BIST 100 9.070,46 % -0,10
USD/TRY 32,3848 % 0,13
EUR/TRY 35,0461 % 0,08
Piyasalar
9.070,46
% -0,10
32,3848
% 0,13
35,0461
% 0,08
1,0795
% 0,06
47,62
-0,03
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Müteahhitlerden fiyat farkı talebi

İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu: Kamudan yüzde 10-20 kar aralığında alınan işlerin yüzde 50’lere yakın fiyat artışları yüklenici firmalarımızı zor durumda bırakmıştır

Müteahhitlerden fiyat farkı talebi
BUSINESSHT 30 05 2018, 09:29

Kamuya çalışan müteahhitler son dönemdeki maliyet artışları nedeniyle fiyat farkı istiyor.

Seçim öncesi Fiyat Farkı Kararnamesi’nin çıkartılması talep edildi.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, döviz kurları, petrol ve inşaat malzeme fiyatlarındaki, öngörülmesi mümkün olmayan aşırı maliyet artışları yaşandığını belirterek, üye müteahhitlerin özellikle kamuya ait devam eden inşaat projelerini yürütmekte zorluklar yaşadığını söyledi.

Tellioğlu, gerek kamu müteahhitlerinin, gerekse özel sektörde yap-sat yapan müteahhitlerin artık önünü görmekte zorlandıklarını söyledi ve meslektaşlarının iflasın eşiğine dayandığını belirtti.

Tellioğlu, "Kamudan yüzde 10-20 kar aralığında alınan işlerin yüzde 50’lere yakın fiyat artışları yüklenici firmalarımızı zor durumda bırakmıştır. Üyelerimiz şartlarını zorlayarak işlerine devam etmektedir. Yaşadığımız süreçte, yüklenicisi olduğumuz projelerin sürdürülebilirliğine dair imkanlarımızı seferber ederek, elimizden geleni yapmaktayız, yapmaya da devam edeceğiz ama nereye kadar." dedi.

"FİYAT FARKI KARARNAMESİ ÇIKARTILMALI"

2017 yılında süreli taahhüt işi almış müteahhitlerin maliyet artışlarını takip etmekte zorlandığını belirten Tellioğlu, hükümetten seçim öncesi Fiyat Farkı Kararnamesi’nin çıkartılmasını istedi.

Son 1 yıldır başta demir, çimento, beton, akaryakıt ve demir türevi tüm malzemelere gelen zamlara, son günlerde yaşanan dövizdeki artışlar da eklenince, yatırımı başlamış projelerde maliyetlerin yükseldiğini söyleyen Tellioğlu, bundan sonra çıkacak ihalelerde mutlaka fiyat farkı verilmesi şartı olması gerektiğini belirtti.

Şimdiden piyasa fiyatlarının 2018 yılı Birim fiyatlarının üzerine çıktığın belirten Tellioğlu, “Bu nedenle geçen yıldan süreli iş yapan firmalara yönelik fiyat farkı verilmesinin önünü açacak bir yasal düzenleme için hükümetimizden acil destek bekliyoruz” dedi.

Tellioğlu, kamudaki müteahhitlere fiyat farkı verilmesiyle ilgili İMKON olarak da daha önce yine girişimlerde bulunduklarını da söyledi ve "Yıllardır beklenen müteahhitlik hizmet kanunu’nun çıkartılamayışı sektörü batırma noktasına getirdi." dedi.

"KAMU İHALELERİNDE KEFALET SİGORTASI"

Geçtiğimiz günlerde gündeme gelen Kefalet Sigortası’nın önemine dikkat çeken Tellioğlu, uygulamanın yaygınlaşmasıyla beraber bankalar nezdindeki kredi limitleri ve teminat mektupları üzerinde oluşan yükün hafifleyeceğine işaret etti. Tellioğlu, “Kefalet Sigortası uygulaması, kamu ihalelerinde aktif olarak kullanılmalı. Bu konudaki girişimlerimiz devam ediyor.” diye konuştu.

Yukarı

Business HT×