BIST 100 9.142,40 % 0,69
USD/TRY 32,3844 % 0,12
EUR/TRY 35,0282 % 0,03
Piyasalar
9.142,40
% 0,69
32,3844
% 0,12
35,0282
% 0,03
1,0790
% 0,02
47,74
0,09
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Beklenen imza geldi

Türkiye ile Rusya arasında ticari kısıtlamaları kaldıran anlaşma imzalandı, ama domates yasağı hala geçerliliğini koruyor.

Beklenen imza geldi
22 05 2017, 13:42

Türkiye ve Rusya arasında başlayan normalleşme süreci imzalanan son anlaşmayla yeni bir boyut kazandı.

RIA Novosti'nin haberine göre Rusya Başbakan Yardımcısı Arkady Dvorkovich ve Türk mevkidaşı Mehmet Şimşek ticari kısıtlamaları kaldırmak için ortak belge imzaladı. Anlaşmanın imza töreninde Rusya Başkanı Dimitry Medvedev ve Başbakan Binali Yıldırım da hazır bulundu.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarının Reuters haber ajansına yaptıkları açıklamada, söz konusu ortak bildirinin, ticari ve ekonomik ilişkilerin normalleştirilmesi ve geliştirilmesi, mevcut ticaret ve iş hacminin artırılması yönünde önemli bir adım olduğu  belirtildi.

Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev ise İstanbul’da düzenlediği basın toplantısında Rusya’nın Türkiye’den domates ithalatına ilişkin kısıtlamaların hala yürürlükte olduğunu söyledi. Medvedev, Türk inşaat şirketlerinin Rusya’daki sınırlamalardan muaf tutulacağını, Rusya'nın, Türk Akımı doğalgaz boru hattının su altındaki bölümünün inşaatına başladığını da belirtti.

Başbakan Binali Yıldırım da domates dışında tüm alanlarda ilerleme olduğunu, domates yasağı için zamana ihtiyaç olduğunu söyledi.

Başbakan Binali Yıldırım Gürcistan'a gerçekleştireceği ziyarete hareketi öncesi İstanbul'dan havalimanında gazetecilerin soruları üzerine yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev ile bugün görüştük; altı alanda Türk firmalara uygulanan yasak Mayıs'ta kaldırılacak. Rusya ile domates dışında ciddi ilerleme sağlandı, bu (domates) konudaki hassasiyetimizi Rusya'ya ilettik, bunun için biraz zamana ihtiyaç var. Rusya ile mevsimsel talepler dikkate alınarak ithalata izin verilmesiyle domates konusunda bir adım atılmış oldu, daha sonra tamamen bu konunun çözümü için girişimler gayretler devam edecek. Rusya'da faaliyet gösteren Türk firmaların Türkleri çalıştırmalarına getirilen kısıtlamalar kaldırıldı. Taze üzüm, elma, armut, çilek, salatalık ve beyaz ete yönelik yasaklar bir hafta içinde sonlandırılacak.

SİNYAL GEÇEN HAFTA GELMİŞTİ

Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç geçen hafta "Tüm anlaşmaların bu hafta içerisinde kayda geçirileceğini düşünüyorum. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la varılan anlaşmalar şu anda kağıt üzerine geçiriliyor. İşlerin neredeyse yüzde 99'u tamamlandı. Bazı biçimsel ayrımlar üzerinde çalışılıyor" ifadelerini kullanmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Erdoğan, 10 Mayıs'ta Soçi'de gerçekleştirdikleri görüşmede, Türkiye'ye hizmet, ürün, tekstil ve inşaat sektörlerinde uygulanan yaptırımların neredeyse hepsinin iptali konusunda anlaşmaya varmıştı.

UÇAK KRİZİ EKONOMİK İLİŞKİLERE DE YANSIMIŞTI

Bir Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından Rusya Türkiye'ye yönelik başta ihracat kalemleri olmak üzere birçok ticari engel koydu.

İki ülke ilişkilerinin siyasi açıdan toparlanmaya girmesiyle birlikte engellerin önemli bir bölümü kaldırılmış ancak hepsi ortadan kalkmamıştı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Rusya'ya bu ay gerçekleştirdiği ziyaret sonrasında kalan ticari engeller de önemli ölçüde kaldırılırken Türkiye'nin önemli bir ihracat kalemi olan domates ihracatına yönelik ise bir adım atılmamıştı.

Türkiye ise aynı ziyaretin ardından Rusya için önemli bir ihracat kalemi olan buğday ticaretinin önündeki engellerin ortadan kalktığını açıklamıştı.

Yukarı

Business HT×