BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5753 % 0,12
EUR/TRY 34,9697 % -0,01
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5730
% 0,11
34,9601
% -0,04
1,0727
% -0,02
44,89
0,00
2.338,29
% 0,25
89,54
% 0,60
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Partilerin ekonomi kurmayları

7 Haziran genel seçimleri yaklaşırken bugün sürece ilişkin önemli bir viraj alındı. Partilerin ekonomi kurmaları da belli oldu

Kritik viraj alındı
AYCAN ULUSAN 07 04 2015, 19:36

7 Haziran genel seçimleri yaklaşırken bugün sürece ilişkin önemli bir viraj alındı. Siyasi partilerin 25. dönem kesin aday listeleri belli oldu, listeler Yüksek Seçim Kurulu'na gönderildi.

Aday listelerinin açıklanmasıyla bazı öngörüler gerçekleşirken; bazı sürprizler de yaşandı. AK Parti aday listesinde 451 erkek, 99 kadın aday yer aldı. Beklentiler doğrultusunda AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Konya 1'inci sıradan aday oldu. Listede, 24'üncü dönemde partide aktif rol üstlenen isimler de yer aldı. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan Ankara 1. bölge 1. sıradan aday gösterildi. Nabi Avcı Eskişehir ve Mehmet Şimşek Gaziantep'ten 1. sırada listeye girerken; Efkan Ala Erzurum 1. sıradan, Volkan Bozkır İstanbul 2. bölgeden, Muhsin Yazıcıoğlu'nun damadı Mustafa Afşin Yazıcıoğlu ise İstanbul 3. bölgeden aday oldu. AK Parti aday listesinde sürprizler de yer aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak İstanbul 1. bölge 6. sıradan aday gösterildi.

CHP'DE SÜRPRİZ İSİMLER

CHP'de bekledikleri yerden aday olanlar da, umduğunu bulamayanlar da vardı. Meclis Başkan vekilliği görevini de yürüten Güldal Mumcu, CHP'nin 25. dönem aday listesinde yer almadı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun danışmanı Erdal Aksünger ve İstanbul Milletvekili Umut Oran'da listede yer almayan diğer sürpriz isimler oldu. Bir dönem açıklamalarıyla gündeme oturan Muharrem İnce ise Yalova'dan aday gösterildi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise beklentiler doğrultusunda İzmir 2. Bölge 2. sıradan listede yerini aldı.

MHP ADAYLARI 

Aday belirleme sürecinde il teşkilatları ve sivil toplum kuruluşlarının görüşleri alınan MHP'nin aday listesinde sürpriz isimler yer aldı. Merkez Bankası Eski başkanı Durmuş Yılmaz Uşak 1. sıradan aday gösterildi. Cumhurbaşkanlığı seçimleri döneminde kamuoyuna 'çatı aday' olarak tanıtılan Ekmeleddin İhsanoğlu ise İstanbul 1. bölge 1. sıradan aday olarak açıklandı. Listede ayrıca Meral Akşener ve Tuğrul Türkeş de yer aldı.

GÖZLER BUGÜN HDP'DEYDİ

7 Haziran seçimlerine ilk kez parti olarak katılacak HDP'de aday belirleme çalışmaları oldukça titiz yürütüldü. HDP'de bazı sürpriz hamleler de yapıldı. Abdullah Öcalan'ın yeğeni Dilek Öcalan Şanlıurfa 2'inci sıradan aday gösterildi. HDP Eşgenel Başkanı Selehattin Demirtaş İstanbul'dan; diğer Eşgenelbaşkan Figen Yüksekdağ ise Van'dan aday listesindeki yerlerini aldı.

EKONOMİ KURMAYLARI

Açıklanan listelerde partilerin çok sayıda ekonomist, iktisatçı ve finansal analisti aday gösterdiği ortaya çıktı. Örneğin AK Parti'de bu meslek gruplarında yer alan 16 isim öne çıktı. AK Parti ekonomi kurmayları arasında İzmir 1. Bölge'den aday gösterilen İbrahim Turhan dikkat çekti.

Jülide Sarıeroğlu, Edip Safter Gaydalı, Fatma Aksal, Zehra Taşkesenlioğlu, Emine Nur Günay, Süreyya Sadi Bilgiç, Mehmet Muş, Savcı Sayan, Faruk Çaturoğlu, Akın Kaymak, Hacı Bayram Türkoğlu, Mustafa Elgörmüş, Fahri Yasin Şener ve Halis Dalkılıç, AK Parti aday listesinde ekonomi alanında öne çıkan isimler oldu.

CHP'de ise Ekonomi alanında uzman 17 isim aday gösterildi. Selin Sayek Böke ve Faik Öztrak öne çıkan isimler.. Semra Dinçer, Muhsin Koçyiğit, Cem Haydar Bektaş, Derya Şentürk, Barış Karadeniz, Zekeriya Temizel, Turgay Bozoğlu, Ali Ulvi Gökbulak, Bihlun Tamaylıgil, Seyit Torun, Yılmaz Karakoç, Kemal Çebi, Ali Paşa Tan ve Mehmet Akif Hamza Çebi CHP'nin aday listesinde ekonomi alanında öne çıkan isimler oldu.

Sakin Köse, Özgür Özcan, Erhan Usta, Hakan Özgül, Durmuş Yılmaz, Yusuf Mertoğlu, Emin Haluk Ayhan, Oktay Vural ve Ahmet Kenan Tanrıkulu parti listesinde ekonomi alanında öne çıkan adaylar olarak yer aldı.

Yukarı

Business HT×