BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

50 yıllık müzik efsanesi 28 yaşındaki Asyalı milyardere satıldı

Müzik dünyasına yön veren dergi Rolling Stone'un yüzde 49 hissesi Singapurlu genç girişimci Kuok Meng Ru'ya ait müzik platformu BandLab Technologies'e satıldı

50 yıllık müzik efsanesi 28 yaşındaki Asyalı milyardere satıldı
BLOOMBERG NEWS 26 09 2016, 11:46

İnternet yayıncılığı ve yüksek reklam masraflarına teslim bayrağını çeken bir diğer basın efsanesi Rolling Stone oldu. 50 yıldır politikacılardan pop yıldızlarına kadar binlerce ismi sayfalarına taşıyan derginin yüzde 49'u Asyalı milyarder Kuok Khoon Hong'un 28 yaşındaki oğlu Kuok Meng Ru'ya satıldı.

Kuok Meng Ru'nun bir yıl önce kurduğu ve müzisyenler ve hayranlarını bir araya getiren BandLab Technologies tarafından satın alınan Rolling Stone'un dünyanın yarısının yaşadığı Asya'daki nüfuzunun artması öncelikli hedefler arasında.

İKİ GENCİN MUHABBETİNDEN ORTAKLIĞA

Efsane derginin satışı yaklaşık 1,5 yıl önce sıcak bir New York yazında başladı.  Rolling Stone'un kurucusu ve sahibi Jann Wenner'ın bir yıl sonra tahtını bırakacağı 26 yaşındaki oğlu Gus Wenner ve Kuok Meng Ru, ortak bir arkadaş vasıtasıyla bir araya geldi. İkilinin gitar ve Bob Dylan hayranlığı, kendi dijital platformlarını yönetiyor olmaları, müzik tarihinin en önemli imzalarından birinin de ilk adımı oldu.

Hâlen "US Weekly" ve "Men’s Journal"ın sahibi olan Wenner Media'nın dijital stratejisini geliştirmek isteyen Gus Wenner ve BandLab Technologies'i bir adım öteye taşıma isteyen Kuok Meng Ru için Rolling Stone aradıkları ortak paydaydı. 15 ay boyunca denizaşırı devam eden görüşmeler sonunda anlaşma sağlandı.

Bloomberg News'a açıklamadalarda bulunan Kuok, "Başladığımızdan çok daha büyük bir yerdeyiz. İlk başta sadece bir fikir alışverişiydi ve sonra uzun dönem ortaklığa dönüştü. Müzikte yenilikçi iş modelleri ile tüketici ve üretici zincirine odaklanmış durumdayız. Bu modelin ne olduğu hakkında şu anda yorum yapamayız ama çok fazla sinerji olacağını söyleyebiliriz. Bandlab'ın hedefi müzik endüstrisinde küresel bir oyuncu olmak" dedi.

Gus Wenner ise verdiği telefon röportajında "Meng ortaklık niyetini açıkladıktan sonra beraber çok fazla zaman harcamaya başladık. Bu anlaşma, ilgi alanlarımızı ve görüşlerimizi birleştirebileceğimiz bir alan oldu" ifadelerini kullandı.  

KUOK MENG RU KİMDİR?

Cambridge Üniversitesi Matematik Bölümü mezunu Kuok Meng Ru, babasının Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su olduğu dünyanın en büyük hurma yağı ihracatçısı Wilmar International'da bir kariyer yerine müzik tutkunu izleyen bir girişimci.

Baba Kuok Khoon Hong'un da aralarında bulunduğu yatırımcıların desteğiyle kurulan start-up BandLab Technologies, müzisyenlerin eserlerini paylaşabildiği, ortak alanda ya da özel mesajla dinleyicilerden geri bildirim alabildiği bir platform. Ortak çalışmalarında yapılabildiği BandLab'de aynı şarkıya 15 ülkeden 50 müzisyen katkıda bulunabiliyor. Singapur merkezli şirket, şu anda 40 olan çalışan sayısını 2019'a kadar 100'e çıkarmayı hedefliyor.

En büyük ilham kaynağının efsanevi jazz sanatçısı B.B. King olduğunu söyleyen Kuok Meng Ru'nun tek yatırımı BandLab Technologies değil. Genç girişimci, 2012'de 70 yaşındaki gitar üreticisi firma Swee Lee'yi satın aldı. Güneydoğu Asya'nın en büyük dağıtımcısı olan firmasından online olarak müzik eğitimi de satın alınabiliyor. 

Ailenin üçüncü çocuğu Meng Ru'nun ileride babasının tahtına geçip geçmeyeceği bilinmiyor. Ancak şerker üretiminden otel ve lojistiğe kadar birçok alanda faaliyet gösteren Kuok ailesinin 13,5 milyar dolarlık serveti, yeni yatırımlara da kapı açabilir.

50 YILLIK EFSANE

22 milyonu dijital olmak üzere ayda 65 milyon kişiye ulaşan Rolling Stone'un 18 milyona yakın takipçisi var. Hayatına 1967'de bir depoda başlayan dergi, Avustralya, Endonezya ve Japonya'nın da olduğu 12 farklı baskıya sahip.

Geçtiğimiz yıl Virgina Üniversitesi'nde toplu tecavüz vakasının olduğuna dair bir haber yapan Rolling Stone hakkında, hikâyenin büyük ölçüde yanlış çıkmasının ardından soruşturma başlatılmıştı. Söz konusu olayla ilgili mahkeme de devam ediyor.

Yukarı

Business HT×