BIST 100 9.096,65 % 0,18
USD/TRY 32,3721 % 0,09
EUR/TRY 35,0011 % -0,05
Piyasalar
9.096,17
% 0,18
32,3721
% 0,09
35,0038
% -0,04
1,0787
% -0,01
47,77
0,12
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez'in gözünden yılın ilk enflasyonu

TCMB, Ocak ayın enflasyonunu değerlendirdi

Merkez'in gözünden yılın ilk enflasyonu
BUSINESSHT 06 02 2018, 10:42

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan Ocak ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

Banka, Ocak ayında çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonu ve ana eğilimi yüksek seviyesini koruduğunu bildirdi.

Ocak ayında tüketici fiyatları yüzde 1,02 oranında artarken yıllık enflasyon 1,57 puan gerileyerek yüzde 10,35 oldu.

Merkez'e göre enflasyondaki düşüşte büyük ölçüde baz etkileri ve işlenmemiş gıda fiyatları belirleyici oldu.
TCMB, şöyle dedi:

"Bu dönemde işlenmemiş gıda enflasyonu belirgin oranda gerilerken, enerji grubunda yıllık enflasyon elektrik fiyatlarına bağlı yüksek fiyat artışına karşın baz etkisiyle gerilemiştir. Birikimli döviz kuru etkilerinin hissedilmeye devam ettiği temel mal grubunda yıllık enflasyon giyim fiyatlarına bağlı olarak yukarı yönlü seyrini sürdürmüştür. Hizmet enflasyonunda ise bir miktar yavaşlama gözlenmiştir. Bu gelişmelerle çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonu ve ana eğilimi yüksek seviyesini korumuştur."

Öte yandan Merkez, mevsimsellikten arındırılmış verilerle çekirdek enflasyon göstergelerinin üç aylık ortalamalarına göre
enflasyonun ana eğilimi bir miktar gerilediğine değinerek, " Bu dönemde ana eğilim hizmet grubunda düşük bir oranda artmış, temel mal grubunda ise gerilemiştir . Bu gelişmelerle, çekirdek enflasyon göstergelerinin ana eğiliimindeki yüksek seviyeler korunmuştur." dedi.

GIDA ENFLASYONU

TCMB, Ocak ayında 5,03 puan azalarak yüzde 8,76 olan gıda enflasyonu için değerlendirmesinde ise şu notlara yer verdi:

"Bu gelişmede işlenmemiş gıda fiyatları belirleyici olurken, işlenmiş gıda enflasyonu yükseliş kaydetmiştir. Bu dönemde başta sebze olmak üzere taze meyve ve sebze fiyatları mevsimsel eğilimine kıyasla olumlu bir seyir izlemiştir Diğer taraftan, pirinç fiyatlarındaki artış eğilimi devam etmiş, çiğ süt alım fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak süt fiyatlarında yükseliş gözlenmiştir. İşlenmiş gıda fiyatları Ocak ayında yüzde 1,76 ile yüksek bir oranda artmış, bu grupta yıllık enflasyon yüzde 12,93'e ulaşmıştır.

Ekmek Tebliği'ndeki gramaj değişikliğine bağlı olarak ekmek fiyatları bu dönemde yüzde 3,73 ile belirgin bir oranda artmıştır. Alkolsüz içecek fiyatları üzerinde ise bazı içeceklerden yüzde 10 oranında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alınmaya başlanması kararının etkileri hissedilmiştir. Peynir ve diğer sütt ürünleri fiyatları üzerinde ise çiğ süt alım fiyatlarındaki artışın yansımaları izlenmiştir. Bu gelişmelerle, taze meyve sebze dışı gıda yıllık enflasyonu Ocak ayında yüzde 11,41'e yükselmiştir"

Merkez, hizmet grubu fiyatlarında aylık yüzde 1,26 artış, yıllık ise 0,24 puan düşüşle yüzde 9,23'e gerilemeye ilişkin olarak ise "Bu gelişmede ulaştırma ve haberleşme alt kalemleri etkili olurken, yıllık enflasyon kira ve lokanta-otel gruplarında görece yatay seyretmiş, diğer hizmetlerde ise bir miktar yükselmiştir." dedi.

ULAŞTIRMA VE ENERJİ

Öte yandan Merkez'e göre ulaştırma grubu enflasyonundaki yavaşlamada karayolu ve havayolu yolcu taşımacılığındaki gelişmeler öne çıktı.

TCMB, enerji fiyatlarındaki aylık yüzde 2,7 artışı ise petrol fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak akaryakıt
fiyatlarındaki yüzde 1,01 yükseliş ile elektrikteki yüzde 8,79 artışa bağladı.

TALEP ETKİSİ

Temel mal grubu tarafında, yıllık enflasyonu yüzde 12,68 ile tarihsel olarak en yüksek seviyeye ulaşan giyim grubu için değerlendirmede birikimli maliyet etkilerinin yanında toplam talep koşullarının da etkili olduğuna işaret eden Merkez, otomobil ve ithal bileşeni yüksek diğer ürünlerde döviz kurunun gecikmeli etkilerine bağlı olarak yüksek oranlı fiyat artışlarının sürdüğüne vurgu yaparak, "Temel mal grubu enflasyonunda birikimli döviz kuru etkileri öne çıkarken, toplam talep koşulları da enflasyondaki yukarı yönlü seyri desteklemiştir" dedi.

ALKOL VE SİGARA

Son olarak Merkez'in alkollü içecek ve tütün ürünlerindeki zamlara yorumu şöyle oldu:

"Ocak ayında alkollü içecek ve tütün ürünleri fiyatları düşük bir oranda artmıştır. Alt gruplar bazında alkollü içecek fiyatları maktu ÖTV artışına istinaden yüzde 5,74 oranında yükselirken, tütün ürünleri fiyatları otomatik mekanizma çerçevesinde maktu ÖTV'de öngörülen artışın Bakanlar Kurulu kararıyla yapılmamasının etkisiyle yatay seyretmiştir. Bu gelişmelere bağlı olarak, alkol-tütün grubunun yıllık enflasyonu baz etkisiyle gerilemiştir."

 

Yukarı

Business HT×