BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türkiye neden faiz indiremiyor?

Türkiye ile benzer hikayelere sahip Hindistan faiz indirimlerine devam ederken, Türkiye'de böyle bir seçenek beklenmiyor. Peki neden?

Türkiye neden faiz indiremez?
SELÇUK OKTAY 29 09 2015, 09:03

Hindistan küresel büyümedeki yavaşlama risklerine karşın iç tüketimi desteklemek için 50 baz puanlık faiz indirimine giderken benzer hikayeye sahip Türkiye'de böyle bir seçenek beklentiler dahilinde görünmüyor.

Hindistan ile Türkiye gelişmekte olan ülkeler liginde yer almaları, emtia ihracatçısı konumunda olmaları dolayısıyla benzer özellikler sergilemesine rağmen aşağıdaki temel farklılıklar Türkiye'den neden Hindistan gibi faiz indirimi beklenemeyeceğini ortaya koyuyor. 

1) Enflasyon

Para politikaları bakımından iki ülkenin ayrışmasını destekleyen en güçlü unsurlardan bir tanesi enflasyon trendi. Alternatifbank Ekonomisti Serdar Şenol, Hindistan'ın daha ılımlı bir enflasyon trendine sahip olduğunu belirtirken, Türkiye'nin kur dolayısıyla enflasyonunda yukarı yönlü bir ivme yaşandığını söyledi. Eczacıbaşı Menkul Değerler Başekonomisti Sertan Kargın da Hindistan'ın düşen emtia fiyatları dolayısıyla enflasyonda aşağı yönlü bir ivme yakaladığını fakat Türkiye'nin emtia fiyatlarındaki bu avantajı kullanamadığını belirtti. Ağustos ayında Hindistan'da tüketici fiyatları yıllık olarak yüzde 3,6 artarken, Türkiye'de bu oran yüzde 7,14 olarak gerçekleşmişti.

2) Belirsizlik 

Türkiye'de son dönemde siyasi tarafta yaşanan belirsizlik de faiz indirimi konusunda bir engel oluşturuyor. Sertan Kargın, Türkiye'de siyasi belirsizlikler söz konusu iken Hindistan'ın hikayesinde böyle bir belirsizlik fotoğrafı olmadığını belirtti. Serdar Şenol da, kur ve enflasyon ile birlikte Türkiye'de yaşanan finansal istikrarsızlığın da faiz indirimini mümkün kılmadığını belirtti. 

3) Kur

Siyasi belirsizlik Türkiye'nin para birimi üzerindeki baskıyı da beraberinde getiriyor. Kargın, Türkiye'deki siyasi belirsizliğin riski artırdığını, bu riskin de gelişen ülkelerdeki satış sürecinde Brezilya ile birlikte Türkiye'de de para biriminin dolar karşısında erimesine yol açtığını belirtti. Türkiye'ye kıyasla Hindistan'ın para biriminde ise böyle bir aşağı yönlü ivme görülmüyor. Son 1 yıl içerisinde Hint Rupisi dolar karşısında yüzde 7 değer kaybederken, Türk Lirası ise yüzde 25,60 kayıp yaşadı. 

4) Para politikasındaki farklar

Sertan Kargın, iki ülke arasındaki para politikasındaki farkların da bu kapsamda önemli olduğunu söyledi. Kargın, "Hindistan 3-4 yıldır ortodoks bir para politikası uyguluyor. Şimdilerde ülke kredibilitesi yüksek olan bu politikaların meyvesini alıyor ve böylelikle büyümeye odaklanabiliyor. Türkiye'de ise para politikaları sadeleşme yönündeki açıklamalara rağmen oldukça heterodoks görülüyor" değerlendirmesini yaptı.

 

Yukarı

Business HT×