BIST 100 9.548,09 % -1,36
USD/TRY 32,5049 % 0,11
EUR/TRY 34,5542 % 0,02
Piyasalar
9.548,09
% -1,36
32,5049
% 0,11
34,5542
% 0,02
1,0616
% -0,02
45,59
0,97
2.383,20
% 0,01
90,12
% 0,02
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Konutta KDV indirimi görüşmesi

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, KDV indirimi için hükümet yetkilileri ile görüştüklerini açıkladı.

Konutta KDV indirimi görüşmesi
BUSINESSHT 15 02 2018, 16:49

Son günlerde gayrimenkul sektöründe talebin durgunluğu ve sektöre etkileri tartışma konusu olurken, Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün geçen sene sektörü hareketlendiren KDV indiriminin yeniden sektöre olumlu etkide bulunacağını belirtti. 

Bloomberg HT'de Arzu Maliki'nin sorularını yanıtlayan Yenigün, konutta talebin az olduğunu düşünmediğini, talebin beklemeye geçtiğini varsaydığını söyledi. 

Yenigün ile yapılan söyleşide öne çıkan ifadeler şunlar oldu:

Konuta talepte düşüş yaşanıyor. 2018'de nasıl bir arz-talep dengesi öngörüyorsunuz?

Sektör geçmiş yıllarda çok hızlı gelişti, öyle olunca tabii arz çoğalmaya başladı. Geçen sene, KDV oranının düşürülmesiyle satışlar açısından iyi geçti. Şu anda talebin az olduğunu düşünmüyorum, talebin beklemeye geçtiğini varsayıyorum. Talebi tekrar canlandırmak için bir kere istikrar olması lazım ve KDV indirimi gibi teşviklerin konulması gerekiyor. KDV indirimi hakkında hükümet yetkilileriyle konuşuyoruz eğer olursa 2018 daha hareketli geçecek.

Bunun yanında keşke faiz düşürülebilse, faiz düşük olmalı ki doların artması ihtimaline karşı vatandaş parasını dolarda tutmaktan vazgeçsin. Faizin düşmesi de bir parametredir, konut alımını teşvik eder. 

 

Demir için de bir "Fiyat Farkı" Kararnamesi çıkarılsın diyoruz. Kamu ihale Kurumu ve müteahhitlik sektörü Kamu İhale Kanunu için biraraya geldik. Bakanımız da "Gelin görüşelim" diyor. İhalenin şeffaf yapılması, ödeneklerin belirlenmesi, çevrenin korunması gibi birçok konuyu gündeme aldık. O zaman inanıyorum ki işler sağlıklı yapılacaktır.

2017 yılını genel olarak nasıl kapattınız? 2018 nasıl başladı sizin için?

Türkiye Müteahhitler Birliği 66.yılını kutladı iki gün önce. Yurt dışına 1972 yılında ilk defa Libya'ya giderek açıldık. Toplamda 119 ülkede 9 bin 300 proje yapmışız, toplam tutarda 360 milyar dolar civarında. Son yıllarda petrol ve doğalgaz fiyatlarının düşmesi, Rusya ambargosu, Libya ve Irak savaşı dolayısıyla maalesef bizim potansiyelimiz baya daraldı. 30 milyar dolar yıllık sözleşme yapar kapasitedeyken en son 2017'de 15 milyar dolara düştük. Şimdi petrol fiyatları biraz daha yükseliyor, biz yurtdışında iş yaptığımız zaman cari açığımızı da dengeliyoruz.

Bu ülkelerde daralma olunca biz Sahra-Altı Afrika ülkelerine açılmaya başladık. Bu arada Sayın Cumhurbaşkanımız ile beraber de Güney Amerika ülkelerinin çoğunu 3 yıl içinde gezdik. Afrika ülkelerinde yapıcak çok iş var hem konfor sağlamak bakımından hem de insani ihtiyaçları karşılaması bakımından. 

Tabii burada finansman öne çıkıyor, dışarıdan finansman bulmamız gerekiyor, o yüzden Çinli firmalar bizden çok önce yol almışlar, o yüzden Eximbank güzel çalışmalar yapıyor henüz bize yeterli değil ama sermayesi artırıldı, 3,5 milyarken 10 milyar liraya çıkarıldı, Amerikan Eximbank ile anlaşma yaptılar ve diğer Avrupa Eximbankları ile de anlaşma yapıyorlar ki beraber finans yaratalım. 

 

Sanırım önümüzdeki yıllarda, petrol fiyatları eski düzeyine geri gelene kadar, o ülkelerde epey iş alacağımızı düşünüyoruz.

Katarlı heyet size ziyarette bulunmuştu; hangi konuları görüştünüz Katarlı heyet ile?

Katar biliyorsunuz yurt dışında da çok yatrırım yapıyor, biz de Katar'da çok iş yapıyoruz. Bize daha çok Türk firmasına iş vermek istediklerini söylediler, görüştük ve çok güzel bir toplantı oldu, firmalarımız da çok ilgi gösterdi. Biz de onlara Katar'a gitmek isteyen firmaların bir listesini gönderdik, inşallah oradan da büyük pay alacağız. Katar'ın da hedefi 2030 yılına kadar Dünya Kupası'nın dışında 150 milyar dolar daha ek yatırım yapmak. Bu 150 milyardan bize de iş vermek istiyorlar, bizim de 40'a yakın firmamız ilgi gösterdi. 

 

Irak'ın tekrar yapılandırılması düşünülüyor, Türkiye'de kredi sağlayak bu kapsamda, Türk müteahhitler Irak'ta öncü olabilirler mi?

Irak zengin bir ülke, şimdi parası yok ama doğal kaynaklar bakımından zengin bir ülke. Eğer bu yapılandırma olursa, fon çıkarsa, bizimle kimse yarışamaz orada çünkü hem alışığız, hem kültürümüz yakın, hem de Türk müteahhitlik sektörü hızlı iş yapıyor. Orada bir genel seçim var, seçimden sonra ne olacağını görebileceğiz. Terör konusu orada haloldu, olursa bizim için çok güzel bir kaynak olacak.

 

Yukarı

Business HT×