BIST 100 8.790,75 % 0,83
USD/TRY 32,3409 % 0,09
EUR/TRY 35,0907 % -0,21
Piyasalar
8.790,98
% 0,84
32,3409
% 0,09
35,0907
% -0,21
1,0837
% -0,32
48,91
0,00
2.153,77
% -0,30
86,59
% -0,35
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Şimşek: Cari açık varsa kur teminatı inandırıcı olmaz

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek değerlendirmelerde bulundu

Şimşek: Piyasa ekonomisi olduğumuzu bir kenarı bırakamayız
06 01 2017, 11:03

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Başımıza hangi felaket gelirse gelsin piyasa ekonomisi olduğumuzu bir kenara bırakamayız" diyerek Türkiye'nin ne olursa olsun dışa bağımlılığını azaltması gerektiğini söyledi.

"Cari açık varsa kur teminatı inandırıcı olmaz" olmaz diyen Şimşek, "Döviz rezervleriniz sınırlıysa kur garantisi vermek inandırıcı olmaz. Kur garantisi ancak yerine getirebileceksiniz verilir" ifadelerini kullandı. 

MÜSİAD toplantısında konuşan Şimşek ayrıca, "Piyasalar derin olmadığı için mevduat faizi çok yüksek, bir kanunla mevduat faizi belirleyemeyiz, empoze edemeyiz" dedi.

Şimşek'in konuşmasından satır başları şöyle:

"Türkiye'de ve dünyada refah artmaya devam edecek. Dünyada bence, insanların durumu daha da iyileşmeye devam edecek.

Türkiye ekonomisine ilişkin 4 temel mesajım var:

Türkiye ekonomisi şoklara karşı büyük bir direnç gösterdi. Bu direnç temellerin sağlam olduğunu gösterdi. Türkiye öyle şoklar yaşadı ki bugün, aslında büyüme rakamlarına bu çerçevede bakarsak hayal bile edemezsiniz. 2007 sonrasına bakalım... Kapatma davası var, küresel kriz var, FETÖ'nün yargıyı ele geçirme çalışmaları var, AB borç krizi var, Ortadoğu'da büyük bir kriz var ve devam ediyor, bizde Gezi ayaklanması var, yakın dönemde 4 tane seçim var, hain darbe girişimi var, terör var. Bunların hepsi başlı başına bir şok. Türkiye bu şokların tam merkezinde oldu, buna rağmen 2008-2016 döneminde büyümeye devam etti. 

'Özellikle ihracat yapanın yanındayız'

Türkiye terörün gölgesinde başladı yeni yıla, ama inanıyorum ki birlik-beraberlik ruhuyla bu durum aşılacak. Teröre karşı güçlü iktidar çok önemli. Dikkat ederseniz terör örgütleri geçen sene sonuçsuz kalan bir seçimden sonra saldırılarını yoğunlaştırdı. Zamanlama olarak aslında manidardır. Her şeyden çok milletin birliğine beraberliğine ihtiyaç var. Bu konuda da tereddüt yok. Türkiye'de çok güçlü bir hükümet var. Biz hükümet olarak yatırım yapanın, istihdam sağlayanın özellikle de ihracat yapanın yanındayız. Devlet elini taşın altına koyuyor. Bankacılıkla real sektör birbirlerinin ayrılmaz parçasıdır. 

Şirketlerin yüzde 80'i ihracat yapmıyor. Hindistan 2050 yılında belki 40 trilyon dolarla dünyanın bir numarası olacak. Türkiye'nin oradaki firma sayısı iki elin parmaklarının sayısını geçmez. Hindistan'da var mıyız?

"Ar-Ge konusunda bahane olamaz"

Cari açığa dayalı bir büyüme modeli gitmiyor. Daha çok yatırım daha çok ihracat lazım. Biz devlet olarak sizi teşvik ederken, biz de bu alanlarda bir reform çalışması içerisindeyiz. 2016 yılında belki o kadar çok iş yapıldı ki, MÜSİAD'ın bir çalışma grubu kurarak bütün üyelerini bu konularda eğitmesi gerekiyor. Bazı konularda yeterince farkındalık oluşmadı.

Ar-Ge'de dünyanın en fazla desteğini veren ülkelerden biriyiz. Bu konuda hiçbir bahane olamaz.

'Piyasa ekonomisi olduğumu unutamayız'

Başımıza hangi felaket gelirse gelsin. Piyasa ekonomisi olduğumuzu bir kenara bırakamayız. Başınıza ne geldiğinden çok ne tepki verdiğiniz çok daha önemlidir. Biz uluslararası normlara uygun bir politika çerçevecesinde yolumuza devam etmek zorundayız. Kurala dayalı bir ekonomik yapıdan uzaklaşamayız. O nedenle Avrupa Birliği ile entegrasyon çok önemlidir. Biz AB ile birlikte tüketici haklarını keşfettik, rekabeti hissettik, aştık, başardık.

'Dışa bağımlılığı azaltmalıyız'

100 lira mevduata 140 lira kredi veriyoruz. Böyle bir sistemde kalıcı bir şekilde faizlerin inebilmesi için tasarrufların artması gerek. Tasarruflar artmadan daha ucuz finansmana erişim zor. Çünkü o zaman dış kaynağa bağımlısınız. Küresel risk iştahı 2013 Mayıs'ından sonra bir azalma oldu. Bunun gelecek yıl da sürmesi gerekiyor. O yüzden biz dışa bağımlılığı azaltmalıyız. Bu katma değerli üretimin artmasıyla, kamu ve hanehalkının tasarruf yapmasıyla olacak bir şey."

Yukarı

Business HT×