BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türkiye ve Rusya domates ve vizede anlaşamadı

Soçi'de gerçekleşen Erdoğan-Putin zirvesi sonrası Rusya'nın domates ve vize sınırlamalarının devam edeceği açıklandı. Ancak Türk iş adamlarına vize muafiyeti uygulanması hâlen masada

Türkiye ve Rusya domates ve vizede anlaşamadı
BUSINESSHT 03 05 2017, 17:46

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın Soçi kentinde yaptıkları toplantının ardından bir basın toplantısı düzenledi.

Önce söz alan Putin, Türkiye'nin Rusya için önemli bir ortak olduğunu ve ikili ilişkilerin bir dayanıklılık sınavından geçtiğini söyleyerek " Kesin bir şekilde belirtebiliriz ki normalleşme süreci bitmiştir ve ortaklık işbirliğine dönüyoruz" dedi.

Ekonomik kısıtlamaların her yönden ele alındığını aktaran Rus lider, domates dışında kısıtlamaların kaldırılması için mutabık kaldıklarının duyurdu. Yaptırımların her şekilde ekonomiyi zedeleyeceğini ifade eden Putin "Pazarımızı Türk domatesine sonsuza kadar kapatamayız. Türkiye'de üretilen domateslerin daha ucuz olduğunu anlıyorum fakat Rusya'nın kendi tarım sektörünü geliştirmesi (kendi domatesini kendisinin üretmesi) gerekiyor. Kısıtlamalar zamanla kaldırılacak" ifadesini de sözlerine ekledi. İkili ilişkilerde ayrıca gıda, konfeksiyon ve tekstilde yaptırımların kaldırılması hususunda mutabık kalındı.

Rus lider ayrıca vizesiz seyahate yönelik sınırlamaların devam edeceğini, Türk iş adamlarına vize muafiyeti uygulanması ihtimalini dışlamadıklarını da sözlerine ekledi. Putin diğer açıklamaları ise şöyle:

"Bugünkü görüşmelerde orta vadede Rus-Türk İşbirliği Programı'nın hayata geçirilmesi konusu ele aldık. Karşılıklı engellerin ve kısıtlamaların kaldırılması, ticaret ve yatırım ilişkilerinin güçlendirilmesi ve ticarette milli paraların kullanılması konuları masaya yatırıldı. Karşılıklı ticaretimizdeki düşüşü durdurabildik. Her iki taraftan 110 milyar dolarlık bir yatırım söz konusu. 1 milyar dolarlık ortak yatırım fonu çalışmalarının tamamlanması konusunda anlaştık.

Görüşmede stratejik enerji işbirliği konusu da ele alındı. Rusya, Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacının yüzde 55'ini, kömürün yüzde 33'ü ve petrol ihtiyacının yüzde 18'ini karşılamaktadır. Türk Akımı ve Akkuyu Nükleer Santral projeleri de görüşmemizde masaya yatırıldı.

2019 yılının karşılıklı olarak kültür ve turizm yılları olarak ilan edilmesi kararı aldık. Rus turistlerin üçte biri Türkiye'yi tercih ediyor. Dolayısıyla Rus turistlerin güvenliğinin sağlanması kritik önemdedir."

PUTİN 22 MAYIS'TA TÜRKİYE'DE 

Putin'den sonra açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları ise şöyle:

"Ağustos 2016'dan bu yana Sayın Putin'le beşinci kez biraraya geldik. Tüm bu görüşmeler sayesinde siyasi ilişkilerimizde arzu edilen ivmeyi yakalıyoruz. Bugünkü görüşmemizde aldığımız kararları tekrar gözden geçirme fırsatı bulduk.

Sayın Putin'le Suriye'deki kriz başta olmak üzere bölgesel sorunları da ele alma fırsatı bulduk. Çok sevdiğim bir Rus atasözü var. 'Kimin neresi ağrıyorsa, onunla ilgili konuşur'. Ülkelerimiz için de Suriye altı yıldır kanayan bir yara.

Ticari ve ekonomik ilişkilerimizin önündeki engellerin kaldırılması için yoğun çaba sarf ediyoruz. Bugün başta ekonomi ve ticari konular olmak üzere istişarelerimizi yaptık. Domates konusu dışında bütün konularda mutabık kaldık. Artık normalleşme sürecinin ötesine geçiyoruz.

Kendilerini 22 Mayıs'ta İstanbul'da düzenlenecek Karadeniz Ekonomik İşbirliği'nin toplantısında görmekten memnuniyet duyacağız.

Yukarı

Business HT×