BIST 100 8.793,04 % 0,86
USD/TRY 32,3403 % 0,09
EUR/TRY 35,1200 % -0,13
Piyasalar
8.792,25
% 0,85
32,3405
% 0,09
35,1180
% -0,13
1,0846
% -0,24
48,91
0,00
2.153,40
% -0,32
86,63
% -0,32
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İslami derecelendirme, Fitch'e alternatif olur mu?

Piyasalar Fitch kararını beklerken BDDK, bankaların yabancı para cinsinden varlıklarının risk ağırlığının hesaplanmasında artık Islamic International Rating Agency’nin kullanılabileceğini duyurdu

İslami derecelendirme, Fitch'e alternatif olur mu?
18 01 2017, 10:56

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) internet sitesinden yaptığı açıklamada İslami Uluslararası Derecelendirme Kuruluşu'nun (Islamic International Rating Agency/IIRA) ülke not değerlendirmesinin de yabancı para varlıkları risk ağırlığı hesaplamada kullanılabileceğini duyurdu.

Açıklamaya göre söz konusu derecelendirme, not verilen tarafın yurt dışında yerleşik kişi olması, ilgili ülkenin denetim otoritesinin muadil düzenleme ve denetleme yapısına sahip olması ve not verdiği ülkede yetkilendirilmiş olması şartlarının sağlanması durumunda yapılacak.

Derecelendirme;

a) Bankalar ve Aracı Kurumlardan Alacaklar

b) Bölgesel Yönetimlerden veya Yerel Yönetimlerden Alacaklar

c) İdari Birimlerden ve Ticari Olmayan Girişimlerden Alacaklar

d) Çok Taraflı Kalkınma Bankalarından Alacaklar

e) Kurumsal Alacaklar için kredi kalitesi kademesinin belirlenmesi kapsamında bankalarca kullanılabilecek.

IIRA'NIN KABULÜ NE ANLAMA GELİYOR?

IIRA kararı, Türkiye'nin notnu "yatırım yapılabilir" seviyede tutan Fitch'in 27 Ocak'taki not değerlendirmesi öncesi bankalar açısından önemli.

Şeker Yatırım Banka Analisti Övünç Gürsoy, yeni not değerlendirme alternatifini piyasalar için “pozitif” olarak yorumladı.

BloombergHT canlı yayınında konuşan Gürsoy, IIRA'nın notlarının da bankalar tarafından kullanılabilecek olmasını şu şekilde yorumladı:

“Fitch bankalar için not bile düşürse ve bankaların Islamic International Rating Agency’i baz alması durumunda sermaye yeterlilik oranlarında bir değişiklik olmayacak. Bu da bankalar için olumlu. Sermaye yeterlilik oranlarının aynı seviyede kalması, daha fazla büyüme demek. Bu da bankaları rahatlatmış olacak.”

IIRA FITCH'E ALTERNATİF OLUR MU?

Sendikasyon kredilerini veren bankaların kendi kriterleri içerisinde IIRA'yı baz alıp almadıklarının önemli olduğunu vurgulayan Gürsoy, “Yurtdışı borçlanmalarda maliyetler üzerinde etkisi olmayacağını düşünüyorum” dedi.

IIRA'nın Türkiye’yi yatırım yapılabilir seviyenin üstünde tuttuğunu hatırlatan Garanti Yatırım ise bankaların bu imkânı kullanıp sermaye yeterlilik oranlarını (SYR) güçlü tutmaya devam edebileceklerini söyledi. 

Analistler, konuştukları bankaların Fitch’in kararından sonra karar vereceklerini ve BDDK’nın son kararının SYR konusunda kendilerine bir esneklik imkanı doğurduğunu belirttiğini söyledi.

FITCH KARARININ ETKİSİ

Garanti Yatırım analistleri, Fitch'in ülke notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına çekerse bankaların sermaye yeterlilik oranının 100-140 baz puan arasında düşeceğini söylerken Şeker Yatırım'dan Övünç Gürsoy ay sonunda belli olacak Fitch kararı için de şu değerlendirmeleri yaptı:

“Bankaların taşıdıkları euro bondlar, Merkez Bankası’nda tutulan yabancı para cinsinden zorunluluklar, hazine garantili krediler ve yabancı para alacaklarının risk ağırlığı yüzde 50 şu anda. Fitch notunda aşağı doğru bir revizyon olursa o zaman bu bankaların sermaye yeterlilik oranları negatif etkilenecek. Saydığım kalemlerin risk ağırlığı yüzde 50’den yüzde 100’e çıkmış olacak. İki katı bir risk ağırlığı var. Bizim hesaplarımıza göre sermaye yeterlilik oranları yüzde 1,2 kadar aşağı gelecek.”

DENİZBANK GENEL MÜDÜRÜ: BBDK’NIN IIRA KARARI ÇOK YERİNDE

İsviçre’de devam eden Davos zirvesinde BloombergHT Ekonomi Koordinatörü Gökhan Şen’in sorularını yanıtlayan Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş de IIRA kararını değerlendirdi.

"Sezarın hakkı sezara" diyerek söze başlayan Ateş, Moody's S&P ve Fitch Ratings'in dünyanın itibar ettiği 3 derecelendirme kuruluşu olduğunu, Fitch'in Türkiye'yi özellikle yakından izlediğini ve notu ilk yükseltip en geç indirdiğini ifade etti.

Derecelendirme şirketlerinin Türkiye'ye tam hakkını vermediğini vurgulayan Ateş, Güney Afrika örneğini verdi:

"Güney Afrika her türlü göstergede bizden kötü. Ancak Moody's'te yatırım yapılabilir seviyenin iki not üzerinde, biz bir not altındayız. Arada üç not fark var. Buna adalet denemez.”

Ateş'e göre IIRA ise BDDK'nin son zamandaki makro ihtiyatlı tedbirlerde gevşemeye gitmesi gibi çok yerinde ve bankacılık sektörünü rahatlatacak.

Ateş, BDDK'nın IIRA'yı onaylamasının etkisini şu ifadelerle açıkladı:

"Umarım ki ajans dünya kamuoyundan gerekli ilgiyi desteği görsün, işlerini iyi yapsın ve onların değerlendirmesi de Moody's, S&P, Fitch gibi dikkate alınsın. En azından BDDK'nın buna da itibar verdiğini açıklaması bankaları rahatlatır. Not indirimi halinde 100 ila 140 bps sermaye yeterliliğimiz düşecek ki sermaye yeterliliğinde yüzde 12 altına düşme imkanı zaten yok. Bu da kredi verme imkanlarını daraltır. Rating düşünce kredi karşılığında TCMB'ye yatırdığımız munzam karşılıkları oranı yüzde 50'den yüzde 100'e çıkıyor. Bu da kredi hacmini tıkıyor. Bu açıdan BDDK'nın IIRA'ya itibar vermesi çok yerinde bir hareket"

Yukarı

Business HT×