BIST 100 8.974,66 % 1,91
USD/TRY 32,3289 % 0,11
EUR/TRY 35,0284 % -0,12
Piyasalar
8.970,33
% 1,86
32,3289
% 0,11
35,0284
% -0,12
1,0776
% -0,48
47,54
-0,39
2.198,21
% 0,16
86,54
% 0,52
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Rusya'nın yasakladığı daha kaç Türk ürünü var?

Uçak krizi sonrası Türkiye'den ithal edilen ürünlere ambargo koyan Rusya, 5 tarım ürünün daha ithalat yasağını kaldırdı

Rusya'nın yasakladığı daha kaç Türk ürünü var?
AA 21 11 2016, 14:24

Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen Dünya Tahıl Forumu'na katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Rus mevkidaşı Alexander Tkachev ile yaptığı görüşmenin ardından Anadolu Ajansı'nın sorularını yanıtladı. 

Çelik, 2015 sonundaki uçak krizinin ardından Rusya'nın, Türkiye'den ithal edilen ürünlere koyduğu yasak kapsamındaki 5 ürünün ithalat yasağının kaldırılması için Rus tarafının bugün toplanacağını söyledi. Bu beş ürün arasında patlıcan, biber, nar, kabak ve marul bulunuyor. 

"Bu yasağı büyük ihtimalle kaldırmadan yana olduklarını bize ifade ettiler" diyen Çelik, "Bugün, yarın bu yasağın kalkmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı. 

GERİYE 11 ÜRÜN KALDI

Çelik, Tkachev'in, geriye kalan 11 ürünle ilgili konuyu hükümete taşıyacağını ve yasakların kalkmasından yana olduklarını ifade ettiğini aktardı. Çelik, şöyle devam etti:

"Ancak bunun için üst düzey görüşmenin yararlı olacağını ifade ettiler. Biz de kendilerine bu süreç içerisinde üst düzey bir telefon görüşmesi trafiği olabilirse Başbakanlar düzeyinde bunu sağlamaya çalışacağımızı ama olmaması halinde Sayın Başbakan'ın aralık ayı seyahatinde konuyu Moskova'da birlikte ele alıp çözüme kavuşturma konusunda mutabakata vardık. Hükümet kararı gerektiren 11 ürün ile ilgili sorun ise ya Rus Bakan Tkachev'in hükümete taşıması sonrası çözülür ya da Sayın Başbakanımızın seyahatinde birlikte ele alarak çözeceğimiz. Sıcak bir yaklaşım içerisinde olduklarını net bir şekilde ifade etmek istiyorum."

TÜRKİYE'YE KIRMIZI ET SATMAK İSTİYOR

Rus tarafına öncelikle uçak krizi öncesi ticaret koşullarına dönme yönünde arzularının olduklarını ifade ettiklerini belirten Çelik, bu 16 ürün ile ilgili yasakların tamamen kalkmasının ardından diğer alanlarla ilgili Rus tarafıyla görüşmeye açık olduklarını söylediklerini anlattı. Çelik, şunları kaydetti:

"Ruslar Türkiye'ye kırmızı et satmak yönünde talepte bulundular. Biz de kendilerine kırmızı et açığımızın olduğunu, bunu Rusya'dan da temin etme imkanımızın olabileceğini ancak öncelikli olarak bu ithalatı yasaklanan 16 ürün ile ilgili durumun netleşmesi gerektiğini söyledik. Biz de kendilerine, Türkiye'den kanatlı hayvan ithal ettiklerini hatırlattık. Türkiye'ye kanatlı et ithalatında, çok yüksek kota ve yüzde 85'lere varan yüksek gümrük vergisi uygulandığını aktardık. Bazı ülkelerde bu oranın yüzde 25'lerde olduğuna dikkati çektik. Türkiye'ye uygulanan oranın da yüzde 25'lere çekilmesi gerektiğini söyledik. Sayın Bakan, 'Ben bu oranda Türkiye'ye yüksek vergi uygulandığını bilmiyordum. Bu doğru değil, tam aksine Türkiye'de daha düşük olması gerekiyor' şeklinde görüş beyan etti."

Görüşmelerde Rusya'nın kanatlı et ithalatında gümrük vergisi oranlarının yüksek olduğuna dair mutabakata vardıklarını belirten Çelik, "Netice itibarıyla 150-200 bin ton civarında açıkları var. Bunu Brezilya gibi bazı ülkelerden temin ediyorlar, vergi oranı yüzde 25'lerde. Türkiye'de de (vergi oranlarının) bu rekabet ortamında olması gerektiğini söyledik. Böyle bir mutabakatla Soçi'den ayrıldık" dedi.

21 TARIM ÜRÜNÜ YASAKLANMIŞTI

Türk Hava Kuvvetleri, 24 Kasım 2015'te Suriye sınırını ihlâl ettikleri gerekçesiyle bir savaş uçağını düşürmüş, iki ülke arasında patlak veren gerilim sonrası Rusya, Türkiye'den 21 tarımsal ürünün ithalatına yasak getirmişti. 

İki ülke arasındaki buzların yaz aylarında erimeye başlamasıyla, portakal, mandalina, kayısı, şeftali ve erik için ithalat yasağı 9 Ekim'de kaldırılmıştı. 

Geriye kalan 16 ürünün beşi de (patlıcan, biber, nar, kabak ve marul) Rus hükümetinin karantina biriminin koyduğu teknik yasak çerçevesinde Türkiye'den ithal edilemiyordu. 

 

Yukarı

Business HT×