BIST 100 9.750,96 % 0,30
USD/TRY 32,5329 % -0,11
EUR/TRY 34,8981 % 0,13
Piyasalar
9.742,66
% 0,21
32,5323
% -0,11
34,8944
% 0,12
1,0689
% -0,09
44,84
-0,51
2.328,65
% 0,54
88,08
% 0,07
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

4 alışkanlıktan vazgeçin

Kariyerinizin önündeki en büyük engel yine siz olabilirsiniz

Kariyerinizin baş düşmanı olduğunuzu gösteren 4 işaret
TIME 06 04 2015, 17:12

İnsanlar bazen konuları savuşturmakta, görmezden gelmekte ve ihmalkarlıkta son derece başarılı olabiliyorlar. Sigmund Freud ve kızı Anna'nın, insanların bu davranışlarından oluşan ve adını savunma mekanizmaları koydukları listelerinde bulunan red (“Kesinlikle davranış bozukluğum yok!”) veya rasyonalizasyon (“Ben düzensiz değilim! İş arkadaşım bana toplantının saat kaçta olduğunu söylemediği için geç kaldım!”) gibi mekanizmalara belki yabancı değilsinizdir.

Belki siz bile bu bahaneleri kullanıyorsunuzdur. Ama farketmediğiniz şey, bu savunma mekanizmalarının sizi olası terfi elde etmekten ve başarılı ilişkiler kurmaktan alı koyarak kariyerinizi yıprattığıdır.

Kusurlarınıza bahane bulmanın o kadar yolu varken, hangisi sizi kendinizin baş düşmanı yapıyor?

1.Profesyonel ilişkiler kurmakta zorluk çekiyorsunuz

Hemizin iyi anlaşamadığı insanlar var. Onları tolere ediyoruz, onlarla olan iletişimimizi minimuma indirip kendi işimize bakıyoruz. Bu hayatın bir parçası. Ama eğer anlaşamadığımız müdür ve meslektaşlarımızın sayısı sıraya dizilecek kadar çoksa, bu bir sorun teşkil edebilir.

Eğer işyerinizdeki yüksek statülü insalara bakarsanız, şirketteki diğer çalışanlarla sağlıklı ilişkiler içerisinde olduklarını görürsünüz.

2. Çok sık sinirleniyorsunuz

Şimdiki patronunuza karşı, önceki patronunuza karşı, başka bir şirkete karşı hatta evrene karşı sinirli misiniz? Bu genelde hiçbir işverenin takımında istemeyeceği kötü bir enerjidir.

İşiyle ilgili en ufak detayları bile eleştiren biri eminim aklınıza geliyordur. Ya da belki o kişi sizsinizdir. Belki de patronunuzun sizden yapmanızı istediği her iş veya meslektaşınızın iş toplantılarında sunduğu önergeler sizi durmadan irite ediyordur. Herkes sıklıkla zor günler geçirebilir fakat hergününüz kötüyse bir sorun var demekdir.

Kariyerinde ilerleme kaydeden insanlar kendilerini öfkelerine kaptırmadan, işlerinde yükselmek gibi nihai hedeflerine odaklanıyorlar. Ve bunu, öfkelerini katalizör olarak kullanarak elde ediyorlar. Nihayetinde meraklı, enerjik, mutlu, yaratıcı, düşünceli ve verimli olmaya geri dönüyorlar.

3. Başınız sıklıkla derde giriyor

Eğer bu bir kerelik birşeyse büyük bir sorun teşkil etmez. Ama başınızın tekrar tekrar derde girmesi –sözlü veya yazılı uyarılar almak ya da işten kovulmak gibi-, kariyerinizde ciddi sorunlar yaşadığınızı ve bu yüzden de yükselemediğinizi görmezden geldiğinizin güvenilir bir göstergesidir.

Tepede olan insanların da sorunları olabiliyor fakat hatalarından ders aldıkları için aynı sorunlarla tekrar tekrar yüzleşmiyorlar. 

4. Kendizi çok sık bahane üretirken buluyorsunuz

Kendi eksikleriniz yüzünden etrafınızdaki herkesi ve herşeyi suçlayabilirsiniz. Peki işlerinizi zamanında bitiremediğiniz için başkaları suçalamak ne kadar gerçekçi?

Kariyerlerinde başarılı olan insanlar problem odaklı olmak yerine sonuç odaklı oldukları için işler ters gitse bile üstesinden gelebiliyorlar. Sorunun nerden geldiğini inceleyip bir sonraki sefer nasıl düzeltebileceklerini araştırırlar. Meydan okumaları fırsat olarak görüp, zorluklarla mücadele etmek için can atarlar. 

Ne yapmak gerekir? 

Kendinizi yukarıdaki tanımlamalarda görmüş olabilirsiniz. Peki şimdi ne yapmalı? Cevap basit ama bir o kadar da zor: yardım isteyin. Başarılı insalar başarıyı tek başlarına elde etmiyorlar. Herkes kadar kusurlu olduklarını biliyorlar ve bu yüzden kendilerini geliştirmeye bakıyorlar. Yardıma ihtiyaçları varsa eğer bunu ifade edip çevrelerinden yardım istiyorlar. Aşağıdaki tavsiyelere size belki yardımcı olabilir: 

*             Geri bildirim isteyin: patronunuza ve meslektaşlarınıza güçlü ve zayıf yönlerinizi ve kendinizi nasıl geliştirebileceğinizi sorun. Hoşunuza gitmeyecek geribildirimler alsanız da ve bu konuşmalar bazen rahatsız edici olabilse de sizin yükselmenizi sağlayacak. Mesela eğer insanlarla her fikir ayrımına düştüğünüzde sözlerini yarıda kestiğinizi fark etmiyorsanız muhtemelen tartışmacı ve yıkıcı olmaya devam edeceksiniz. 

*             Kendinize bir mentor bulun: kariyerinde yükselmiş bir akıl hocası işinizde gelişmeniz için size yol gösterebilir. İyi bir akıl hocası, potansiyelinizi aşmanız için size meydan okuyup düşündüğünüzden çok daha fazlasını yapabilmeniz için sizi zorlayacak. 

*             Lisanslı rehberlere danışın: Danışmanlık başarıyı elde etmeniz için size yardım sağlayabilecek ama sıklıkla gözden kaçırılan bir kaynak. Olabileceğinizin en iyisi olmanız için kendini size yardım etmeye adamış tarafsız bir bakıç açısını başka nereden elde edebilirsiniz ki? Danışmanlık size hedeflerinize ulaşmanızda yardım sağlayabilir.

Yardım almaya karar verdikten sonra durmayıp, bir sonraki etapa geçip aldığınız tavsiyeleri uygulayın. Zor olacak mı? Muhtemelen. Değişmek kolay olsaydı, hepimiz mükemmel olurduk. Ama siz ve başarınız bu yatırıma değer. Bu yüzden işe koyulun ve sonucun keyfine varın!

Yukarı

Business HT×