EKONOMİ

Son 200 mağaza satılacak, 60 yıllık tarih sona erecek

Yaklaşık bir yıldır devam eden iflas, tasfiye ve borç yapılandırma süreçlerinin altından kalkamayan oyuncak devi Toys "R" Us, son 200 mağazasını da kapatıp piyasadan tamamen çekiliyor

Çocukların oyun oynama ve ebeveynlerin bu iş için para harcama alışkanlıklarının değişmesiyle online oyunlar ve Amazon gibi perakende devleriyle rekabet edemeyen Toys "R" Us'ın iflas ve tasfiye sürecinde sona gelindi.

Eylül 2017'deki iflas koruma başvurusunun ardından borç yapılandırmanın, mağaza kapatmaların ve işten çıkarmaların da kâr etmediği Toys "R" Us, cuma günü itibariyle son 200 mağazasına da kilit vuracak. Bu, 61 yıllık oyuncak devinin piyasadan tamamen silineceği anlamına geliyor.

2005'te ABD'li yatırım şirketleri KKR&Co., Bain Capital ve Vornado tarafından satın alınan şirketin, borçlarının tamamı 5 milyar doların üzerinde. 2013'ten bu yana kâr açıklayamayan şirketin borçlarının 400 milyon dolarını 2018'de, 1,7 milyar dolarını da 2019 yılında ödemesi bekleniyordu.

ÜNLÜ OYUNCAKÇIDAN TASFİYE KARARI

38 ülkede bin 600 mağazaya sahip firma, mart ayındaki ABD'deki 800 mağazasının tamamı, sonrasında da Avrupa mağazaları için tasfiye kararı almış, Asya şubeleri için alıcı arayışına girmişti.

Toys "R" Us için İran asıllı ABD'li milyarder Isaac Larian 675 milyon dolarlık bir teklif sunmuş ve Disneyland benzeri bir iş modeliyle şirketi ayağa kaldırmak istediğini belirtmiş ancak teklif kabul görmemişti.

Varlıklarını da satmaya başlayan Toys "R" Us'ın elden çıkardığı ürünlerden en fazla ses getireni şirketin maskotu Zürafa  Geoffrey olmuştu. Sosyal medyada çok ses getiren  Geoffrey'nin bir çocuk hastanesine bağışlanması isteniyordu. 

TOYS “R” US, ZÜRAFASINI BİLE SATIYOR