BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5739 % 0,06
EUR/TRY 34,9040 % 0,12
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5739
% 0,06
34,9040
% 0,12
1,0703
% 0,02
45,35
0,00
2.325,89
% 0,17
88,50
% 0,09
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Galatasaray hisselerini uçuran Riva planına sert tepki

Mali sorunlarla boğuşan Galatasaray, en büyük gelir umudu İstanbul Riva ve Florya arsaları için Emlak Konut GYO ile anlaştı

Galatasaray hisselerini uçuran Riva planına sert tepki
30 06 2016, 07:29

Galatasaray Spor Kulübü'nün dün İstanbul Riva ve Florya’daki arazilerini değerlendirmek üzere Emlak Konut GYO ile protokol imzaladığını duyurmasının ardından hisseler uçuşa geçse de camiadan bazı isimler anlaşmayı sert bir dille eleştirdi.

Haberin yayınlandığı dün yüzde 20'ye varan yükseliş gösteren Galatasaray hisseleri bugün de yüzde 8'in üzerine primle işlem görüyor. 

Uzun zamandır mali sıkıntılarla boğuşan kulüp için proje olumlu görülse de anlaşma yönetemine ve içeriğe pek çok itiraz da geldi.

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum tarafından verilen bilgilere göre, projelerin hasılat paylaşımı modeliyle ihale edilmesi ve elde edilecek gelirin yüzde 80’inin Galatasaray’a verilmesi yönünde anlaşıldı.

Kurum, “İhaleyi kazanan firmanın vereceği arsa bedelinin yüzde 80’i Galatasaray’ın, yüzde 20’si bizim olacak. Bu yılın sonunda veya 2017’nin ilk çeyreğinde ihale sürecini başlatmayı öngörüyoruz” dedi.

Habertürk’e konuşan Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Dursun Özbek ise, “Öncelikle elbette borçları ödemeyi planlıyoruz. Ardından kalan parayla yeni yatırımlar yapmamız gerekiyor. Şu parayı bir cebimize koyalım da” dedi. 

CAMİADAN TEPKİ

Ancak eski başkanlardan ve camianın önde gelen isimleri projenin detaylarına ilişkin yeterince detay olmadığı gerekçesiyle sert eleştriler geldi.

BloombergHT'ye konuşan eski Galatasaray başkan yardımcısı Adnan Öztürk, "Yani Galatasarayla bu kadar yakın ilgilenen, görev almış, her dakika Galatasarayın her dakika Galatasarayın hesabına kitabına vakıf olmaya çalışan bir insan olarak yani çok aktif bir genel kurul üyesi olarak ben başkanın ne imzaladığını bilmiyorum. Neye anlaştığını da bilmiyorum" dedi.

Başkanın kararı genel kurul kararı almadan vermesini eleştiren Öztürk, "Burası aile şirketi değil. Mali genel kurulda yetki alınır bizde herşeyi yapmak için. Bu, mali genel kurulda üyelerin yönetime karşı bir teveccülüdür" dedi. 

"Galatasaray Spor Kulübü Derneği'ne girecek, muhtemel girecek olan nakit nasıl değerlendirilecek, bunu önümüzdeki 5 sene bu dönüşüm projesi nedir, bunları genel kurulla paylaşması lazım" diyen Öztürk, "Doğrudur bir dönüşüm yapmak gerek Galatasaray'da. Ama dönüşüm proje demektir. Burası da kimsenin malı değildir. Burası Galatasaraylılarındır" diye konuştu. 

Özbek ise projeyi gerçekleştirmek için genel kuruldan yetki alınması gerektiğiyle ilgili eleştirilere, “Temmuz ayında Riva için gerekli yetkiyi almıştık. Florya için genel kurula danışacağız” yanıtını verdi.

UCUZA MI GİTTİ?

Bir diğer eleştiri ise arsaların değerinin altında değerlendirildiği yönünde.

Gazete Habertürk Köşe Yazarı Fatih Altaylı bu konuda yönetimin yetkisi dışında bir hamle yaptığını ve arsa bedeli olarak garanti edilen paranın önceki tekliflerin gerisinde olduğunu söyledi.

Emlak Konut GYO yaptığı ekspertiz çalışması sonucunda toplamda 508 milyon lira arsa değeri üzerinden anlaşma yapıldığını söyledi. Bu rakamın minimum bedel olduğuna dikkat çeken Kurum, “Yani, Galatasaray’a bu iki projeden en az 508 milyon TL kazanacağını taahhüt ediyoruz” şeklinde açıklama yaptı.

BloombergHT yayınına katılan Fatih Altaylı iki arazi için öngörülen 508 milyon TL'lik garanti bedelin Galatasaray için kabul edilebilir olmadığını da vurguladı. 2004 yılında Özhan Canaydın döneminde sadece Florya arazisi için yapılmış 150 milyon dolar ve kâr paylaşımını içeren bir teklif olduğunu anlatan Altaylı, şimdi kulübün bütün arazilerinin bu bedelle elden çıkarılmasının doğru olmadığını belirtti.

Altaylı, "Böylesi bir fonun bu yönetim gibi basiretsiz ve bilgisiz bir yönetim zamanında geliyor olması da bu kaynağın uçacağı anlamına geliyor" dedi.

Ayrıca Altaylı da kongreye protokol ile ilgili bilgi verilmediğini ve Florya'nın satışı ile ilgili olarak Genel Kurul'dan alınmış bir izin olmadığı konusundaki eleştirilerde bulundu.

PROJENİN DETAYLARI

Kulübün uzun süredir 1 milyon 76 bin metrekarelik Riva ve 22 bin 627 metrekarelik Florya arsaları için gelir getirecek bir proje arayışında olduğu biliniyordu.

