BIST 100 9.090,53 % 0,12
USD/TRY 32,3670 % 0,07
EUR/TRY 35,0004 % -0,05
Piyasalar
9.087,60
% 0,08
32,3792
% 0,11
35,0150
% -0,01
1,0789
% 0,00
47,77
0,12
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

MB'nin faiz artırımı ikilemi

Analistler, faiz artırımı yerine alınacak ikincil önlemlerin lira ve tahvilleri kurtarmaya yetmeyeceğini söylüyor

İkincil önlemler faiz artırımın yerini tutar mı?
SELCAN HACAOĞLU - BLOOMBERG 21 04 2015, 10:04

Merkez Bankası'nın yarınki toplantısında faizleri yükselterek hükümetle karşı karşıya gelmek istemeyeceği tahmin ediliyor. Ancak analistler ve yatırımcılar, atılacak daha küçük herhangi bir adımın lira ve tahvil piyasalarındaki düşüşü durdurmaya yetmeyeceğini söylüyor.

Liradaki düşüş Merkez Başkanı Erdem Başçı'yı, Haziran seçimleri öncesi parasal politikanın sıkılaşmasına tamamen karşı bir hükümet ve liranın dengelenmesi için tek yolun faiz artırımı olduğunu düşünen yatırımcıların arasında bıraktı.

Hükümetin Başçı'ya yönelik faiz indirme baskıları geçen ay yapılan görüşmeler sonrası durulmuş ve ateşkes sağlanmıştı, fakat analistler hala Başçı'nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayını almadan faizleri artırabileceğinden şüpheli. 

Bloomberg anketine göre de, bankanın yarınki toplantısında ana faizlerde değişiklik yapması beklenmiyor. 

Geçen hafta ise Başçı, liranın düşüşünü durdurmak için Türk lirası zorunlu karşılık oranlarına ödenen kısmi faiz oranlarında artırım ve döviz depo piyasası faiz oranlarında ölçülü indirim önlemlerine başvurabileceği sinyalini verdi. 

Merkez Bankası 14 Nisan'da yayınladığı açıklamada, “finansal piyasalarda istikrarı sağlamak için diğer önlemleri” de kullanabileceğini söyledi, ancak detay vermedi.

İKİNCİL ÖNLEMLER

 4Cast ekonomisti Juri Kren, merkez bankasının planladığı önlemlerin “bir ya da iki gün işe yarayacağını, çünkü yatırımcı güveninin yeniden tesisi edilmemiş olacağını” söyledi. Kren'e göre, tahviller ve liradaki sıkıntılar önümüzdeki birkaç hafta daha devam edecek.

Lira'daki düşüş yıl başından bu yana yüzde 13'e ulaşırken, Türkiye'nin iki yıllık tahvilleri yıl içinde 164 baz puan yükselerek yüzde 9.66 oldu. 

London Capital Group piyasa analisti İpek Özkardeşkaya herhangi bir “ikincil” önlemin, “sıkıntılı makroekonomik görünüm ve Haziran genel seçimleri öncesi yükselen siyasi gerilime” karşı yatırımcılar tarafından gerekli görülen önlemleri karşılamaya yetmeyeceğini söyledi.

Özkardeşkaya, “En büyük risk faiz artırımı ertelendikçe, Merkez Bankası üzerindeki piyasa baskısının artması ve gelecekte daha da agresif bir artırım gelmesi” dedi.

Vadeli kur anlaşmalarına göre, bazı yatırımcılar hala Merkez Bankası'nın borçlanma maliyetlerini önümüzdeki üç ay içinde 50 baz puan artırmasını bekliyor. Özkardeşkaya iki yıllık hükümet tahvil faizlerinin 10 yıllık tahvilleri geçmesinin de “piyasanın, Merkez Bankası'nın faizleri yükseltmesini beklediğini” gösterdiğini söyledi.

TEB yatırım stratejisti Işık Ökte'ye göre de Merkez Bankası'nın piyasayı istikrara kavuşturmak için kullanabileceği tek “etkili ve uzun vadeli” önlem şu an için faizler.

Yerel döviz likiditesini artırmak için alınan makroihtiyati önlemlerin yalnızca geçici çözümler olduğunu söyleyen Ökte, “Merkez Bankası ya dolardaki güçlenmenin tersine dönmesini umacak, ki bu hiç muhtemel gözükmüyor, ya da bir noktada, genel seçimlerden sonra faiz artırımına başvuracak” dedi.

Yukarı

Business HT×