BIST 100 9.056,10 % 2,83
USD/TRY 32,3155 % 0,07
EUR/TRY 35,1065 % 0,10
Piyasalar
9.056,04
% 2,83
32,3153
% 0,07
35,1079
% 0,11
1,0806
% -0,20
47,68
-0,25
2.207,16
% 0,56
87,33
% 1,44
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yazlık ev alırken dikkat edilmesi gereken 4 şey

Yazlık ev aynı zamanda bir emlak yatırımı. Peki bu yatırımı yaparken nelere dikkat etmeli?

Yazlık ev alırken dikkat edilmesi gereken 4 şey
ZİNGAT* 03 07 2017, 11:49

Yazlık ev pazarıyla ilgili ilkbaharın sonları ve yaz mevsimi en hareketli zamanlar olarak değerlendiriliyor. Yazlık ev sahibi olmayı planlayanların satın alma kararını vermeden önce değerlendirmesi ve gözden geçirmesi gereken birtakım kriterler oluyor.
Bir emlak yatırımı olarak da ele alınabilecek yazlık konutlar, yatırımcısına kazanç sağlayabileceği gibi yaz tatili sezonu boyunca da ailenin vakit geçirmekten mutluluk duyacağı mekânlar olarak görülüyor. Beklentilere yanıt veren bir yazlık ev yatırımı yapmadan önce gözden geçirilmesi gereken konuların başında bütçeye uygunluğu. Bütçesine uygun yazlık ev satın alacakların dikkatle karar vermesi gereken belli başlı kriterler şu şekilde sıralanıyor:

YAZLIK EV AYNI ZAMANDA BİR EMLAK YATIRIMIDIR

Yazlık ev ilk yıllarda kısa veya uzun süreli tatil programı için en uygun adres oluyor. Bununla birlikte, popülerliğini ve emlak değerini yitirmeyen tatil beldelerinden alınacak yazlık evler aynı zamanda bir gayrimenkul yatırımı olma özelliği de taşıyor. Bu nedenle yazlık evin bulunacağı bölgeye doğru karar vermek gerekiyor. Bazı yazlık ev sahiplerini, konutlarını kış mevsiminde olduğu gibi yaz aylarının belirli haftalarında da kiraya vererek kazanç elde edebiliyor.

KONUMUNA DİKKATLE KARAR VERMELİ

Yazlık evin konumu sadece bulunduğu şehir veya ilçe olarak değil, aynı zamanda denize yakınlık veya deniz manzarası açısından da düşünülmeli. Evin bahçesinin bulunması, bir havuza sahip olması, güvenli bir sitede yer alması da konum avantajı sağlayan, dolayısıyla konut değerini koruyan özellikler arasında değerlendirilmeli.

YERLİ HALKLA İLETİŞİME GEÇİN

Yazlık evinin bulunacağı yere karar veren alıcılar için satın alma işlemleri öncesi bölgeye hâkim emlak danışmanları, beldenin yerli halkı ve esnafıyla iletişim kurarak vakit geçirmesi tavsiye ediliyor. Özellikle gayrimenkul alanında hizmet veren emlak ofisleri, bölgedeki emlak pazarı, konut satış fiyatları, konut kira değerleri, amortisman süreleri ile ilgili bilgilere sahiptir. Aynı zamanda bölgede yakın gelecekte yapılması planlanan altyapı, ulaşım gibi yatırımlar hakkında destek vererek doğru emlak yatırımı için yönlendirebilirler.

YAZLIK EN İÇİN AYRILAN BÜTÇE İYİ PLANLAMALI

Aradığı evi bulanların son olarak hesaba katması gereken bir diğer konu ise, satın aldıktan sonra yazlık evde yaşamaya başlamadan önce karşılaşacağı ek masrafları listelemek. Tapu işlemleri gibi temel masrafların yanı sıra mobilya ve elektronik ev eşyası alışverişinden boya, badana, tesisat, tadilat gibi ilave bütçe gerektirecek adımların da dikkatlice planlanmasında fayda oluyor.

*Bu içerik Zingat editörleri tarafından hazırlanmıştır. 

Yukarı

Business HT×