BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Finansçılar balona karşı uyardı

Önde gelen finans kuruluşlarının yöneticileri, uzun zamandır devam eden aşırı düşük faiz döneminin yarattığı risklere dair endişelerini dile getirdi

Önde gelen finans kuruluşlarının yöneticileri, uzun zamandır devam eden aşırı düşük faiz döneminin yarattığı risklere dair endişelerini dile getirdi
FT 18 05 2015, 14:41

Önde gelen finans kuruluşlarının yöneticileri, uzun zamandır devam eden aşırı düşük faiz döneminin yarattığı risklere dair endişelerini dile getirdi.

HSBC, UBS ve BlackRock gibi şirketlerin başkanları, yayınladıkları ortak çağrı mektubunda “finansal istikrar ve ekonomik büyüme arasındaki dengenin” sağlanması için makroihtiyati önlemlerin kullanımına destek verdiklerini, ancak artan balon riskleri ve gölge bankacılığın yükselişi konusunda dikkat olunması gerektiğini söyledi.

Makroihtiyati araçlar, konut fiyatlarında aşırı değerlenme gibi artan risklere karşı merkez bankalarına teoride faiz kullanımına gerek kalmadan müdahale etme şansı veriyor. En gelişmiş araçlardan bazıları bankalar üzerindeki konjektüre karşı sermaye gereksinimleri ve tüketicilerin borçlarının gelirlerine oranı üzerine konan sınırlamalar.

İngiltere'den İsviçre'ye, İsrail'den Hong Kong'a, pek çok ülkede yetkililer özellikle konut piyasasında artan varlık fiyatlarına karşı bu araçları sık sık kullanıyor.

Ancak bazı analistler, Büyük Resesyondan sonra gelen aşırı düşük faiz döneminin ardından küresel piyasaların bazı alanlarında artan bolluğa karşı dikkatli olunması gerektiğini söylüyor.

Yöneticiler özellikle bu politikaların risklerine dair bilgimizin sınırlı olduğunu ve tahmin edilemeyen sonuçlar doğurabileceklerini vurguluyor. Ayrıca artan kuralların riskleri daha az denetlenebilen gölge bankacılığa doğru itebileceği konusunda dikkatli olunması gerektiğine dikkat çekiyorlar.

Fed Başkanı Janet Yellen da bu ay başında hisse fiyatlarının “bir hayli yüksek” olduğunu ve uzun vadeli tahvil faizlerinde sert bir düşüş görülme riski olduğunu söylemiş, ancak genelde finans risklerinin kontrol altında olduğunu vurgulamıştı.

Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayınlanan mektupta HSBC Başkanı Douglas Flint, Deutsche Bank co-CEO'su Anshu Jain, Swiss Re başkanı Michel Lies ve BlackRock yönetim kurulu başkanı ve CEO'su Larry Fink de dahil olmak üzere 15 finans yöneticisinin imzası bulunuyor.

Açıklamada finans liderleri, makroihtiyati politikaların özellikle gelişmekte olan ülkelerde bazı varlıklardaki (örneğin konut kredilerinde) aşırı bolluk gibi sorunların çözümünde yardımcı olduğunu kabul ediyor.

Ancak HSBC Başkanı Flint'e göre bu politikalar, “insanlara kendini iyi hissettiren, fakat daha sonra onlara baş etmelerinin zor olacağı bir akşamdan kalma hissiyatı verecek bir şeye” dönüşebilir.  

Yukarı

Business HT×