BIST 100 9.007,63 % 2,28
USD/TRY 32,3231 % 0,10
EUR/TRY 35,0687 % -0,01
Piyasalar
9.007,15
% 2,28
32,3231
% 0,10
35,0687
% -0,01
1,0792
% -0,33
47,54
-0,39
2.196,00
% 0,06
86,58
% 0,57
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

"Ekonomide yeni döneme girildi, kemer sıkmak kaçınılmaz"

Maliye Bakanı Naci Ağbal, ekonomide yeni bir döneme girildiğini belirtti. Ağbal, "Yeni dönemin gereklerine uygun olarak ekonomi politikalarında da yeni bir modele geçeceğiz. Küresel ekonomi neyi gerektiriyorsa onu yapacağız ama üretimi önceliklendireceğiz. Üretimden asla vazgeçmeyeceğiz." dedi.

"Ekonomide yeni döneme girildi, kemer sıkmak kaçınılmaz"
20 06 2018, 08:03

Maliye Bakanı Naci Ağbal, cari açığı aşağı çekmesi için kamunun kemer sıkmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi, devreden KDV meselesini kökten çözeceklerini de ifade etti.

Ağbal, ekonomide yeni bir döneme girildiğini belirterek, "Yeni dönemin gereklerine uygun olarak ekonomi politikalarında da yeni bir modele geçeceğiz. Küresel ekonomi neyi gerektiriyorsa onu yapacağız ama üretimi önceliklendireceğiz. Üretimden asla vazgeçmeyeceğiz." dedi.

Yeni dönemde kamu maliyesinin, ekonominin genel tasarruf ihtiyacına uygun bir görünüme sahip olacağını aktaran Ağbal, ülkenin bütçe açıklarının küresel bazda düşük kalsa da cari açığı kontrol altında tutmak ve enflasyonu aşağı çekmek için kamunun "kemer sıkması"nın kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Küresel sermayenin Türkiye'ye gelmesi noktasında, başta demokratikleşme standartlarının artırılması, hukuk devletinin güçlendirilmesi, olağanüstü halin kaldırılması gibi birçok alanda hızlı adımlar atacaklarını vurgulayan Ağbal, yurt içinde tasarrufların artırılacağını ve gerekli düzenlemelerin yapılacağını dile getirdi.

Ağbal, enerji politikalarının öneminin daha da büyüyeceğine işaret ederek, yerli ve milli enerji kaynaklarının kullanımını artıracaklarını kaydetti.

"DEVREDEN KDV"

Son dönemde yatırımlar üzerindeki birçok vergiyi kaldırdıklarına değinen Ağbal, "Maliye Bakanlığı kolay kolay vergilerden vazgeçmez ama son 3 yıldır yatırım, üretim, ihracat ve istihdam üzerinde yük oluşturan gelir, kurumlar, katma değer, damga vergileri, harç, stopaj gibi birçok vergiyi ya kalıcı ya da geçici olarak, ekonominin ihtiyaçlarına göre kaldırdık. Bu sayede özel sektör ve kurumların önü açıldı." değerlendirmesinde bulundu.

OSB'lerin önünü açacak birçok düzenlemeyi de hayata geçirdiklerini anlatan Ağbal, Meclisten geçen KDV Kanunu ile işletmeler üzerinde yük oluşturan birçok uygulamayı yürürlükten kaldırdıklarını, maliyetleri aşağı çektiklerini söyledi.

Ağbal, şunları kaydetti:

"Bir tek eksiğimiz var, hala işletmelerin üzerinde finansman yükü oluşturan 'devreden KDV' sorunu. Ben bunun takipçisiyim. Bunun işletmeler üzerinde yük oluşturduğunu, işletmelerin rekabetçiliği üzerinde engel teşkil ettiğini bilen bir insanım. Bir işletmenin bilançosunda devreden KDV, sol tarafta alacaklarda gözüküyor ama enflasyon karşısında eriyor, değer kaybediyor. Bir taraftan diyoruz ki 'Senin devreden KDV alacağın var', bir taraftan da 'Şu kurumlar vergisini öde.' Bu adaletli değil. Burada bazı çekinceler vardı, onları da hızlı bir şekilde aştıktan sonra, Türkiye'de bu devreden KDV meselesini kökten çözeceğiz. Bu sizlerin bilançolarını güçlendirecek, işletme sermayesindeki eksikliklerinizi tamamlayacak ve önünüzü açacak. Yabancılara karşı haksız rekabetten de kurtulmuş olacaksınız."

Vergi Usul ve Gelir Vergisi kanunlarına yönelik çalışmaların da devam ettiğini belirten Ağbal, yakın zamanda bunların da tamamlanacağını bildirdi.

 

Yukarı

Business HT×