BIST 100 8.718,11 % -1,25
USD/TRY 32,3352 % 0,08
EUR/TRY 35,1689 % 0,01
Piyasalar
8.718,11
% -1,25
32,3358
% 0,08
35,1703
% 0,02
1,0866
% -0,06
48,91
0,00
2.155,85
% -0,21
86,69
% -0,23
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Atıl kamu arsaları satılacak

Atıl durumda bulunan kamu arsaları ve gayrimenkullerin özelleştirme yoluyla hızla satışının planlandığı konuşuluyor

Atıl kamu arsaları satılacak
DÜNYA 29 06 2017, 08:18

Atıl durumda bulunan kamu arsaları ve gayrimenkullerin özelleştirme yoluyla hızla satışının planlandığı konuşuluyor.

Dünya'nın haberine göre paket ağırlıkla atıl kamu arsalarının ve diğer gayrimenkullerinin değerlendirilmesini içeriyor. Kamu idareleri ile kamuya ait şirketlerin elinde bulunan atıl varlıklara ağırlık verilecek.

Bu arsaların belirlenmesine yönelik olarak Maliye Bakanlığı bünyesinde bir çalışma başlatıldı.

MALİYE BAKANLIĞI YAZI GÖNDERDİ

Maliye Bakanlığı’nın bakanlıklar ve kamu idareleri ile kamuya ait şirketlere bir yazı göndererek, hızla gelire dönüştürülebilecek başta gayrimenkul olmak üzere varlıkları hakkında bilgi vermesini istediği öğrenildi. Bu kapsamda, bakanlıklar düzeyinde de ne tür gelir artırıcı önlemler alınabileceği yönünde görüşmelerde bulunulduğu vurgulandı. Bu önerilere bağlı olarak yeni projelerin geliştirilebileceği belirtildi.

BİNLERCE ARSA ÖZELLEŞTİRME PORTFÖYÜNDE

Özelleştirme İdaresinin (ÖİB) portföyünde, çoğunluğu Maliye Hazinesine ait olmak üzere sadece arsa niteliği bulunan çeşitli büyüklüklerde 1038 adet arsa bulunuyor. Buna ilave olarak değerleri ve hukuki durumları nedeniyle, Maliye Hazinesi ve özelleştirilen, özelleştirme portföyünde bulunan kuruluşlardan gelen 629 adet arsa bulunuyor.

Bu arsa ve araziler, Türkiye’nin hemen hemen tamamına dağılmış durumda olduğu için bazılarının değeri oldukça düşük kalabiliyor, ancak çok değerli olabilecek şehir içi arsalar da yer alıyor. Özelleştirme İdaresi tarafından hızla satışa sunulabilecek, satış işlemi kararıyla İdareye devredilmiş toplam arsa portföyünün sayısı 1667 adet olarak dikkat çekiyor. Özelleştirme kapsamındaki kuruluşların arsa, arazi ve diğer varlıklarının satışını ÖİB yürütüyor. Gelir paketinde ilave olarak özelleştirme kapsamında olmayan kuruluşların bazı varlıklarının değerlendirilmesi gündemde. Bu varlıkların sahibi kurumlar aracılığıyla mı, ÖİB kanalıyla mı satılacağı ya da değerlendirileceği henüz belirlenmiş değil.

VARLIK FONU ARAZİLERİ

Varlık Fonu'na aktarılan arsalara yönelik proje geliştirilmesi de öncelikler arasında bulunuyor. Bu yılın başında, çoğunluğu turizm merkezlerinde olmak üzere çok sayıda arsa fona aktarılmıştı. Bu arsalara yönelik yatırımcılarla birlikte proje geliştirilmesi, uygun teklif alınması durumunda da satışı dahi sözkonusu olabilecek. Varlık Fonu’na devredilen gayrimenkullerin toplamı 2 milyon metrekare dolayında bulunuyor.

Maliye’nin üzerinde çalıştığı bir diğer taşınmaz önlemi de kamu gayrimenkul yönetiminde iyileştirme… Çok sayıda kamu taşınmazı, özel sektör ya da kamu kuruluşlarınca kiralanmış durumda bulunuyor. Başta lojmanlar olmak üzere, kamu taşınmazlarının kiralarının artırılmasıyla da hızlı gelir artışı sağlanacağı kaydedildi. Özellikle turizm bölgeleri ile İstanbul ve İzmir gibi büyük metropollerde çok sayıda özel sektör işletmesi, kamu arazilerinin kiralanması yoluyla kurulmuştu.

 

Yukarı

Business HT×