BIST 100 9.641,15 % -0,40
USD/TRY 32,4987 % 0,21
EUR/TRY 34,6301 % 0,47
Piyasalar
9.642,51
% -0,39
32,4987
% 0,21
34,6301
% 0,47
1,0642
% 0,17
45,59
0,97
2.374,12
% -0,39
89,81
% -0,32
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Canikli'den Varlık Fonu iddialarına yanıt

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli: Güçlü bilançosu olan bu fon, uzun vadeli düşük faizli finansman sağlayabilir.

Canikli'den Varlık Fonu iddialarına yanıt
HÜRRİYET 28 04 2017, 08:45

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Türkiye Varlık Fonu’na devredilen şirketlerle ilgili iddialara yanıt verdi.

Canikli, bu şirketlerin satışı veya özelleştirilmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

Canikli, “Bu yeni yönetim anlayışıyla, güçlü kurumlar içeride ve dışarıda daha uzun vadeli kredi alabiliyor. Güçlü bilançosu olan bu fon, uzun vadeli düşük faizli finansman sağlayabilir. Yapılan budur” dedi.

TEMİNAT OLDULAR

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre Canikli, yurtdışından kredi temin etmek için bu şirketlerin geleceğinin riske edildiği ve elden çıkarılmak zorunda kalınacağına dair iddialara yanıt vererek , “Bunlar karşılık gösterilebilecek çok kıymetli şirketler. Bu yeni yönetim anlayışıyla, güçlü kurumlar içeride ve dışarıda daha uzun vadeli kredi alabilecekler. Güçlü bilançosu olan bu fon, uzun vadeli düşük faizli finansman sağlayabilir. Kaynak aktaracak olanlar, içeriden ve dışarıdan kim olursa, onlar teminata bakıyor. Tek bir şirkette, bu teminat karşılığında, bu kadar kredi bulunması söz konusu değil. Biz aktifini güçlendiriyoruz, güçlü bir fon haline geliyoruz. Bu da, ucuz ve uzun vadeli kaynak sağlamayı sağlıyor. Amacımız bu. Bankacılık sistemimiz maalesef bunu sağlayamıyor. Bu şirketlerin hiçbir şekilde satış söz konusu değil, özelleştirme olmayacak” dedi.

KUYRUKLU YALAN

Canikli, Varlık Fonu’na devredilen şirketlerin denetimden uzaklaştırıldığı ve kaynaklarının kullanımı konusunda başı boşluk yaratıldığı şeklindeki eleştirilere ise “Varlık fonuna devredilen şirketlerin kurumların tamamı devredilmeden önceki denetim mekanizmalarıyla denetleniyor. Ziraat, Halk, TPAO, THY gibi daha önce hangi denetim mekanizmasına tabiyse onunla denetleniyor. Sayıştay’ın devre dışı kaldığı gibi iddialar kuyruklu yalan. Varlık Fonu’nun ayrı bir denetimi daha var” dedi.

ALDIĞIMIZ EN İYİ KARAR

Canikli, diğer sorumluluk alanı olan TMSF’ye devredilen FETÖ şirketlerinin durumuyla ilgili olarak da, bu süreçte verdikleri en iyi kararın bu olduğunu söyledi. Bu şirketlerin mahkeme kayyumlarının eline bırakılmaması ve TMSF çatışı altında yönetilmesinin çok doğru olduğunu, halen başarılı şekilde yönetildiklerini anlattı. Canikli, şöyle dedi: “FETÖ şirketleri, TMSF’nin yönetiminde profesyonel ellerde. 850 şirket var, gayet iyi yönetiliyor. Mali yapısı bozulan ve sıkıntıya giren tek bir şirket yok. Sürekli yapılan denetimler, bu şirketlerin başarılı şekilde yönetildiğini gösteriyor. Bu kararımızla, resmen bu şirketleri kurtardık. Mahkemelerin kayyum kararlarıyla yönetilselerdi, şimdi ciddi sıkıntılar yaşarlardı, bu şirketler batardı. TMSF’nin bu şirketler için görevlendirilmesi çok doğru bir karar oldu. Tam ticari tahammüllere uygun yönetiliyorlar. Bu kararla, bir çok şirketi kurtardık.”

Yukarı

Business HT×