BIST 100 9.721,83 % 0,80
USD/TRY 32,5733 % 0,06
EUR/TRY 34,8491 % -0,04
Piyasalar
9.721,83
% 0,80
32,5733
% 0,06
34,8491
% -0,04
1,0686
% -0,14
45,35
0,00
2.323,01
% 0,04
88,54
% 0,14
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Çalışma bakanı: İşsizlikte yüzde 13 zirveydi, yıl sonunda tek haneye iner

Müezzinoğlu, "2018'i yüzde 8 altına indirecek keskin düşüş Mart itibarıyla başlar" dedi

Çalışma bakanı: İşsizlikte yüzde 13 zirveydi, yıl sonunda tek haneye iner
REUTERS 19 04 2017, 11:35

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, ekonomide yaşanan yavaşlamanın etkisiyle Ocak döneminde işsizlikte görülen yüzde 13 seviyesinin tepe noktası olduğunu, istihdam teşviklerinin etkisiyle Mart döneminden itibaren işsizlikte keskin düşüşün başlayacağını söyledi.

Müezzinoğlu Reuters ile gerçekleştirdiği söyleşide işsizlikte Ocak döneminde görülen yüzde 13'ün "kesinlikle tepe noktası" olduğunu belirterek işsizliğin yılsonunu tek haneye, 2018'i yüzde 8'in altına ineceğini kaydetti.

Müezzinoğlu, "İstihdam seferberliğinin desteğiyle (yılbaşından) bugüne kadar toplam 802,856 kişiye istihdam sağlamış olduk. Bu beklediğimizin de üzerinde. Mayıs ortalarında 1 milyonu geçecek" dedi.

İstihdamda yavaşlamanın yarattığı olumsuz etkileri ortadan kaldırmak için çalışma hayatında milli seferberliğin Ocak ayı başında Konya'da bakanlık tarafından başlatılmıştı. Ancak esas etki Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 7 Şubat'ta yaptığı istihdam seferberliği çağrısı ile belirginleşti. 

Müezzinoğlu, "Şu anda istihdam talebinin yoğun şekilde arttığı hizmet tarım sektörünün hızla istihdam talep ettiği dönemindeyiz. İlk hedeflediğimiz 1.5 milyonunun çok üzerine 2 milyona varan bir istihdamı yıl sonu itibarıyla başarmış olacağız" dedi ve şöyle devam etti:

"2017 sonu itibarıyla işsizlik oranı mutlaka yüzde 10'lu rakamların altına inecek. Yüzde 9.5 artı eksi 0.5 olarak öngörüyoruz. Ne olursa olsun tek haneyi başaracağız."

TÜİK verilerine göre Aralık 2016 Ocak ve Şubat 2017 döneminde kapsayan döneme ilişkin işsizliğin yüzde 13 olduğunun hatırlatılması üzerine ise Müezzinoğlu,

"İşsizlikte Ocak döneminde görülen yüzde 13 kesinlikle tepe noktasıydı. Şubat ayı hafif bir düşüşle gelecek. Elimizde veriler Mart ve Nisan aylarında işsizlikte kesinlikle keskin bir düşüş görüleceğine işaret ediyor. Mayıs ve Haziran'a ilişkin beklentimiz de keskin düşüşün devamı yönünde Bu dönemde işsizlikte yüzde 11'lerin altını göreceğiz" dedi.

Referandum sonrası yatırımlarda önce lokal ardından yabancı kaynaklı artışların başlayacağını da belirten Müezzinoğlu, "Buradan da tabiî ki istihdama olumlu katkı olacak ancak buradaki en belirgin katkı 2018'e yansıyacak.

"Tüm bunlarla birlikte işsizlik 2018'de yüzde 8 ve altına gerileyecek" diyen Müezzinoğlu Reuters;'a verdiği röportajda şunları söyledi:

"Önümüzdeki 2-3 ay yerli sermaye hızla aktive olacak; yabancı sermaye gelişine de önümüzdeki üç ayın içinde farklı boyutlarda şahit olacağız. Bunlar 2018'in istihdamına güçlü zemin hazırlayacak. Aralık ayı itibarıyla hedefimizin bugünün koşullarına göre düzenlenmiş. Ancak referandum sonrası yeni yatırımlar yabancı sermaye girişleri 2018'de bizi daha üreten istihdam eden bir hale getirecek. OVP'de de bununla ilgili güncellemeleri göreceksiniz."

İLK REFORMLARDAN BİRİ KIDEM TAZMİNATI OLACAK

Müezzinoğlu, referandumun ardından reformlara odaklanacaklarını belirterek, ilk reformlardan birinin de uzun yıllardır üzerinde çalışılan kıdem tazminatına ilişkin olacağını belirtti.

Müezzinoğlu, "Başarabilirsek önümüzdeki iki-üç ay içinde paydaşlarla son noktaya gelmeyi hedefliyoruz. Sadece bizim karar vereceğimiz bir konu başlığı değil. Bir tarafta çalışan bir diğer tarafta ise işveren var... İşveren kendi sırtında kıdem tazminatı gibi bir yükün birikmesini istemiyor. Çalışan insan açısından da neredeyse yüzde 75 mağduriyet var. Bu mağduriyete de daha fazla göz yumamayız" dedi ve ekledi:

"Hakkaniyetli, sürdürülebilir güçlü güvencesi olan şeffaf bir sistemi önümüzdeki birkaç ay içinde yüzde 100 uzlaşamasak bile yüzde 80-90'ları yakaladığımızda arabuluculuk rolünü sorumluluğu üstlenerek iki üç ayda hazır hale getiririz."

"Kıdem tazminatı konusunda çok çok umutluyum" diyen Müezzinoğlu, "En güçlü sinyali işverenden alıyorum. En güçlü talebi çalışandan alıyorum. Çalışan asla geri giriş olmamasını istiyor. Bunu nasıl sağlarız bunun için çalışıyoruz. Şu an çalıştığımız 3-4 farklı taslak var hangisi her iki tarafında ortak talebini yakalamaya yaklaşıyor onu taraflarla görüşerek belirleyeceğiz... Kazanılmış haklarla ilgili mevcut kitleye negatif bir sıkıntının yasa tasarımız içinde olmasının taraftarı değiliz" dedi.

Çalışmaların bir ay içinde olgunlaştırılmış olacağını da belirten Müezzinoğlu, "Bu yıl içinde yasalaştırmayı hedefliyoruz" dedi.

Yukarı

Business HT×