BIST 100 8.883,25 % 1,89
USD/TRY 32,3428 % 0,10
EUR/TRY 35,1345 % -0,08
Piyasalar
8.881,81
% 1,88
32,3425
% 0,10
35,1342
% -0,09
1,0850
% -0,21
48,83
-0,08
2.156,34
% -0,19
86,75
% -0,16
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İngiltere-AB ayrılığında 5 senaryo

Fransız banka Société Générale'e göre 2019'da tamamlanması beklenen İngiltere'nin AB'den çıkış süreci için beş senaryo var

İngiltere-AB ayrılığında 5 senaryo
BUSINESS INSIDER 23 06 2017, 09:13

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı (Brexit) aldığı kritik referandumdan bu yana tam bir yıl geçti. 19 Haziran'da Brüksel ve Londra arasında başlayan Brexit müzakerelerinden ne çıkacağı ise hâlen net değil.

Şimdilik kesin olan tek konu müzakerelerin nasıl yapılandırılacağı. Buna göre bir sonraki 17 Temmuz'da olmak üzere her ay bir hafta boyunca görüşmeler olacak. İlk aşamada müzakereler, vatandaş hakları, İngiltere'nin AB'ye ödeyeceği parayı kapsayan finansal anlaşma ve diğer konular olmak üzere üç gruba ayrılacak.

Resmi ayrılığın 28 Mart 2019'da beklendiği İngiltere'nin 8 Haziran seçimlerinde Başbakan Theresa May'in kan keybetmesi "Acaba AB'den çıkılmayacak mı?" sorularını gündeme getirse de Fransız banka Société Générale'e (SocGen) göre beş senaryo var:

1. Sert Brexit (Yüzde 70 ihtimal)

Hükümetin çalışma başta olmak üzere "göç" kapsamına giren her konuda tüm kontrolü ele alması anlamına giren "Sert Brexit'le" İngiltere'yi, Avrupa Birliği'nin "tek piyasasından" koparabilir. Brüksel konuyla ilgili olarak İngiltere'nin serbest dolaşım iznini imzalamadığı sürece serbest piyasa imkânlarından faydalanamayacağının altını çizdi.

8 Haziran seçimlerinde toplam oyların yüzde 82'sini alan Muhafazakârlar da ve İşçi Partisi de seçim manifestolarında göçün kontrol altına alınacağını özellikle belirtmişti.

2. Yumuşak geçiş (Yüzde 15 ihtimal)

İngiltere'nin en büyük ihracat piyasası Avrupa Birliği'ne gümrük vergisi uygulamadığı, şirketlerin ürün ve hizmetlerini sorunsuzca satabildiği serbest piyasanın korunması "yumuşak geçişin" kapsamında.

Norveç tarzı bu modelde İngiltere, Avrupa Ekonomik Bölgesi üyeliğine devam edecek. Société Générale'in raporuna göre bu, İngiltere parlamentosuna zor kabul ettirilecek bir model. Çünkü söz konusu model, AB'nin göçün kısıtlanmasını yasakladığı kuralları ve AB bütçesine katkıda bulunulması zorunluluğu ile uyumluluk gerektiriyor.

3. Uçurumun kenarı (Yüzde 10 ihtimal)

Başbakan May'in "Hiç anlaşmama olmaması kötü bir anlaşmadan iyidir" açıklaması İngiltere'nin, ticaret, göç, güvenlik ve savunma konularında AB ile anlaşmadan Birliği terk etmesi için kapıları açık bırakıyor.

Société Générale Baş Ekonomisti Brian Hilliard, raporunda bu durumu şöyle değerlendirdi:

"İngiliz hükümetinin pazarlık masasında elinin ne kadar zayıf olduğunun farkında olmadığını düşünüyoruz. Seçimde May güç kaybetmiş olsa bile İngiliz müzakerecilerin odadan hiç anlaşma olmadan çıkma riski var."

4. Brexit'in gerçekleşmemesi (Yüzde 4 ihtimal)

SocGen'e göre İngiltere'nin müzakere sürecinin ne kadar zor olacağının farkına varıp AB'de kalmanın daha iyi bir fikir olacağı kararına varması düşük de olsa bir ihtimal.

Bunun için de son anlaşmanın parlamento tarafından reddedilmesi gerekiyor. Ancak bu durum yeni bir referandum sürecinin başlangıcı olabilir.

5. Yeni referandum (Yüzde 1 ihtimal)

Hükümet yeniden bir Brexit referandumu kararı alır da seçmen bu sefer "Hayır" derse, o zaman ne olacak?

SocGen'e göre hükümetin müzakere sürecini devam ettirmesi bir zorunluluk. 2019'dan önce bir karara varılamazsa da yukarıda belirtilen üçüncü senaryonun gerçekleşmesi olası.

Yukarı

Business HT×