BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5867 % 0,18
EUR/TRY 34,7943 % 0,31
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5872
% 0,18
34,7812
% 0,27
1,0653
% 0,10
45,44
-0,05
2.395,79
% 0,70
87,69
% 0,67
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Başçı Erdoğan'la görüşmek istedi

Erdoğan, MB'nin faiz politikasını, "Bağlı olduğu bakanla konuştuk, bakıyorum ki aynı durumdalar" diyerek değerlendirdi. Başçı'nın kendisinden görüşme talep ettiğini söyledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Aynı durumdalar
HABERTÜRK 02 03 2015, 09:46

Suudi Arabistan’daki temasları için cumartesi günü İstanbul’dan ayrılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan uçakta gazetecilerle konuştu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ile aralarındaki görüş farkı ile ilgili olarak, "Bağlı olduğu bakanla konuştuk, bakıyorum ki aynı durumdalar" dedi.

"Merkez Bankası Başkanı ile kamuoyu önünde tartışmasanız” görüşü hatırlatılan Erdoğan, Başçı'yı çağırıp konuştuğunu ve talep üzerine yeniden çağırıp konuşacağını söyledi. 

Merkez Bankası'na yönelik paralel yapı değerlendirmesinde de bulunan Erdoğan, "Merkez Bankası’ndaki arkadaşlarımızın paralel yapıyla ilişkili olduklarına doğrusu ihtimal vermiyorum. Alt takımlarda bu tip insanlar var mıdır, yok mudur? Bunların incelemesini yaptık, yapıyoruz. Fakat üst makamda, karar alma mekanizmasındaki arkadaşlar için böyle bir şey söylemem" diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı olarak eleştiri yapabileceğini söyleyen Erdoğan, faizler düşmediği takdirde yatırıma şiddetle ihtiyacı olan Türkiye'nin yatırım yapamayacağını savundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yatırım yarışı yok, bir duraklama içindeyiz. Faizler düşerse bu yatırımlar devam eder. Bizim de şu anda hayat iksirimiz yatırımlardır. İşsizlik sorununu çözmek için buna ihtiyacımız var. İşsizlik bakın çift rakama çıktı. Öyleyse burada bir kere paranın, finansın ucuza temini gerekir ki yatırım olsun. Ama Merkez Bankası sadece “Benim görevim enflasyon ve fiyat istikrarı” derse, bir defa kendi görevini anlayamamış demektir" dedi.

'MERKEZ HASSAS VE TEDBİRLİ OLMAK ZORUNDA'

Merkez Bankası'nın yıl içinde 3-4 kere enflasyonu revize etmeye kalkmasını, "Burada bir yerde su kaçağı var demektir" diyerek yorumlayan Erdoğan, "Ama sen ne yapıyorsun, Cumhurbaşkanı’na ve aleyhte konuşanlara laf yetiştiriyorsun. Yarın “Kur yine sıçradı” diyecekler, tamam da tedbiri al. Bu konuda Merkez hassas ve tedbirli olmak zorundadır. Bu işi Batıcı güçlerin verdiği kararlara göre hareket etmekle sürdüremez, faiz lobisinin verdiği talimatlarla hareket edemez. Amerika’nın, Japonya’nın, Avrupa’nın faiz oranları ortadadır. Bütün bunlar ortadayken bize ne oluyor, bu kadar yüksek faiz? Eğer komisyonları falan katarsak, 14-15’lerin bile üzerine tırmanıyor" diye konuştu. 

Erdoğan, "Bu arkadaşı çağırıp konuşmadığımı kim söylüyor? Bugünlerde yine bir talebi var, çağırıp konuşacağız tabii. Ama onun bağlı olduğu sayın bakanla bunu konuştuk. Ama bakıyorum ki aynı durumdalar. Şimdi burada bu uyarılar yapıldığı halde artık biraz kendine çekidüzen ver. Ben diyorum ki: “Faiz sebeptir, enflasyon da neticedir.” Bu da benim tezim. O ise “Enflasyon sebeptir, faiz neticedir” diyor. Eğer enflasyon düşerse faizi düşürecekmiş. Bu senin yanlış yolda olduğunun alametidir. Bu milletle, girişimciyle, yatırımcıyla dalga geçmenin anlamı yok" dedi.

Yukarı

Business HT×