BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3654 % 0,07
EUR/TRY 35,0544 % 0,11
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3654
% 0,07
35,0544
% 0,11
1,0788
% 0,00
47,65
-0,28
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yatırımcılardan hükümetlere çağrı: Daha fazla harcayın

Para politikaalrının yerini mali politikaların alması gerektiğine dair görüşler daha sesli dillendirilmeye başlandı

Yatırımcılardan hükümetlere çağrı: Daha fazla harcayın
WSJ 24 10 2016, 15:48

Küresel kriz sonrası hasta yatağındaki piyasaları kaldıracak ilacın merkez bankalarında olduğunu düşünülmüştü. Ancak para politikaları ekonomileri canlandırmakta başarısız kalınca yatırımcılar bu sefer yüzlerini mali politikalara çevirdi.

Aralarında tahvil kralı Bill Gross'un da bulunduğu piyasa oyuncuları daha önce aşırı kamu harcamalarının hükümet tahvilleri için ölüm demek olduğundan korkuyordu. Ancak bugün Gross da dahil pek çok yatırımcı hükümetleri tekrar harcamaya çağırıyor.

Wall Street Journal'ın haberine göre, bu çağrıların ne kadar karşılık bulduğunu söylemek için henüz çok erken. Ancak küçük filizlenmeler görmek mümkün.

Uzun zamandır hükümetler daha fazla harcamanın daha fazla borç getirmesinden korktukları için, büyümeyi canlandırma işini para politikalarına bırakmışlardı. Borçlanma maliyetlerinin düşmesinin tüketicileri ve şirketleri daha fazla harcamaya ikna edeceğini umuyorlardı.

Bu strateji tahviller de dahil olmak üzere varlık fiyatlarını yukarı çekmeye başladı. Oynaklıklar inanılmaz arttı. Ancak hayal edilen harcama bir türlü istenilen düzeyde gerçekleşmedi. Bir de üstüne üstlük ticari bankaların kârlılığı iyice baskı altında kaldı. 

İlk mesaj İngiltere'den geldi. Başbakan Theresa May geçtiğimiz hafta gevşek para politikalarını eleştirirken, Maliye Bakanı Philip Hammond daha fazla altyapı ve konut harcaması yapılacağını söyledi. Açıklamalarının yansıması da tahvil piyasasında hemen görüldü, faizler sert bir şekilde yönünü yukarı çevirdi.

Tahvil faizlerindeki yükselişin nedeni basit: Merkez bankalarının teşvik programlarının en büyük kazananını tahvillerdi. Şimdi bu desteğin çekilme ihtimali tahvil bulundurmanın maliyetinin yükselmesine neden oluyor. Ayrıca tahvillerde baskı yaratan bir unsur daha var. Kamunun daha çok harcaması daha yüksek enflasyon anlamına geliyor. Bu durumda enflasyon etkisini dengelemek isteyen merkez bankalarının faiz artırması, ya da en azından daha yavaş indirmesi bekleniyor. Tahvil faizleri de politika faizleriyle paralel hareket ettiğinden yükseliş kaçınılmaz oluyor.

Analistler bu sürecin hemen başlamasını beklemiyor. Özellikle siyasi tepkiler hükümetlerin rahatça harcama yapmasını engelleyecektir. Bu yüzde merkez bankalarının bir süre daha faizler düşük, para politikalarını gevşek tutması beklentisi hakim. Ancak önümüzdeki dönemde piyasaların yönünü kamu harcamalarının belirleyebileceğine dair işaret olduğu kesin.

Yukarı

Business HT×