BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5505 % -0,01
EUR/TRY 34,8833 % 0,06
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5505
% -0,01
34,8833
% 0,06
1,0703
% 0,01
45,35
-0,09
2.322,99
% 0,04
88,42
% 1,63
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Gedikli: Varlık Fonu Musk'ın Mars projesine ortak olabilir

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli'den BloombergHT'ye özel açıklamalar: Varlık Fonu Musk'ın Mars projesine ortak olabilir

Gedikli: Varlık Fonu Musk'ın Mars projesine ortak olabilir
BUSINESSHT 13 10 2017, 12:03

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli, Bloomberg HT canlı yayınında Ali Çağatay'ın sorularını yanıtladı.

Gedikli, Varlık Fonu'nun yurtdışında ortaklıklar kurabileceğini belirterek, "Varlık Fonu SpaceX Elon Musk'ın projesine bile ortak olabilir" dedi.

Ayrıca Gedikli, dalgalı kur sistemindeki dalgalanmaların normal olduğunu ve yeni değerlerin fırtınalı deniz isteyenleri engelleyeceğini söyledi.

"RAKAMLARIN YANINDA DEĞER DE ÖNEMLİ"

Başdanışman Gedikli, ABD ile vize krizinin piyasaya yansımalarına ilişkin değerlendirmelerini paylaşarak, "Hızlı toparlanma Türkiye ekonomisinin direncini gösteriyor. Karşılaşılmayan krizler bile artık ekonomimizi etkilemiyor. Rakamlar çok önemlidir. Bunun yanında değer de önemlidir ve değer krizlerde ortaya çıkar. Bir ülkenin değerini belirleyen de istikrardır." dedi.

Gedikli, ABD ve Avrupa'daki siyasi-toplumsal bu noktada örnek gösterdi ve "Ekonomimiz istikrara kavuştu, Türkiye yeni siyasi değerler de üretiyor." dedi.

"NE ABD NE AVRUPA'DA İŞLER DÜZELİR"

Gedikli, OVP'nin ise gerçekçi olduğu vurgusu yaptı.Gedikli, "2017 için yüzde 5 büyüme oranını bir sene sonra söylesek kimse inanmazdı ama gerçekleşti. Şimdi büyümenin kalitesini konuşuyoruz. Dışarıya bakıyorsunuz, Avrupa ve ABD'de yüzde 0,1'lik bir iyileşme oluyor bu bile köpürterek söyleniyor. Ne ABD'de ne Avrupa'da işler düzelir. Çünkü insan odaklı bir yaklaşım yok. ABD ve Avrupa'da insan odaklı yaklaşımlar olmadığı için krizler bitmez" dedi.

Gedikli, "ABD ve Avrupa neden faiz artırmak istiyor? Bunun kendileri de bilmiyor." dedi.

VARLIK FONU AÇIKLAMASI

Gedikli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da dile getirdiği "Fon hiçbir şey yapamaz hale geldi" tartışması için "Varlık Fonu'nu kurmak için geciktik. Yeni bir yaklaşım olduğu için istediğimiz sonuç henüz ortaya çıkmadı. Ancak bu konuda umutluyum, Fon yeni organizasyonuyla yakında işlerlik kazanacak. Fon, stratejik ortaklıklar kurabilir. SpaceX Elon Musk'ın projesine bile ortak olabilir" dedi.

BORSA NE OLUR?

Gedikli, Borsa İstanbul için de şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye yüzde 7 büyüme potansiyeli olan bir ülke. 2019'dan itibaren Türkiye bu oranları konuşacak. Bunun için reformlar gerekiyor. Borsa da büyüme ve karlılıktır, yükseliş istikrarla birlikte yürüyecek süreçtir. Bunu dalgalanmalarla izah etmek yerine orta vadeli perspektifte bir vizyon ortaya koymak lazım. Orta ve uzun vadeli fonları sermaye piyasasına getirmek lazım."

"FIRTINALI DENİZ İSTİYORLAR"

Gedikli, "Dalgalı kur sistemindeyiz, dalgalanma olsun istiyor ancak birileri fırtınalı bir deniz istiyor. Bunu artık başaramazlar, bu değerler buna müsaade etmiyor." dedi.

Ayrıca Gedikli, "Hanehalkının döviz borcu kalmadı, döviz varlığının analize ihtiyacı var." dedi.

"ALGI OPERASYONLARI YAPILACAK"

Başdanışman, faizlerle ilgili raporların ise subjektif olduğu değerlendirmesinde bulundu. Gedikli, "Bundan sonra iş psikolojik yaklaşımlar, algı operasyonlarıyla yürüyecek. Türkiye'de siyasi istikrar bozulacak denilecek. Bu köpürtülecek ama köpük uçar, Türkiye'de siyasi istikrar var." dedi.

Yukarı

Business HT×