BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Carry trade lirayla beraber yeniden doğuyor

Türk lirasındaki olumlu havayla beraber yeniden canlanan carry trade stratejisinin birinci merkezi Türkiye oluyor

Carry trade lirayla beraber yeniden doğuyor
BLOOMBERG NEWS 03 05 2016, 09:32

Terör saldırıları ve mülteci krizine rağmen Türkiye, carry trade'in (düşük faizli ülkelerden borçlanarak yüksek getirili varlıkların satın alınması) son dört yılın en keskin kayıplarının ardından toparlanma işaretleri göstermesi ile birlikte, döviz yatırımcıları için cazip bir yer olarak yükseliyor.

Carry trade, Fed'in güvercin tutum takınması ve Çin'deki zayıf toparlanmanın döviz piyasalarındaki volatiliteyi bastırması ve bunun sonucu riskli varlıklara olan iştahın artması sonucu yeniden popüler hale gelmeye başladı.

Yatırım risklerinin getiriler karşısında bir ölçümü olan Türk lirasında volatiliteden arındırılmış getiri ise Mayıs 2014'ten bu yana en yüksek seviyesine çıkmasının ardından, dünyanın en fazla işlem gören para birimleri arasında en iyisi oldu. 

Türk Lirası son üç ayda yüzde 5,3 değer kazandı ve bu durum, 8 trilyon dolar büyüklüğündeki gelişmiş piyasa ülke tahvillerinin negatif getiri sağladığı bir ortamda, yüzde 10'a kadar çıkan gecelik faizin cazibesini yansıtıyor. 

RİSK ORTAMI

Invesco gelişen piyasa makro başkanı Arnab Das, "Getiri arama ve carry trade için küresel koşullar iyileşiyor. Türk Lirası en fazla faydalananlar arasında yer alıyor. Siyasi alandaki olumsuzluklar etkisi şimdilik, küresel risk alma ortamındaki güçlenmenin gerisinde kalıyor" dedi. 

Çok kötü geçen 2015 yılının ardından, carry trade, Çin'deki teşvik paketleri ve Fed'in faiz artırımını kademeli yapacağına ilişkin taahhüdünün desteği ile yeniden canlanıyor. Carry trade stratejisinin performansını ölçen USB AG'nin göstergesi Nisan ayında yüzde 0,6 yükseldi ve bu yılın kayıplarını geri aldı. Endeks geçen yıl yüzde 9,3 ile 2011'den bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirmişti.

Jefferies Group döviz stratejisti Brad Bechtel, "Güçlü temel hikayesi ve göreceli olarak yüksek getirisi olan yüksek faizli para birimlerini bulmaya çalışabileceğiniz bir carry trade ortamındayız," dedi ve Hindistan ve Türkiye'de sıçramaların olduğuna dikkat çekti.

TÜRKİYE LİMAN OLABİLİR Mİ?

Ancak Türkiye en hızlı büyüyen büyük ekonomi durumunda olan Hindistan'la kıyaslandığında henüz bir yatırım limanı olmayabilir. 

Suriye'deki savaşın etkileriyle PKK ve IŞİD saldırılarıyla mücadele eden ülkede bir yandan da hedeflerin üzerinde seyreden enflasyona rağmen Merkez Bankası'na faizleri artırma çağrıları yapılıyor.

Franklin Templeton tahvil başkanı Micheal Hasenstab, geçen hafta yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Rusya, Güney Afrika ve Venezuela'yla birlikte "kötü politikalar" nedeniyle "meşru bir kriz içinde" olduğunu söylemişti.

AB DESTEĞİ

Avrupa Birliği'yle yapılan mülteci anlaşmasının yarattığı olumlu ivmenin yanı sıra küresel emtia fiyatlarındaki düşüşün cari açığın daralmasına yardım etmesiyle de beraber yabancı sermaye Türkiye'ye geri dönüyor.

Rand karşısında lira almayı tavsiye eden Societe Generale gelişen piyasa stratejisti Roxana Hulea, "Büyük oranda düşük petrol fiyatları ve cari açıkta görülen istikrarlı iyileşme sayesinde lira çok dirençli. Ben hala olumlu havayı anlamak için liranın uygun carry-oynaklık oranı özellikleri tercih ediyorum" dedi.

Yukarı

Business HT×