BIST 100 9.561,47 % 0,33
USD/TRY 32,4990 % 0,09
EUR/TRY 34,7496 % 0,27
Piyasalar
9.562,90
% 0,34
32,4990
% 0,09
34,7496
% 0,27
1,0657
% -0,15
45,49
0,00
2.381,11
% 0,85
86,76
% -0,61
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Doların ateşi yükseldi

Yurt içi ve yurt dışı piyasalarda öne çıkan gelişmeler ve haberler

2 dakikada piyasa turu
BUSINESSHT 08 04 2016, 07:57

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in TL'nin dolar karşısında değer kaybının sermayeyi etkileyeceği ve TL kredi risklerini artırabileceğini açıklamasının ardından perşembe günü 2.86’yı aşan dolar/TL, bugün ise 2,87 seviyesini aştı.

Kur daha sonra hızla gevşeyerek 2,85'in altına indi. 

HSBC Yatırım Stratejisti İbrahim Aksoy, doların Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem'in açıklamalarıyla yükseldiğine işaret etti.

Aksoy, "Faiz indirimlerinin çok hızlı şekilde olmayabileceğini, hızın tartışılabileceğini ifade eden Ertem’in açıklamalarıyla lira değer kaybediyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem TRT’de yaptığı açıklamalarda şirketlerin döviz kurunun bulunduğu seviyeleri açık döviz pozisyonlarını kapatmak için değerlendirebileceğini söylemişti.

Aksoy'a göre, Ertem’in açıklamaları faiz indirimleri ile beraber lirada değer kaybı beklentisini yansıtıyor olabilir.

Son üç gündür gelişmekte olan ülkelerden negatif ayrışarak düşüş trendine giren hisse senetleri piyasası, haftanın son işlem gününde Avrupa borsalarındaki yükselişe katılarak gelen tepki alımlarıyla yükseldi.

BIST-100 endeksi yüzde 1.65 yükselişle 82.502 puandan kapanırken, haftanın tamamında yüzde 0,2 yükselerek yataya yakın bir performans gösterdi. Bankacılık endeksi yüzde 1,38 yükseldi.

Asya hisse senetleri, küresel büyümenin kötüleşmekte olduğu endişelerinin riskli varlıklara talebi azaltması ile birlikte değer kaybetti ve bölge hisse senetlerinin gösterge endeksi üçüncü haftayı da kayıpla geçmeye yöneldi. Gelişen piyasa paraları, yen ile birlikte zayıflarken, petrol yeniden yükselmeye başladı. Altın ise ABD’nin faizleri artıracağına ilişkin beklentilerin düşmesiyle bir ayı aşkın sürenin en iyi haftalık yükselişine yöneldi.

PETROL

Büyük petrol üreticilerinin üretimi dondurma konusunu görüşecekleri  17 Nisan’daki toplantı öncesi petrol fiyatları, ABD'de ham petrol üretiminin düşmeye devam etmesiyle birlikte, haftayı kazançla geçmeye yöneldi.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 37 dolar üzerinde işlem görürken, Haziran vadeli Brent petrolü, 39 dolar seviyesinde.

Sydney'de Fat Prophets analisti David Lennox, Bloomberg’e yaptığı açıklamada "ABD'de petrol üretimi geçen yıl günlük 9,6 milyon varil ile zirve yaptı ve şimdi 9 milyon varile geriledi. Böylelikle 500 bin varilin üzerinde bir petrol piyasadan çıktı. Bu açık bir şekilde iyi bir işaret. Üretimin dondurulması fiyatları destekleyecek. Ancak petrol halen aşağı yönlü riske açık. Zira piyasada halen aşırı arz durumu var" dedi.

ALTIN

ABD’de faizlerin daha da artırılacağına ilişkin beklentiler düşerken, güvenli liman alımlarının artmasıyla altın fiyatları, bir ayı aşkın sürenin en iyi haftalık yükselişine yöneldi.

Spot altının ons fiyatı, TSİ 08:00 itibariyle bin 236 dolardan işlem görüyor.

Altın, küresel ekonomiye ve piyasa kargaşasına ilişkin endişelerin Fed'i borçlanma maliyetlerini artırmaktan kaçınmaya yöneltmesinin etkisi ile, yılın ilk çeyreğinde, son 30 yılın en iyi çeyrek dönem performansını gösterdi.

ASYA PİYASALARI

Asya hisse senetleri, ABD hisse senetlerinde dün görülen kayıpları takip ederek değer kaybetti ve bölgedeki geniş tabanlı satış dalgası dahilinde, tüketici ve ham madde hisse senetleri düşüşlere öncülük etti. Bölgedeki hisse senetlerinin gösterge endeksi üst üste üçüncü haftayı da kayıpla geçmeye yöneldi. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1’in üzerinde değer kaybetti.

Japonya’daki kayıplara enerji sondaj, demir ve çelik üreticileri öncülük etti. Topix endeksi yüzde 1,5 oranında düştü.

Üç gündür üst üste kayıplar yaşayan Çin hisseleri ise ocaktan bu yana en uzun kayıp dönemine geçti. Şanghay bileşik endeksinin kaybı  yüzde 1’e yaklaştı.

Yukarı

Business HT×