BIST 100 9.530,47 % -0,18
USD/TRY 32,4891 % 0,06
EUR/TRY 34,7867 % 0,38
Piyasalar
9.530,47
% -0,18
32,4891
% 0,06
34,7867
% 0,38
1,0679
% 0,06
45,49
0,00
2.376,32
% 0,65
87,57
% 0,32
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

2015'in kabus senaryoları

Bloomberg, dış politika analistlerine, askeri uzmanlara, ekonomistlere ve yatırımcılara güncel küresel çatışmaları baz alarak 2015 yılında olabilecek en kötü senaryoları sordu. İşte 3'üncü Dünya Savaşı'nı bile tetikleyebilecek karamsar senaryolar

2015'in kabus senaryoları
BLOOMBERG 17 06 2015, 15:05

"Güney Çin Denizi'ndeki çarpışmalar büyük çaplı deniz çatışmalarına yol açacak, İsrail İran'ı bombalayarak Orta Doğu'yu kızıştıracak, petrol fiyatlarının düşmesi ve radikallerin güç kazanmasıyla birlikte Nijerya düşecek."

Bloomberg News, dış politika analistlerine, askeri uzmanlara, ekonomistlere ve yatırımcılara güncel küresel çatışmaları baz alarak 2015 yılında olabilecek en kötü senaryoları sordu.

İşte gerçekleştiği taktirde 3. Dünya Savaşı'nı bile tetikleyebilecek karamsar senaryolar:

SURİYE

Savaş çıkış noktası: IŞİD'in Suriye'de saçtığı vahşet, Lübnan'a, Ürdün'e, Türkiye'ye sıçrar ve Esad'ın rejimi, son kalan muhalifleri yener.

İSRAİL

Savaş çıkış noktası: İsrail'in Mart seçimlerinden sonra kısa sürede çok şiddetli çatışmalara yol açacak üçüncü bir Filistin ayaklanması kopar. Komşu ülkelerden militanlar da savaşa akın eder.

İRAN

Savaş çıkış noktası: Dünya liderleri ile nükleer silah çalışmalarını azaltma anlaşmasını sürdüremeyen İran, nükleer silah geliştirmelerine tam gaz devam eder. İsrail ise İran'ın çalışmalarını durdurmaya çalışır ve böylece bölgesel bir savaşa yol açar. 

SUUDİ ARABİSTAN

Savaş çıkış noktası: Kral Abdullah 90 yaşında vefat eder. Veliahtı Salman ise 79 yaşındadır. Yer alma merasimi Suudi Arabistan'ın binlerce genç Suudi'nin de katıldığı IŞİD'e bombalamaların devam ettiği hassas bir dönemde gerçekleşir.

RUSYA/UKRAYNA

Savaş çıkış noktası: Putin'in desteklediği isyancılar, Rus güçlerinin de desteği ile Ukrayna'nın batısından Kırım'a doğru yol almaya devam eder. Bu, ABD ve Avrupa Birliği'nin tepkisini çekerek Rusya'ya karşı ekonomik yaptırımların çoğaltılmasına neden olur ve bu güçleri, hükümete askeri desteği hızlandırmaya zorlar.

KUZEY KORE

Savaş çıkış noktası: Kuzey Kore'li bir denizaltı, casusluk ettiği gerekçesiyle Güney Kore'li bir gemiyi batırır. 2010'daki Güney Koreli Cheonan adlı geminin batırılmasını hatırlatan Güney Kore ise misilleme olarak bir Kuzey Kore gemisini batırır.

IRAK

Savaş çıkış noktası: IŞİD savaşçıları, Şii çoğunluğu sünni azınlığa karşı kışkırtarak daha büyük çaplı bir mezhep savaşı başlatır. Bu, ülkenin petrol üretimini aksatır ve ABD ve bölgesel güçleri savaşa sürükler.

YUNANİSTAN

Savaş çıkış noktası: Alexis Tsipras, Yunanistan'ın Avrupa ülkeleri arasındaki pozisyonunu zayıflatır. Avrupalı politika yapıcıları cevap vermekte başarısız olurlar. Bu durum bölgedeki hisse piyasasına sıçrar ve Euro Bölgesi krizini yeniden alevlendirir.

NİJERYA

Savaş çıkış noktası: Boko Haram militanları saldırılarını artırarak Nijerya'nın kuzey doğu bölgesindeki sözde halifelikleri için daha fazla bölgenin kontrolünü ele geçirir. Başkan Goodluck Jonathan'ın ordusu Afrika'nın en yoğun nüfuslu ülkesindeki isyanları yatıştırmakta güçlük çeker.

AFGANİSTAN-PAKİSTAN

 

Savaş çıkış noktası: Afganistan ve Pakistan'ın Taliban militanları IŞİD ile birleşir ve ABD birliklerinin azalmasını fırsat bilip Kabil ve İslamabad'ı ele geçirir.

Kaynak: Gregory Viscusi, Nicole Gaouette, David Tweed, Jonathan Morgan, Olivier Renick ve Glen Carey tarafından gerçekleştirilen dünya çapındaki akademisyenlerle, araştırmacılarla ve yatırımcılarla röportajlar.

A. Catarina Saraiva tarafından 84 ekonomistle gerçekleştirilen Bloomberg News anketi 

Grafikler: Mira Rojanasakul ve Blacki Migliozzi

Yukarı

Business HT×