolayısıyla hem dünyanın hem de Avrupa kıtasının en zenginlerinin olan bu iki kişinin Tekstil ve moda endüstrisi servet ana kaynaklarını oluşturuyor.

Tekstil’den sonra Avrupa’nın zenginlerinin servet kaynaklarını oluşturan sektörlerin bankacılık ve finans sektöründen kaynaklandığını gözlemleyebiliriz.

Doğu Avrupa'daki birçok yerde olduğu gibi Yugoslavya'ya ait olan ülkeler de listede yer bulamıyor. Çünkü bu ekonomilerin hala zengin milyarderler üretmeden önce uzun bir yolları var.Ortadoğu ve Asya'daki durum, bu yerel ekonomilere hâkim olan endüstrileri yansıtıyor. Rusya'nın en zengin kişisi Alexey Mordashov, çelik ve yatırımlardaki servetini kazandı; Kazakistan'ın en zengin işadamı Vladimir Kim ise madencik ile servetini oluşturdu. Çin ve Japonya'nın en zengin milyarderleri teknoloji şirketleri aracılığıyla yol aldı. Teknoloji’den farklı olarak Singapurlu Philip Ng servetini gayrimenkul aracılığıyla yaptı. İnfografikte dikkat çeken bir nokta Suriye’den Çin’e kadar yer alan ülkelerin milyarderlere sahip olmaması.

 

Güney Amerika ülkelerinde bulunan zenginlerin yaklaşık yarısının bankacılık ve finans sektöründen geliyor.  Fakat kıtanın en zengini brezilyalı iş adamı Jorge Paulo Lemann bu grup arasında yer almıyor. Yaklaşık 30 milyar dolar serveti sahip Lemann, parasını, birleşme ve devralmalar yoluyla AmBev'e dönüştürülen bira fabrikalarına yatırım yaparak kazandı.

İçinde 54 adet bağımsız devlet barındıran Afrika kıtasında 8 adet milyarder listede yer alıyor. Kıtanın en zenginlerinin servet kaynakları oluşturan endüstriler ise sırasıyla; inşaat, elmas ve gıda

Okyanusya kıtası, listeye dört kişi katkı sağlıyor ve hepsi çeşitli endüstrilerle 10 milyar dolardan fazla servete sahipler. Örneğin Budi Hartono, 11.5 milyar dolarlık bir servete ve bankacılık ve tütün alanına sahip bir geçmişi var ve Avustralya'dan Gina Rinehart ise 16.8 milyar dolarlık servetini madencilik ile elde etti.

 

 

Yukarı

Business HT×