BIST 100 9.067,94 % 2,97
USD/TRY 32,3144 % 0,07
EUR/TRY 35,1321 % 0,18
Piyasalar
9.069,41
% 2,98
32,3149
% 0,07
35,1332
% 0,18
1,0815
% -0,12
47,68
-0,25
2.207,75
% 0,59
87,32
% 1,43
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Demirde gümrük vergisi düşürülüyor

Çok tartışılan gümrük vergisi imzası geldi

Demirde gümrük vergisi düşürülüyor
BLOOMBERG 06 06 2017, 14:42

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, demirde yüzde 30 olan gümrük vergisi oranının yarıdan fazla indirilmesine ilişkin kararnamenin Bakanlar Kurulu’nda imzalandığını söyledi.

Zeybekci, Salı günü TBMM’de Bloomberg’in sorularını yanıtladı.

"(Karar) Bugün yarın çıkacak, ihtiyaç duyduğumuz kadar devam ettirip, sonra tekrar bakarız. Biz demir-çelik üretimi sektörümüzü koruyoruz. Ama şimdi geçici, spekülatif manyetik bir alan oluştu diyelim, onun enerjisini almak lazım."

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Başkanı Fuat Tosyalı, daha önce yaptığı açıklamalarda inşaat demiri piyasasında bir arz sorunu bulunmadığını; ithalatı artırmak için gümrük vergisinde gündeme gelen olası bir indirimin zaten kapasite ve üretim fazlası bulunan yurtiçi üreticilere zarar vereceğini söylemişti. 

Tosyalı, hammadde ithalatı ve kur ile doğrudan bağlantılı olan demir fiyatlarının aşağı gelmesi için yapılması gerekenin yüzde 18'lik KDV'nin aşağı çekilmesi olduğunu ifade etmişti. 

"GIDA FİYATLARI OYNAKLIĞINDA BİR NUMARAYIZ"

Türkiye Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu'nun Bakanlık ziyareti sonrası da konuşan Zeybekci, yüzde 16,91 oranında artışla Ekim 2010'dan bu yana en yüksek seviyeye çıkan gıda enflasyonu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu:

"Gıda fiyatları oynaklığında dünyada bir numarayız" diyen Zeybekci, "Bu tabii ki övünülecek bir şey değil. En yakın rakibimizden iki kat daha fazla oynaklığa sahibiz. Dolayısıyla bizim en önemli konsantre olmamız gereken şey gıda fiyatlarındaki oynaklığı gidermek. Bununla ilgili tedbirleri alıyoruz" ifadelerini kullandı.

Zeybekci yeni sistemle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

"Gıda ürünlerinde bugüne kadar öyle bir vergi koyduk ki, gıda ürünlerini yüzde 130'luk vergilerle koruduk.  Fiyatlar düşükken bile korumayı çok çok yukarılara çektik. Dolayısıyla fiyatlar koruma duvarı çok yukarıda olduğu için kendine yukarı aşağı dalgalanma yeri buldu. Şimdi yeni sistemde korumayı, gıda fiyatlarının aşırı şekilde dalgalanmasına müsaade etmeyecek şekilde düşüreceğiz.

Örneğin yaklaşık yüzde 130 vergiyle koruduğumuz gıda için yüzde 20-30'a indirdik. Gıda fiyatlarında oynaklık yüzde 20'ye yaklaştığı zaman ithalat sistemi devreye girecek herhangi bir ithalat iznine gerek kalmaksızın."

"DOMATESE YASAK DEĞİL GÜMRÜK TEDBİRİ"

Zeybekci, Rusya ile yaşanan domates kriziyle ilgili olarak da "Rusya ile imzaladığımız İstanbul Mutabakatı'yla domateste yasak değil, sezona  uyumlu gümrük tedbirleri ve kendilerini koruma altına almalarını öngörüyoruz. Onun dışında beyaz et dahil olmak üzere hiçbir yasak kalmadı. Bunun teyitlerini de aldık" değerlendirmesinde bulundu. 

KATAR KRİZİ

Ekonomi Bakanı, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Bahreyn, Yemen ve Maldivler'in Katar'la tüm diplomatik ilişkileri kesmesiyle ilgili olarak şunları söyledi: 

Katar sorunu en kısa sürede çözülmeli, çok yakından izliyoruz. Bu kriz Türkiye'ye sıçrar mı? Asla. Böyle bir şey öngörmüyoruz. Türkiye olarak biz bu coğrafyada bugün söylediği yarın farklı olan bir ülke değiliz. Bizim duruşumuz belli. İran'ın bölgedeki gerek Birleşmiş Milletler, gerekse uluslararası camia ile olan ilişkilerinde bugüne kadarki tavrımız tutumumuz gayet net oldu. Bu işlerin barışla, ülkelerin menfaatlerini zedelemeden çözülmesi gerekiyor."

 

Yukarı

Business HT×