BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez sıkılaşma mesajı verdi

Merkez Bankası toplantısına katılan ekonomistler, bankanın Fed'in faiz artırımının ardından faiz artış sürecine gireceği sinyalini verdiğini belirtiyor

Ekonomistler: MB, Fed'le beraber faiz artırım sürecine girme sinyali verdi
BUSINESSHT 19 08 2015, 12:22

Merkez Bankası, sadeleştirmeye yönelik açıklamalarıyla Fed faiz artışına giderken şahinleşme eğiliminde olduğunu gösterdi.

Yapılan açıklamalar ve bugünkü teknik sunumun ardından ekonomistler, Merkez'den Eylül ayına kadar likidite yönetimiyle, sonrasında da politika faizinin artırılmasıyla şahin bir yaklaşım bekliyor.

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu tahminlerinin bankanın politika faizini altı ay içinde yüzde 7,5'den "kademeli olarak" yüzde 9,5'a çıkaracağı yönünde olduğunu söyledi. Kömürcüoğlu Eylül adına kadar da Merkez Bankası'nın likidite yönetimiyle sıkılaştırma uygulayacağını, hem ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinde, hem de bankalararası piyasa faizinde yukarı yönlü bir hareket görüleceğini belirtti.  

Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer de, Merkez'in Fed'i bekleyerek faiz artışına gideceği yönünde mesaj verdiğini söyledi.

Halk Yatırım'dan Banu Kıvcı Tokalı da, TCMB'nin Fed'in faiz artırımının ardından faiz artırımına gideceğini ve faiz koridorunu Fed'den sonra alt sınırdan başlayarak daraltacağını belirtti. Tokalı, repo faizinin nihayetinde ortalama fonlama ve gecelik faiz arasında olmasının beklendiğini sözlerine ekledi. 

Tokalı, "ABD Merkez Bankası'nın (Fed) normalleşme süreci başladığında, bir haftalık repo ihale faiz oranının artırılarak politika faizi olmasıyla sadeleştirme sürecinin belirginleşeceği belirtildi" dedi.

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert de bugün paylaştığı notta ortalama fonlama maliyetinin Fed ile birlikte yüzde 9-10 aralığında olabileceğini belirtti. Cömert, "Fed’in faiz artırımı ile birlikte koridor daraltılacak ve ortada bir yerde buluşacak. Bu kadar riskin olduğu bir yerde, borç alma ve politika faizlerinin yukarı çekilmesi çok daha yüksek olasılık. Halen ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin yüzde 8,7 olduğunu hatırlarsanız, Fed ile birlikte bunun yüzde 9-10 aralığında bir yerde olacağını varsayabiliriz. Demek ki faiz artışına çok uzak değiliz" değerlendirmesini yaptı.

BusinessHT'ye konuşan ekonomistler ayrıca; Merkez Bankası'nın, Fed'in dokuz yıln ardından ilk kez yapacağı faiz artırımının Eylül'de gerçekleşebileceğine yönelik beklentisinin güçlü olduğuna dair izlenim aldıklarını söyledi.

TCMB dün gerçekleşen Para Politikası Kurulu'nda faizleri sabit bırakma kararı alırken, 30 Temmuz'da duyurulan para politikasında sadeleşmeye ilişkin adımlara ilişkin bir yol haritası yayınlamıştı. Bu yol haritasına göre 2013'ten bu yana kullanılan faiz koridoru, 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranına simetrik hale getirilerek sadeleştirilecek.

Yukarı

Business HT×