BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,4156 % 0,22
EUR/TRY 35,0572 % 0,11
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,4156
% 0,22
35,0572
% 0,11
1,0788
% 0,00
47,65
-0,28
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Kılıçdaroğlu: "Faizler yüzde 1'i geçemez" diye kanun tasarısı getirin, destek vereceğim

Kılıçdaroğlu yüksek faizin hükümetin sorumluluğunda olduğunu vurguladı

Kılıçdaroğlu: "Faizler yüzde 1'i geçemez" diye kanun tasarısı getirin, destek vereceğim
REUTERS 25 10 2016, 16:26

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, haftasonu Başbakan Binali Yıldırım'ın bankaları "tefecilik" ile eleştiren açıklamaları ardından hükümetin faizler konusunda bankaları eleştirmesine karşı çıkarak, yüksek faizin hükümetin sorumluluğunda olduğunu vurguladı ve hükümeti yüzde 1'i geçmeyecek şeklinde kanun tasarısı ile sorunu çözmeye çağırdı.

Hükümetin faizi kanunla düşürme şeklinde önerdikleri bu yöntemi desteklemesini beklemediğini vurgulayan Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamada, "Faizler almış başını gidiyor sorunu çözmek zorunda olan bir başbakan bankacılara kızıyor... Faizler yüzde 1'i geçemez diye kanun tasarısı getirin, destek vereceğim" dedi.

Yıldırım'ı "Başbakan diyor ki bankacılara sesleniyorum tefeciliği bırakın, tabi sanıyor ki CHP iktidarda kendisi de muhalefette" sözleriyle eleştiren Kılıçdaroğlu konuşmasına devam etti:

"Sadece Başbakan değil Cumhurbaşkanı da faizlerden şikayetçi. Faizler çok yüksek diyor... Siz faizleri indirdiniz de biz mi engel olduk? Bakın gayet açık, hükümete sesleniyorum, faizler yüzde 1'i geçemez diye kanun tasarısı getirin destek vereceğim... Getirir mi? getiremezler."

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ve AKP'li bir çok siyasetçinin daha yüksek bir yatırım ve büyüme için düşük faiz istekliliği biliniyor.

Siyasiler dönem dönem bankaları faiz ve kredi politikaları nedeniyle eleştiriyor ancak analistler ise daha fazla ve daha düşük faizli kredi verilmesi halinde kaynak kıtlığı nedeniyle mevduat yarışı oluşabileceğine dikkat çekiyorlar.

Gerek BDDK gerekse TCMB'nin attığı adımlar ile bankaların kredi verebilmesi için gerekli TL kaynağına ulaşım artırılıyor ancak henüz siyasilerin arzuladığı düzeyde bir faiz ve kredi politikası uzak seviyelerde.

YILDIRIM BANKALARA: TEFECİLİĞİ BIRAKIN

Başbakan Yıldırım haftasonu yaptığı açıklamalarda "Bankacıları uyarıyorum. Lütfen reel sektörün sesine kulak verin. Tefeciliği bırakın. Gerçek ekonomiye dönün. Yarın bir gün ekonomiye kaynak aktarmaya çalışacaksınız, ama geç olacak.... Yok etmeyi değil, yaşatmayı hedef alın. Ya bunu kendiliğinizden yaparsınız, ya da bunu size yaptırırız" demişti.

Başbakan ayrıca bankaların tek başına önemli miktarlarda kar etmelerinin bir anlamı olmayacağına da dikkat çekerek, "Sizin kazanmanız tek başına bir şey ifade etmez. Ülkenin kazanması için siz az kazanacaksınız bütün alanlara kaynak aktaracaksınız" demişti.

Bankaları "işin kolayına kaçmak" ile eleştiren Yıldırım, "3 kat, 5 kat teminat istiyorlar. Olmadı tekrar krediyi geri çağırıyor. Kardeşim yapılandırma getirdik. 1 lira borcunu 3 liraya çıkartıp yapılandırıyorsunuz. Bu fırsatçılıktır. Bundan vazgeçmeleri lazım. Türkiye ekonomisinin görünümü ile bankaların durumu örtüşmüyor. Bu da Türkiye'ye yakışmıyor" demişti.

Yukarı

Business HT×