BIST 100 8.981,31 % 1,98
USD/TRY 32,3303 % 0,12
EUR/TRY 35,0853 % 0,04
Piyasalar
8.980,58
% 1,97
32,3303
% 0,12
35,0853
% 0,04
1,0792
% -0,33
47,54
-0,39
2.211,20
% 0,75
86,81
% 0,84
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Şimşek'ten enflasyona kuraklık ve döviz kuru koşulu

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek: Bu yıl sonu itibariyle enflasyon tek haneye inecek

Şimşek'ten enflasyona kuraklık ve döviz kuru koşulu
BUSINESSHT 15 02 2018, 11:37

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ekonomi ve piyasalarda son duruma dair değerlendirmelerini paylaştı.

Şimşek, enflasyon ve işsizlikte bu sene yeniden tek haneye inileceğini söyledi.

"Bu yıl sonu itibariyle enflasyon tek haneye inecek." diyen Şimşek, enflasyonun tek hanede tutunması için kuraklık ve döviz kuru şoku yaşanmamasını koşul olarak verdi.

Şimşek, "Kuraklık ve kur şoku yaşanmazsa enflasyon tek hanede tutunabilir." dedi.

Ayrıca Şimşek, gıda fiyatlarında hafif bir iyileşme olduğunu, oynaklığın azalmaya başladığını gözlemledikleri bilgisini verdi. Şimşek, kamu fiyatları konusunda hassasiyetin devam edeceğini de ifade etti.

Öte yandan Şimşek, "Maliye politikasının dezenflasyonist süreci daha fazla nasıl destekleyeceğini konuşuyoruz." dedi.

BÜTÇE VE İSTİHDAM

Özel bir haber kanalında katıldığı canlı yayınında konuşan Şimşek, bütçe ve istihdam konusuna da değindi.

Şimşek, "Bütçe hedeflerinde iyi bir noktadayız. Kur nisbeten istikrarlı, faizlerdeki eğilim dünyadan kopuk değil. İşsizlik oranları çok ciddi bir performans var bu büyük bir başarı. Bu sene işsizlikte tek haneye ineceğiz" dedi.

İstihdamda güncel verileri değerlendiren Şimşek, "İstihdamda Türkiye büyük bir başarı hikayesi yazıyor. Geçen yıl 1 milyon 448 bin vatandaşa iş bulmuşuz, bu çok ciddi bir rakam. AB aynı dönemde 1 milyon 950 bin kişiye iş bulmuş. Bu muazzam bir başarı. Dünyada istihdam artışında ilk üçlerdeyiz. Türkiye'de işgücüne katılım oranı hızla artıyor. Bu yıl büyümenin program hedeflerinde gideceğini varsayarsak işsizlikte de tek haneye ineceğiz" dedi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bütçe için de "Türkiye bütçede hedeflerini tutturmakla kalmadı, hedeflerden daha iyi performans sergiledi. Bütçe Türkiye'nin en güçlü taraflarından bir tanesi. Türkiye 2018'de de hedeflerini tutturacak. Türkiye'nin karşı karşıya kalabileceği şoklara karşı da elimizi güçlendiren en önemli unsur bu" diye konuştu.

TRAFİK SİGORTASI

Bunun yanı sıra Şimşek, trafik sigortası sisteminin ileride gözden geçirilmek zorunda kalınacağını da söyledi. Şimşek, "Trafik sigortasında sürdürülebilirlikle prim dengesi kurmamız lazım, çalışmalar devam edecek." dedi.

Trafik sigortasına yönelik çalışmalar hakkında bilgi veren Şimşek, "Sektörle bir araya geldik. Sektör tavan fiyattan ciddi zarar etti, bu sürdürülebilir değil. Geçen sene reel olarak primlerde düşüş yaşandı. Biz oturup sistemi gözden geçirmek zorunda kalacağız. Sık sık kaza yapanların daha yüksek prim ödemesi kaçınılmazdır. Öngörülebilirliği daha nasıl artırabiliriz. Biz birkaç boyutlu çalışıyoruz. Düzenlemeler çok net olacak. Hiç kimse zarar ettiği bir sektörde çalışmaz. Hazine olarak sürdürülebilirlikle makul prim konusunu dengelemmemiz lazım. O yönde çalışmalar devam edecek" dedi.

KRİPTO PARALAR

Bu açıklamalarının yanı sıra Şimşek, Bitcoin'in başta geldiği kripto paralara da değindi.

Şimşek, "Kirpto paralar konusunda kayıtsız değiliz. Bu konuyu çok detaylı şekilde tartışıyoruz." dedi.

 

Yukarı

Business HT×