BIST 100 8.881,85 % 1,88
USD/TRY 32,3407 % 0,09
EUR/TRY 35,1144 % -0,14
Piyasalar
8.884,02
% 1,90
32,3407
% 0,09
35,1134
% -0,14
1,0844
% -0,27
48,84
-0,07
2.153,98
% -0,30
86,72
% -0,20
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yunanistan'da kritik günler

Yunanistan'da kreditörlerle görüşmelerde ülkenin kaderinin belli olması yakın gibi gözüküyor

Yunanistan görüşmelerinde kader günü yaklaşıyor
FT 08 05 2015, 07:16

Yunanistan'da borç krizi patlak verdiğinden bu yana geçen beş sene için o kadar çok “tamam ya da devam” anı oldu ki, işlerin ne zaman gerçekten “tamam” olacağını kestirmek çok güç.

Ancak bu kez şu kesin: Eğer Yunanistan ve uluslararası kreditörler ülkenin 172 milyar euroluk kurtarma programınına bir çözüm bulup, yeni bir kurtarma planı üzerine anlaşmazlarsa Atina'nın parası tamamen bitecek ve borçları temerrüde düşecek.

Yunanistan'ın şu anki kurtarma programının bitmesine yedi hafta kalmışken, kimin önce pes edeceği hala belirsiz.

Atina baskıya boyun eğecek ve kalan 7.2 milyar euroyu almak için zorlu ekonomik reformları uygulamaya razı mı olacak? Yoksa Yunanistan'ın aralarındaki bölünme gittikçe artan kreditörler Grexit korkularına yenik düşecek ve Atina'ya geçiş hakkı mı verecek?

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA

Yetkililer potansiyel ateşkes tarihi için gelecek haftayı bekliyorlardı. Euro Bölgesi'nin 19 maliye bakanı Pazaratesi günü aylık Eurogroup toplantıları için toplanıyor. Ertesi gün ise Yunanistan'ın Uluslararası Para Fonu'na (IMF) 750 milyon euroluk ödeme yapması gerekiyor.

Ancak önümüzdeki hafta bir anlaşma sağlanacağına dair umutlara birçok darbe geldi. Bunlardan biri, Yunanistan bir kez daha günü kurtaracak ve hesaplaşmayı erteletecek kadar para bulması. Perşembe günü ödemenin yapılıp yapılmayacağına dair bir soruya Yunan Maliye Bakanı Yannis Varoufakis, “Tabi ki IMF'ye ödeme yapmak istiyoruz. Niyetimiz tüm kreditörleremize ödeme yapmak” şeklinde yanıt verdi.

Öte yandan kurtarma programı görüşmeleri de yavaş ilerlemeye devam ediyor. Görüşmelere katılan yetkililer atmosferin iyileştiğini ve müzakerecilerin detaylarla değil önemli konularla ilgilenmeye başladığını söylüyor. 

Ancak ortada gerçek anlamda bir uzlaşma yok. İki taraftan bazı yetkililer Pazartesi günü toplantıda en azından ilerleme kaydedilmesi konusunda destek bildiren bir açıklama yapılmasını umuyorlardı ancak bu düşük beklenti bile gerçekleşemeyecek gibi duruyor.

VE DAHA SONRASI

Şu anki müzakerelerde bir anlaşmaya varılabilse dahi ufukta Yunanistan'ı daha zor bir süreç bekliyor: Yeni bir kurtarma planı üzerine anlaşma.

Şu anki programdan kalan 7.2 milyar euro, Atina'nın boş kasalarını doldurmak ve Haziran ve öncesindeki borçlarını kapatmak için.

Ancak Yunanistan'ın hala Avrupa Merkez Bankası (AMB) tarafından tutulan tahviller için Temmuz ve Ağustos'ta yapması gerken 6.7 milyar euroluk ödeme var. Hem bu borç hem de tüm gelecek borçlar için üçüncü bir kurtarmaya ihtiyaç var. İspanya Maliye Bakanı Luis de Guindos'un tahminlerine göre bu miktar 30 ila 50 milyar euro arasında.

Bu tahminler Yunanistan'ın ekonomik tahminlerde aşağı yönlü revizyonlara yapılmadan önceydi. Yetkililere göre bu durumun açıklarda büyük etkisi olacak ve ülkenin borcunu daha da artıracak.

Risk danışmanlık şirketi Euroasia Group'un Avrupa analizleri başkanı Mujtaba Rahmen, “Üçüncü program şu ankinden çok daha zor olacak. Daha çok para, yani daha çok reform ve daha fazla yerel misilleme ve çok daha dar bir zamandan bahsediyoruz” diyor.

Haziran sonuna kadar yeni bir program üzerine uzlaşmanın şart olduğu düşünülürse, tarafların yedi hafta içinde iki anlaşma yapması gerekiyor. Yani Yunanistan'da “tamam mı devam mı” anı bu sefer gelmiş olabilir

Yukarı

Business HT×