Galatasaray’ın en az 508 milyon TL kazanacağı ifade edilen ihalelerde fiyatın daha yükseğe çıkacağı öngörülüyor. Özellikle üçüncü köprü etkisiyle Riva’daki değer artışı ve arsa arzının kısıtlı olduğu Florya’daki konut talebi, kulübün projelerden 1 milyar TL’yi aşan gelir elde edebileceğini işaret ediyor.

Riva’da 869 bin metrekarelik konut imarlı arsa bulunduğunu, 200 bin metrekare civarı orman alanı olduğunu belirten Kurum, Florya Metin Oktay Tesisleri’nin içinde yer alan arsanın ise mevcut durumda imarı olmadığını söyledi.

“Florya arsası bölge koşullarına uygun olarak imara açılacak” diyen Kurum, şöyle devam etti: “Burada kaç konut yapılabilir, nasıl bir proje olur, buna göre şekillenecek. İmzalanan protokolü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da destekliyor. Bizim için yüzde 20 gelir payı aldığımız önemli bir proje. Galatasaray da Emlak Konut GYO güvencesi ve know how’ını değerlendirecek.”

Galatasaray yılan hikâyesine dönen Riva projesi için 2010 yılında şirketlerden talep toplamaya çıkmıştı. Villa ve dairelerden oluşan 840 konutluk bir proje hazırlayan kulüp, ihaleyi en az 250 milyon dolar karşılığında vereceğini açıklamıştı. Dolar kurunun ortalama 1.5 TL olduğu 2010’da 250 milyon doların TL karşılığı yaklaşık 375 milyon TL ediyordu. Bugün de Riva için biçilen en düşük değer 389 milyon TL olarak belirlendi.

‘ZAMANLAMA YANLIŞ’

Galatasaray’ın eski başkanlarından Faruk Süren de yetki konusundaki sıkıntılara dikkat çekti.

“Emlak Konut GYO idarecilerinin yerinde olsam, anlaşma için genel kurul onayını şart koşarım” diyen Süren, şöyle konuştu:

“Aksi halde, bu projeler ileride sorunlarla karşılaşabilir; davalık olabilir. Riva ile ilgili verilen yetki, proje üretmek, üzerinde tartışmak için. Ancak, Riva’da veya başka bir mülkte proje inşa edilmesi için ayrıca kurul onayı gerekir. Neye göre yapıldı bu anlaşma, görmemiz gerek. Dolayısıyla, bu protokol şu an için ancak bir ön anlaşma olabilir. Bununla birlikte 2 arsanın da mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. En iyi şekilde bir proje geliştirilmeli ve tartışmalıyız. Bu muhakkak zaman alır; çünkü, Galatasaray çok sahipli bir müessese. Üyelerin hepsi birer sahip.”

Süren, protokolün, salı akşamı Atatürk Havalimanı’nda yaşanan ve 42 kişinin hayatını kaybettiği terör olayının ertesinde açıklanmasını da eleştirerek, “Zamanlama yanlış” dedi. Sosyal medyada da Galatasaray’a eleştiri yağdı. Twitter ve Facebook’ta yapılan yorumlarda milli yas ilan edilen günde böyle bir anlaşmanın duyurulması tenkit edildi.

NE KADAR GELİR?

Habertürk'ten Menekşe Ataselim ve Rahim Ak'ın haberine göre, Riva'daki arsada yaklaşık 2 bin konut yapılacağı belirtiliyor. Bu konutlardan 500’ünün villa olduğu ve ortalama 3 milyon liradan satıldığını geri kalan bin 500 konutun da 700 bin liradan satılabildiğini düşünelim. Projeden böylece toplamda 2 milyar 550 milyon liralık bir gelir sağlanacak. Emlak Konut GYO ihaleleri son dönemde yüzde 50 pay ile yapıldığı için 1 milyar 275 milyon lira ihaleyi alıp inşaatı yapan şirket ya da şirketlere gidecek. Geri kalan 1.2 milyar liranın yüzde 20’si de (255 milyon TL) Emlak Konut GYO’ya verilecek. Bu durumda Galatasaray iyi ihtimalle Riva’dan 1 milyar 20 milyon lira gelir sağlayacak.

5 YILLIK AÇIĞA BEDEL

Peki bu para Galatasaray için ne anlama geliyor?

Galatasaray’ın borcu 1 milyar 494 milyar lira. Ancak 524 milyon liralık alacaklarını düştüğümüzde geriye 970 milyon lira gerçek borç denilebilecek tutar kalıyor. Kulüp, Riva’dan elde ettiği 1 milyar lira ile borcun tamamını silebilir. Her ne kadar borç silindiğinde yıllık 80 milyon liralık faiz borcundan kurtulunması mümkün olsa da kulübün yapısı her yıl 132 milyon liralık zarar yaratıyor. Eğer bu para sürekli gelir getiren bir projede değerlendirilmez ise 5 yıl sonra Riva’dan gelen para da kalmaz ve bu değer de Galatasaray’ın elinden çıktığı ile kalır.

Bu yüzden başlangıçta 589 milyon lira olan kısa vadeli borcun bir kısmının kapatılması, geri kalan para ile sürekli gelir getiren bir yatırım yapılması kulüp yapısının sürdürülebilirliği açısından önemli. Borç kapatıldığında faiz giderlerinin azalacağı ve teminat açısından kulübün elinin rahatlayabileceğini de unutmayalım. Florya ise doğru yönlendirildiğinde belki de Riva’dan daha büyük kazanç sağlayabilir. Galatasaray’ın Emlak Konut GYO’yu arkasına alma ihtiyacı sanırım en fazla Florya arsasının imar sorunu nedeniyle gelişti.

Yukarı

Business HT×